Dzień dobry
Mam pytanie, które dotyczy modelu omawianego w tym wątku.
Ostatnio kupiłem korpus aparatu Spotmatic (SP). Wygląda jak nowy i wydaje się działać poprawnie z jednym wyjątkiem. Chodzi o światłomierz - zastanawiam się, czy ktoś może mi pomóc, ponieważ jestem trochę zdezorientowany.
Z jednej strony instrukcja obsługi mówi (na stronie 7, krok 4), że aby włączyć światłomierz należy "push up the switch button" i "when the shutter is released, the meter switch will automatically turn off", a w kroku 6 jest napisane: „be sure to turn off the meter's switch when not actually taking readings”. Co sugeruje, że ręczne wyłączanie światłomierza jest dozwolone (choć nie jest to napisane wprost).
https://www.manualslib.co...-Spotmatic.html
Z drugiej strony podobno ręczne wciśnięcie włącznika jest uważane za najczęstszą przyczynę psucia się światłomierza. Nie jestem pewien, czy to prawda - słyszałem to od doświadczonego fotografa i nie mam powodu, by mu nie wierzyć.
https://www.youtube.com/watch?v=iOI_jUqgnoY
(7:25 - 7:55)
Drążę ten temat przede wszystkim dlatego, że w moim Spotmaticu po zwolnieniu migawki światłomierz nie wyłącza się automatycznie - co pewnie oznacza, że jest częściowo uszkodzony. Nie byłoby problemu, a nawet tak chyba wolę. Gdybym tylko miał pewność, że mogę ręcznie wyłączać światłomierz i nie popsuje się nic innego.
Zastanawiam się, jakie są Wasze doświadczenia: Czy Waszym zdaniem można wyłączać światłomierz przesuwając dźwignię w dół? Czy komuś popsuło się coś w aparacie z powodu wykonywania takiej czynności?
Może ktoś wie czy (i w jaki sposób) da się łatwo naprawić usterkę która powoduje że w moim egzemplarzu światłomierz nie wyłącza się automatycznie?
PS
Oczywiście włożyłem do aparatu nową baterię (SR936SW) z pierścieniem dystansowym i wskazówka światłomierza porusza się w górę i w dół (do plusa i minusa) prawidłowo, gdy zmieniam czas otwarcia migawki i obracam pierścień przysłony. Ale ponieważ zrobiłem dwa zdjęcia i musiałem ręcznie wyłączyć światłomierz, ten test zrobiłem tylko raz.