incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
K3 aktualizacja firmware 1.11 do 1.43 - problem
Hej.
Miał ktoś taki problem, przy aktualizacji firware w K3 do wersji 1.43?
Obecnie mam wersję 1.11 i chciałem podnieść do najnowszej.
Jadę zgodnie z instrukcją tutaj: https://www.ricoh-imaging...gital/k3_s.html
Jak wciskam START (Rozpocznij w polskiej wersji) to mi się pojawia NOW LOADING a po sekundzie-dwóch ERROR. Po ERRORze aparat jest martwy. Po wyciągnięciu i ponownym włożeniu baterii wstaje ;)

Wszystkie warunki spełnione co do aktualizacji: rozmiar karty w GB = 32, full naładowany akumulator, karta sformatowana, wgrany najnowszy bin z zipa.

Jakiś pomysł ?!?
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Widzi soft na karcie pamięci? Sformatuj kartę w aparacie i ponownie nagraj na nią soft.
 
incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
Widzi.
plwk, Dokładnie tak robiłem jak mówisz :) Format w aparacie i wgranie softu w czytniku na kompie.
Nie robiło mu różnicy czy karta sformatowana czy nie...

ALE :) pomogło coś takiego:
- podłączenie kabelkiem do aparatu
- usunięcie wszystkiego z karty (był widoczny tylko folder DCIM i wgrany soft)
- wgranie na nowo BIN-a na kartę

Zagadka nie?
Dlaczego jak wgrywany był soft przez czytnik karty (wtedy widoczne były foldery dwa: wingrozowy System Volume Information i DCIM, to upgrade się wykrzaczał errorem niezależnie od tego czy formatowałem kartę w aparacie czy w wingrozie i czy był DCIM czy nie ?!?
Natomiast po podpięciu aparatu kabelkiem USB i usunięciu wszystkiego z karty i wgraniu BIN-a po tymże kabelku zadziałało ?!
 

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
incosgnitos, plik .bin musi być wgrany do głównego folderu karty
 
incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
powalos, :)
Tak Tak, dokładnie tak był wgrany zgodnie z instrukcją: Copy the above Firmware file [fwdc220b.bin] to the root directory in the SD card.
Jak już napisałem, problem się wyjaśnił.
Dzięki ;)
 

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
incosgnitos, rzeczywiście trochę dziwne. Ostatnio aktualizowałem K-1 i wgrałem plik .bin na kartę, na której były już dwa foldery z fotkami. Wszystko poszło bez żadnych kłopotów.
 
andyspring  Dołączył: 21 Lis 2011
I jak z tą aktualizacją, coś zauważalnego na plus?
 
incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
andyspring, w sumie nie wiem ;) ja tam nie jestem jakimś strasznym maniakiem żeby coś zobaczyć/stwierdzić... nawet menu w aparacie nie znam do końca więc nawet jakby tu jakaś zmiana była pewnie bym nie zobaczył ;) Chciałem zaktualizować, ponieważ soft jaki miałem to był 1.11 i stwierdziłem że nowszy mu nie zaszkodzi ;).
Jedyne co na razie widzę, to to, że 17-70 się ciut rzadziej przycina ... ale kto wie czy to sprawa softu... może to dlatego, że się smary już w nim dotarły ;)


Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach