Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Choć trzeba przyznać że pewne próby by wykreować sobie nisze pentax podejmował i podejmuje. Myślę tu o obiektywach stało ogniskowych. Jednakże puki co konkurencja nie wycofuje się z tego segmentu. Oparcie oferty o pełen zakres limited'ów (obecne 21, 40 i 70 to trochę za mało) małych lekkich szkieł stało ogniskowych mógłby okazać się ciekawym rozwiązaniem i faktycznie stworzyć nisze dla Pentaxa. Tylko że do takich szkieł pasowałby zrobić małe i lekkie body a k10d jest jednak do tego celu za duży i za ciężki. 70ltd do doskonały przykład. Super szkiełko a do tego zmieści się wszędzie lekkie i poręczne kto miał w ręku wie jakie to cudo. Kto wie co czeka nas w przyszłości :-D

Kilroy  Dołączył: 12 Lis 2006
awakqwq napisał/a:
zrobić małe i lekkie body

Protestuję :mrgreen:
Zainwestowałem w K10D bo ma właściwy rozmiar i wagę, ale prawdziwą satysfakcję uzyskałem po dokupieniu gripa (nie bez problemów).
Do tego szklano-metalowy obiektyw :mrgreen:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Blesso napisał/a:
Jako "fachowiec" potrzebuje obiektywy na start (teoretycznie)
~17- 35 ; 28 -70 ; 70 wzywyz - powiedzmy do 200.
A i machnie sobie jakiegos dluzszego zooma oraz jasna 50-tke
Co to znaczy fachowiec ? Zawodowo zajmujący się fotografią ?
Szkła dostępne w sklepach, ale nie tych na rogu:
DA 16-45, Sigma 17-70, Sigma 18-50 ze dwie różne sztuki, Sigma 17-35, DA 16-50.
FA 28-70/4, Tamron 28-75/2.8, FA 28-70/2.8( b. trudno dostepny), DA 50-200, Sigma 55-200, DA 50-135, FA 80-200/2.8( tylko używane), Sigma 70-200( wejdźie ponownie do sprzedaży), Sigma 100-300/4( świetne szkło). Czego więcej potrzebujesz ? Większość da się kupić. Może z wyjątkiem FA*28-70/2.8 i Sigmy 70-200/2.8
Blesso, niektórzy na forum z powodzeniem używają Pentaxa komercyjnie i jakoś żyją.
Mnie wystarczają 4 stałki i dwa zoomy. Mam ich troszkę więcej, ale rzadko je wyjmuję.

argawen napisał/a:
Szkła dostępne w sklepach, ale nie tych na rogu

... a możesz je wymienić?
bo już straciłem cierpliwość do szukania ...

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Argawen- jak juz wielu przedmowcow stwierdzio -"przejsciowe klopoty w zaopatrzeniu" wystepuja na calej linii" a plenum partyjne nie robi nic by spoleczenstwo odczulo wyrazna poprawe.A trzeba przyznac ze cisnienie w narodzie jest!
Sam usilnie poszukuje np lampy Sigma 500DG Super i w wiekszosci przypadkow byly ale wyszly i najgorsze ze juz nie wroca ;)
A moglem kupic D40 ! ;)

Blesso

... jak tak dalej pójdzie Pentax zejdzie do podziemia :mrgreen:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Ech. Jak do P na Allegro było 70 szkieł, to wszyscy narzekali. No i dobrze, ale teraz są blisko 2 setki - treść narzekań niezmienna. Dlaczego? Bo do C i N jest x razy więcej? A mnie już kasy nie starcza na te wszystkie gadżety do aparatu, które mogę kupić :-) Dajcie spokój :-P Czasu nie mam na robienie zdjęć (o siedzieniu na forum nie wspominając) i to jest problem! A w szafce klisza niewywołana od miesiąca...

Andresito  Dołączył: 02 Lip 2007
Ja bym skończył ten topik w tym miejscu.
Kolejne posty, nic nowego nie wnoszą do zapytania.
O dostępności (czytaj niedostępności) sprzętu już wcześniej się to przewijało.
Źle system wybraliśta i tyle. 8-)

Konkluzja: sunshine kup sobie canona :-B

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Andresito napisał/a:
Konkluzja: sunshine kup sobie canona
nie!!!! nikona d40 8-)

Andresito  Dołączył: 02 Lip 2007
Fafniak napisał/a:
Andresito napisał/a:
Konkluzja: sunshine kup sobie canona
nie!!!! nikona d40 8-)

Racja :evilsmile:

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Blesso napisał/a:
Pentax nie dla wszystkich!
Zalozmy ze pewien jegomosc ( nazwijmy go Sunshine) -szuka dla siebie sprzetu.
Ma on za soba juz pare aparatow typu zorka/zenit/pare malpek i teraz konczy na Fuji 6500. Brakuje mu maloszumiacej matrycy,dobrych obiektywow(jasnych)w calym zakresie i mocnej lampy blyskowej.
Patrzy na oferte Pentaxa i : K100D super oraz K10
Patrzy na oferte Canona i : 400D , 40d(30D -jeszcze) ,5d i Mark III
Nikon : d40x ;) , D80 , D200/300 i potem juz "gora" (ale nie znam zupelnie tego systemu)
Na Olimpusa nie patrzy
Zalozmy ze go finanse nie trzymaja

Jako "fachowiec" potrzebuje obiektywy na start (teoretycznie)
~17- 35 ; 28 -70 ; 70 wzywyz - powiedzmy do 200.
A i machnie sobie jakiegos dluzszego zooma oraz jasna 50-tke

Canon 16 -35/2.8 ; 24-70/2.8 ; 70-200/4 (lub 2.8)( wsio dostepne np na allegro)
Pentax 16-50* /2.8 28-70* /2.8 i ...80-200*
reszta ? aaa innym razem
i .....
No i o to " i " wlasnie chodzi
Dzwonie do sklepow ktore maja w ofercie w/w pentaxowe szkla ( Skapiec)
_ _____________

juz ...
wniosek ;)
Nie dzwoncie ;) " Takich obiektywow w ofercie nie mamy "
Wiekszosc sklepow podaje ze dostepne maja te same szkla (wiec pewnie z jakiejs "glownej"hurtowni lub z Apollo)

"zamienniki" -
nawet Tamrona 17- 50 nie zrobili ;)

A i maly koncowy przyklad . U nas "na miesci"e w sklepie z mydlem i powidlem (sprzet RTV) -na polce z cyfrowymi malpakmi (raptem 5-6 aparacikow) lezy od roku "przywiazany" D50 (z kitem za ~2200zl)
Zapytalem sie czy mozna dokupic inne obiektywy do tego aparatu (gdy szukalem dla siebie sprzetu) - -gosc spojrzal w monitor i wymienil mi kilka przykladowych. "A Pentaxa macie? -zapytalem ...... Co??

To tyle
BLesso

Ps
Za oknem piekne kolory jesieni -nic tylko strzelac fotki- no chyba ze sie ma "niszowy" sprzet -to wtedy czeka sie na obiektyw (tak jak ja ) ;)

Cyba coś się komuś poomyliło :mrgreen: Ci wszyscy, którzy myślą, że rozpętałem dyskusję na temat niedostępności Pentaxa to niech spojrzą na pierwszy post!

Fakt obiektywnie stwierdziłem, że pentax nie jest może tak rozwinięty jak C i N ale - moim celem było wziąć Pentaxa w obronę.
Poza tym uważam, że jest to świetny sprzęt. Kłóccie się czy K10D jest pro czy nie - ja Canonem EOS 300D zarobiłem tysiaka za sesje - chociaż szumi jak las w jesienny wieczór , z kitem 18-55 który ma beczkę jak kolano.

Chodziło mi aby moim postem zebrać wszystko do konkluzji:
1. Fakt! Może i Pentax ma mniej obiektywów firmowych niż inne.
2. Fakt! Może nie ma Pentax Polska - i kiepski marketing.
3. Fakt! Może ciężej go pomacać niż inne.
4. Fakt! Może nie ma pod niego zamiennika gripa za 250 zeta jak do Canona i innych zamienników.
5. FAKT FAKT FAKT!

Ale:
Jest to świetny system bo - ma świetną optykę - a nawet z 2 obiektywami kitowymi (18-55, 50-200) można robić extra foty! A jak się chce więcej to za bezcen można dokupić stałki M42 i strzelać pro!

O to tylko mi chodziło! Nikon D80 i Canon 400D są słabiej wyposarzone. Ich cena Przynajmniej NIKONA z podobnymi szkłami co P jest niebotycznie wyższa. Nie mają stabilizacji korpusowej a uszczelnienia jak w syrenie itd. PENTAX to ciężki masywny sprzęt swietnie leżacy w dłoni - extra do portretów ale b. wymagający czasu jeżeli chodzi o pentaxologię.

Wybór padł:

K10D albo śmierć!
(dokładniej K10D + 18-55 + 50-200 a puzniej M42 50/f1.4 a jeszcze puzniej AF-540 FGZ + Grip)

Decyzja uzależniona w dużym stopniu od tego że na tym forum panuje fajna atmosfera. W dużej mierze spowodowana pewnie że ludzie w biedzie łączą się w bólu :-P . I jeżeli wysyłam komuś PW bo chcę się go o coś spytać to on kulturalnie po przyjacielsku odpowiada, a jeżeli mnie coś gryzie i myślę głośno to mnie nikt nie zjeżdża tylko się normalnie wypowiada!

U Olympusa, Canona i Nikona jest inaczej... Fajne forum - chce być Pentaxianinem :-D

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sunshine napisał/a:
chce być Pentaxianinem
- no to masz przerabane :-P

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Fafniak napisał/a:
sunshine napisał/a:
chce być Pentaxianinem
- no to masz przerabane :-P

Dzieki :mrgreen: Narazie nie bardziej niż ty ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
sunshine napisał/a:
Canonem EOS 300D zarobiłem tysiaka za sesje - chociaż szumi jak las w jesienny wieczór , z kitem 18-55 który ma beczkę jak kolano.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Fajne porównanie, bardzo obrazowe

psyt  Dołączył: 19 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
Ech. Jak do P na Allegro było 70 szkieł, to wszyscy narzekali. No i dobrze, ale teraz są blisko 2 setki - treść narzekań niezmienna. Dlaczego? Bo do C i N jest x razy więcej? A mnie już kasy nie starcza na te wszystkie gadżety do aparatu, które mogę kupić :-) Dajcie spokój :-P Czasu nie mam na robienie zdjęć (o siedzieniu na forum nie wspominając) i to jest problem! A w szafce klisza niewywołana od miesiąca...

bEEf z klawiatury mi to wyciągnąłeś ;-)
Zmieniłbym tylko to, że moja ostatnia klisza leży dłużej niż miesiąc...

A tak przy okazji (niestety nie często bywam na forum, wiec może się nie orientuje), czy Aster przypadkiem nie handluje obecnie mocno Pentksem, również w detalu, przez internet, na telefon...???

Co do kwestii obiektywów na gwint. Ja zaczynałem od Zenita, miałem do niego trochę szkieł, nawet jakiś Jupiter 9 mi jeszcze został. Jednak te przejściówki, surowe gwinty, tarcie metalu albo co gorsza smar jakoś nie pasowały mi do matrycy podatnej na kurz i wszelkie zabrudzenia...
Jak wam to działa w praktyce???? Naprawdę podłączacie notorycznie gwinciaki do korpusów cyfrowych?

psyt napisał/a:
A tak przy okazji, niestety nie często bywam na forum, czy Aster przypadkiem nie handluje mocno Pentksem, również w detalu, przez internet, na telefon... itd.???
Handluje. Nawet o tym nie pisałem.

psyt  Dołączył: 19 Kwi 2006
argawen napisał/a:
A tak przy okazji, niestety nie często bywam na forum, czy Aster przypadkiem nie handluje mocno Pentksem, również w detalu, przez internet, na telefon... itd.???
Handluje. Nawet o tym nie pisałem.

Zdecydowanie nie precyzyjnie się wyraziłem, chodziło mi o wałkowaną tutaj tak często,
i przysłowiową już chyba "dostępność pentaksa", w tym wypadku w hurtowni Aster.
Czy oni tam mają sprzęt pentaksa periodycznie, czy raczej przez cały czas, np. takie rzeczy jak: K10D, K100DS, dlugi kit, grip, FA 50/1.4, limitedy?

psyt napisał/a:
Czy oni tam mają sprzęt pentaksa periodycznie, czy raczej przez cały czas, np. takie rzeczy jak: K10D, K100DS, dlugi kit, grip, FA 50/1.4, limitedy?
Po prostu handlują Pentaxem, ale o starszych limitedach zapomnij :-) . W dodatku polska cena może zwalić z nóg. Z serii DA Limited pewnie mają. Teraz jest tego nawet sporo na Allegro. Większość nowych szkieł i akcesoriów, to oferta sklepów( Aster to chyba wsławik lub podobnie).

mnhck  Dołączył: 01 Mar 2007
ja poki co nie zauwazylem braku sprzetu pentaksowego ;)
chcialem kupic aparat - poszedlem do mm - byl tam takze k100d. obmacalem nikona, canona, pentaksa i stwierdzilem, ze wizjer w k100 bije konkurencje, wiec go wzialem (mam tez pare m42 wiec tez bralem to pod uwage).
podwojny kit byl do wziecia od reki, to tez wzialem :)
rabat zaproponowali, wiec nie protestowalem.

ostatnio szukalem lampy - okazalo sie, ze od reki do wziecia jest metz 58 i sigma st. sigma super i metz 48 wlasnie wyszly ze sklepu, ale byly dostepne w ciagu kilku dni (nie mam podstaw nie wierzyc sprzedawcy - pozdrawiam). o lampy pentaksa nie pytalem, bo mnie nie interesowaly.
grip jest na wyciagniecie reki (patrz odpowiedni watek), fakt ze lekko kulawy, ale na moje potrzeby i tak styknie.
poki co, sprzetu mi wystarczy, w perspektywie kupie na pewno cos jasnego.

jakis fartowny jestem czy jak? :D

edit:
zapomnialem dodac, ze wszytko kupilem z biegu. bez dzwonienia do n-sklepow.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
sunshine, Twój dylemat coś mi przypomina: E510 czy K10D? To samo mnie męczyło i padło na Pentaxa. Dlaczego? Sam pewnie już wiesz; jedną z potyczek wygranych przez kejtendi było "macanie". Olka chwyciłem w Fotojokerze w c.h. Plaza w poznaniu (bardzo miła pani służyła aparatem pomocą i danymi wszelkimi mimo, że od razu poinformowałem, że właśnie pomacać pragnę i do zakupu jeszcze nie dojrzałem). Po pentka natomiast udałem się do MM w King Crossie w P-niu, zapytałem sprzedawcę, czy mogę się przymierzyć, ten spojrzał na zegarek i "wie pan, za późno jest...". Faktycznie: wybiła 21.00. Mówię "dobra, nie wiedziałem, że już ta godzina, przepraszam, przyjadę innym razem do tego pentaxa". A on "powiedział pan: pentaxa? K10???" Zęby w uśmiechu pokazał do górnych dziewiątek i w trzy sekundy miałem aparat w ręku a w uszach wyjaśnienia, że jest naładowany i że można strzelać i kartę włożyć i jeśli sobie życzę, to mogę swoją kartę wrzucić, żeby w domu efekty obejrzeć... I jeszcze dodał ptrząc raczej łakomie na pentka "to będzie mój aparat! Jeszcze trochę..."
W Poznaniu nie miałem, żadnego problemu, żeby znaleźć jeden i drugi aparat i wziąć je do ręki. Ale trzeba przyznać, że miałem fuksa: w drugim poznańskim MM mają "tylko" Kasetkę. Gdybym od nich zaczął pewnie bym do King Crossa nie pojechał.
Zatem koledzy macanci, kierunek MM King Cross...
Pozdrawiam bardzo

Skocz do: