M.K napisał/a:Bedą jakieś sample co bym mógł zrozumieć efekt głębi?
MF , FF , APS-C
MF , FF , APS-C
MF , FF , APS-C
...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam...
MF , FF , APS-C
Ciekawe. Od znajomego pożyczyłem tę właśnie 50. Na Z6ii do f2 jest miękka, na D90 i na Z50 jest za to dobrze.M.K napisał/a:A najwięcej zyskała 50/1.4g, która zapięta na 600 czy 610 przy 1.4 jest po prostu nie do zaakceptowania tak na Z5 czaruje
Już nie sprawdzę, jutro odsyłam Z-kę. Teraz pozostaje mi rozmyślanie nad dalszymi krokami.M.K napisał/a:Może trzeba ją poprawić żeby trafiała?
rysiekll napisał/a:Dla mnie jednym z priorytetów jest wielkość aparatu.
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Obydwa nie posiadają stabilizacji, przyzwyczaiłem sięEnzo napisał/a:Czemu więc nie Z50, lub Zfc?
rysiekll napisał/a:gdzie brak stabilizacji w szkłach
rysiekll napisał/a:przy większych szkłach zapewne traci na ergonomii
rysiekll napisał/a:W Nikonie mam w bonusie FF.
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Enzo napisał/a:rysiekll napisał/a:
gdzie brak stabilizacji w szkłach
Zwykle te pod APS-C posiadają.
rysiekll napisał/a:Rozpatrując APSC chyba wybrałbym któryś z modeli D Nikona
Obecnie wszystkie nowe szkła kosztują dużo, oczywiście w przypadku F jest ogromy rynek wtórny.Enzo napisał/a:Patrząc na ceny szkieł pod FX nie jestem pewien czy to bonus.
Broniąc jednak wyboru Z6/Z7, to przecież one są małe. Pomijając grip to wymiarowo i wagowo są takie jak moje KP, z gripem pewnie właśnie takie jak K5. Wiele osób tutaj posiada więcej aparatów, jako kolejny choćby GR Ricoh'a. Ja noszę ze sobą cały czas KP i jest to jedyny mój aparat. Chciałbym pozostać przy jednym narzędziu.Enzo napisał/a:Rozumiem dylemat, jednak jako posiadacz FX i DX stwierdzam, że ten drugi częściej ze mną chodzi na spacer. FX jest dobre do pracy, gdzie są trudne warunki, trzeba podbić ISO, itp. DX z racji gabarytów daje więcej przyjemności (tyle co kiedyś K-5). Jak nie będziesz tym reportaży trzaskał i wbijał gwoździ, to pomyśl o tych maluchach - zaskoczą Cię.
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać