corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
SMC A 35-80
Po dołączeniu nowego obiektywu do K 10, wyszedłem go przestrzelić. Po powrocie przejrzałem zachowanie obiektywu w EXIF -ach zdjęć. W czasie 20 minut, bez zmiany obiektywów, stale tym samym obiektywem SMC A35-80, w czasie beznadziejnej pogody (jaka dzisiaj była na Pomorzu) dostałem różne opisy długości stosowanych ogniskowych. Czy ktoś wie dlaczego? Czy to aparat, czy obiektyw?Opisy były skrajne, jeszcze zero długości bym przeżył, bo mógł pamiętać stały obiektyw, ale ten 300mm???

Model - PENTAX K10D
ExposureTime - 1/30 seconds
FNumber - 8.00
ExposureProgram - Aperture priority
ISOSpeedRatings - 100
FocalLength - 0.00 mm >>>faktycznie ok. 40mm
FocalLengthIn35mmFilm - 0 mm

Model - PENTAX K10D
ExposureTime - 1/80 seconds
FNumber - 11.00
ExposureProgram - Aperture priority
ISOSpeedRatings - 100
FocalLength - 200.00 mm >>> faktycznie 80mm
FocalLengthIn35mmFilm - 300 mm

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Ale zdjęcia wyszły poprawnie tak?

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Wersja A chyba nie przekazuje informacji o ogniskowej do korpusu. Może przez przypadek ustawiłeś w menu SR taką ogniskową, za którymś razem, gdy uruchamiałeś aparat?
Tak sobie tylko gdybam - mam DSa, bawiłem się trochę K100D. Pamiętam, że korpus po uruchomieniu zawsze pytał o ogniskową na potrzeby SR... Nie pamiętam czy ta informacja jest potem wrzucana do EXIF. Jeśli ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości...
Chyba niewiele pomogłem ;-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Zdaje sie, ze w obiektywach typu "A" styki nie przekazuja informacji o ogniskowej.

sunshine, Effendi, Tak fotki wyszły jak jeden mąż. W tradycyjnej fotografii nigdy mi się nie udało dostać takiej jednolicie naświetlonej błony. Również nie było kłopotów z ostrością, może dlatego, że wiedząc, że ten obiektyw to prawie manual, stosowałem pułapkę fokusową opisaną wcześniej na tym portalu przy manualach.( tzn.naciskam do połowy spust i pierścieniem odległości szukam właściwej odległości ogniskowania). Teraz sprawdziłem, bo wcześniej nie zauważyłem, albo machinalnie się zgodziłem na proponowaną długość ogniskowej, że przy włączonym SR zawsze mnie pyta o dł. ogniskowej obiektywu.... a jak podać mu, że mam od 35 do 80mm :?:

[ Dodano: 2007-10-30, 21:48 ]
Effendi, Gdyby nie pierwsze "0 mm" to by mogło być rozwiązanie , bo faktycznie ostatni raz robiłem Pentaconem 200/4 na gwint M42. Trudno mi teraz prześledzić cały tok postępowania rano, bo nie zwracałem na to aż takiej uwagi, nie myślałem, że będę musiał sobie przypominać jak Michnik u Rywina.

[ Dodano: 2007-10-30, 21:51 ]
dan, W czasie myszkowania po portalach gdzieś spotkałem rozpiskę styków co do czego jest i co co przenosi, zaraz jeszcze raz przejrzę i jak masz rację to ciepłym moczem tego EXIFA o.......ę w zakresie długości ogniskowej. Thanks

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
dan napisał/a:
w obiektywach typu "A" styki nie przekazuja informacji o ogniskowej

Potwierdzam, tak jest.
Jest tylko informacja o przysłonie.

Zdano, Teraz , po czasie to ja to znalazłem w http://www.robertstech.com/compat.htm ale co się nagłowiłem to już moje frycowe chyba zapłaciłem jak chodzi o nowe obiektywy zastosowane z aparatu P30T do K10.
Dzięki Panowie za support.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
corn napisał/a:
już moje frycowe chyba zapłaciłem

Nie przejmuj się, nie tylko Ty ;-)

Skocz do: