dan napisał/a:LDevil napisał/a:W GX-10 ISO zmieniasz raz na 36 klatek?
W ogole nie zmieniam. ISO100 mam caly czas ustawione.
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
Zielono mi.
LDevil napisał/a:Czyli nigdy nie robisz zdjęć w gorszych warunkach oświetleniowych?
David Alan HarveyCytat"Jestem pod wielkim wpływem dokonań Cartier-Bressona, który pisał o tym, by używać tylko jednego obiektywu i aparatu. Dlatego, podobnie jak on, jestem minimalistą i wykorzystuję tylko kilka obiektywów: 35 mm, czasem 28 mm, ale głównie 50 mm".
"W sztuce może być coś dobrze zrobione albo źle, nic więcej." Stanisław Lem
Cytat![]()
Część fotografów zaliczanych do kanonu fotografii ulicznej zajmowała się klasycznym fotoreportażem, tak jak np. Henri Cartier-Bresson. Z tą postacią kojarzony jest głównie obiektyw standardowy o ogniskowej 50 mm, który jest uważany za dający obraz najbardziej zbliżony do tego, jak widzi ludzkie oko. Autorytet francuskiego fotografa sprawił, że wiele początkujących „streetowców” postrzega ogniskową 50 mm jako jedyną właściwą. Warto jednak przed wydaniem takiego werdyktu zrozumieć, dlaczego w przypadku tego fotografa wybór padł na obiektyw o takiej charakterystyce. Henri Cartier-Bresson zapytany w wywiadzie dla New York Times o to, dlaczego najczęściej fotografuje przy użyciu ogniskowej 50 mm, wskazał na fakt, że jest to efekt kompromisu pomiędzy zbyt wąskim kątem widzenia krótkich teleobiektywów i zbyt płytką głębią ostrości a aż nadto szeroką perspektywą (w jego mniemaniu) uzyskiwaną przy pomocy np. ogniskowej 35 mm. Na wybór „50-tki” wpływa również fakt, że fotoreporter zaczynał jako malarz, stąd niechętnie odnosił się do zniekształceń perspektywy, które dostarczają szerokokątne obiektywy. W tym kontekście ujawnia się prawdziwy sens „widzenia zbliżonego do ludzkiego oka” – obiektyw 50 mm to najszerszy obiektyw pozbawiony zniekształceń geometrycznych.
Autor: Mikołaj Konkiewicz
"W sztuce może być coś dobrze zrobione albo źle, nic więcej." Stanisław Lem