matompra  Dołączył: 29 Paź 2007
witam, czy obiektywy z minolty 303si pasują do k100d ?
witam, jestem nowym klubowiczem. ?Dzisiaj nabyłem swoją pierwszą lustrzankę cyfrę k100d. Mam trochę starych lustrzanek analogowych i obiektywów i tak zastanawiam się czy można podłaczyć teleobiektyw AF z minolty np. 303si (70-300) Sigma do k100d? Może jakaś podpowiedź, bo pierwszy raz mam Pentaxa i jestem trochę goły w tym? Czy ktoś z kolegów już próbował coś takiego zrobić, jak z automatyką itd?
Pozdr.matompra

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
nie.

chyba, ze po glebokiej ingerencji chirurgicznej (wymiana bagnetu)

[ Dodano: 2007-10-29, 19:42 ]
jesli byly jakies minolty na M42 to wtedy owszem poprzez przejsciowke K <-> M42

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
zy, zapomniałeś o cudotwórczej taśmie izolacyjnej.

czyli najlepiej wszystko sprzedać?

[ Dodano: 2007-10-29, 19:46 ]
a tyle tego nazbierałem

[ Dodano: 2007-10-29, 19:47 ]
hm, a jakiś tele (odpowiednik 70-300) z tańszych, dla amatorskiej pracy polecicie?

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
A może wystarczy sprzedać k100d i zamiast tego kupić jakiegoś Sony Alfa? ;)

no nie, dużo złych opini słyszałem o tych alfa itd, podoba mi się k100d, myślę że to udany model, zosytaję przy pentaksie, wszystko puszczę dzisiaj na allegro, niech chłopaki mają frajdę

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
matompra napisał/a:
hm, a jakiś tele (odpowiednik 70-300) z tańszych, dla amatorskiej pracy polecicie?

TAMRON 70-300 (taniej nie bedzie) ewentualnie uzywka Pentaxa

Samp napisał/a:
A może wystarczy sprzedać k100d i zamiast tego kupić jakiegoś Sony Alfa? ;)

no dokladnie mialem to napisac :-) choc tez nie wiem jak jest z kompatybilnoscia wsteczna w Minolcie, ale podejrzewam ze lepiej niz z kompatybylnoscia Minolty z Pentaxem ;-)

Żartowałem oczywiście z tymi Alfami - swoją drogą czytałem wczoraj na fotopolis test Sony A700 i na pewno swojego K10D bym na to nie zamienił.
Skądinąd prześmieszna jest konstrukcja tej recenzji - znajdują mnóstwo wad, a potem tłumaczą dlaczego te wady nie są strasznie dokuczliwe po to, by na końcu pochwalić ten korpus na zasadzie: Wady są dobrze skompensowane zaletami... eeeh....

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
zy napisał/a:
choc tez nie wiem jak jest z kompatybilnoscia wsteczna w Minolcie, ale podejrzewam ze lepiej niz z kompatybylnoscia Minolty z Pentaxem

Prawie wszystkie szkla do Minolty AF chodzą z nowymi cyfrówkami (poza pojedynczymi najstarszymi Sigmami).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Odległość bagnetu od matrycy w bagnecie Minolta FD jest mniejsza niż w bagnecie K więc dorobienie przejściówki bez dodatkowej soczewki nie jest możliwe.

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
matompra, nie wyprzedawaj się ze wszystkiego tak od razu. Prześpij się z tym. Po lekturze tego forum niektórzy wracają do analogów. Zostaw sobie chociaż najlepsze body i najlepsze szkło.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
mumonzan napisał/a:
Po lekturze tego forum niektórzy wracają do analogów.
Może nie wracają, ale zaczynają także używać.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
jeśli ktoś nie jest kolekcjonerem to wystarczą mu 2-3 AF pokrywające potrzebny mu zakres.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Samp napisał/a:
Mam trochę starych lustrzanek analogowych i obiektywów
A co jeszcze masz oprócz tej 303?

[ Dodano: 2007-10-29, 20:41 ]
Samp napisał/a:
Wady są dobrze skompensowane zaletami...
Cóż, najwyraźniej tylko Sony potrafi wolny AF skompensować wygodnym uchwytem.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
matompra napisał/a:

ja mam do sprzedania Sigmę 70-300/4-5.6 AF

:arrow: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=7690

[ Dodano: 2007-10-29, 22:41 ]
mumonzan napisał/a:
matompra, nie wyprzedawaj się ze wszystkiego tak od razu. Prześpij się z tym. Po lekturze tego forum niektórzy wracają do analogów. Zostaw sobie chociaż najlepsze body i najlepsze szkło.
Popieram w 100%.

Analogowo możesz pozostać przy Minolcie jakiś czas. Na razie posprzedawaj tylko to, czego lepszy odpowiednik będziesz miał w Pentaxie.

dzięki za informacje, może rzeczywiście się zastanowię, a mam z tego co teraz pamiętam: minoltę 303i+kit+sigmę 70-300, canon 1000 i 3000 z kitami, nikon n65+kit, olympus hm, tylko jaki numer?acha is 300, jakieś zabytkowe dwuobiektywowe czeskie, rosyjskie, polskie, kilka kamer 8 mm, video8, digital8, lubitele, itd... Niby nic wielkiego ale jakbym to sprzedał wszystko to by może starczyło na jeden tele do k100d. No nic, jakby ktoś miał jakieś tele do k100d to proszę o linka i foto+cenkę.pozdr.

O, niezłe!
Kolega pięciosystemowiec, tego chyba jeszcze nie było.

Skocz do: