tomek969  Dołączył: 21 Paź 2007
radziecki telekonwerter
Mam radziecki telekonwerter, MC KONWERTER(cyrylicą) K-1 2x -warte to coś?

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Owszem, jak polubisz ten sprzęt, to może się przydawać. Z analogowymi obiektywami oczywiście.

do rosyjskiego lustra F11 (bo mam takie do dyspozycji) to chyba przegięcie?

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
tomek969 napisał/a:
MC KONWERTER(cyrylicą) K-1 2x
Jak już masz to nie masz innego wyjścia jak się cieszyć, że masz ;-) Ogólnie jest nienajlepszy. Ten, który posiadałem miał tendencję do powolnego rozkręcania się (śrubki na "dupce" się luzowały). Nawet nie ma co go porównywać z czymkolwiek made in japan (np. dość popularne Revue), bo japońce to zupełnie inna kultura wykonania.

[ Dodano: 2007-10-30, 23:55 ]
tomek969 napisał/a:
do rosyjskiego lustra F11 (bo mam takie do dyspozycji) to chyba przegięcie?
Masz na myśli ten 1000mm? Faktycznie utrudnieniem może mała ilość światła (pamiętaj, że konwerter zmniejsza światło 2x w stosunku do ustawionej przysłony). Ale co tam, wysoka czułość i możesz sąsiadki z naprzeciwka podglądać ;-) .

Mój brat wkręcał go do nikona,chyba nie dało się wyostrzyć

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Konwerter do Kiewów bagnet nikonowski powinien pasować do tego bagnetu i ostrzyć na nieskończoność ,jeśli jednak jest to gwintiowy przez redukcję będzie wymagał odpowiedniego adapteru jeśli będzie to specjalny adapter z soczewką będzie ostrzył na nieskończoność.Ponadto optyka jest zdejmowana i można pracować tym układem jak na pierścieniach pośrednich.Pierwsze partie optyki z Umenia były wadliwe i mogły blokować się w sprzęcie Nikona.Natomiast nie jest prawdą jakoby trzeba było wtedy przepiłowywać obiektyw na odblokowanie istniały szybkie sposoby.Ten temat był wałkowany w gazetach początku lat 90 tych.Pozdrawiam

telekonwerter ma gwint M42x1.Dekielek ma napis Ю-9 зенит .Od jakiegoś obiektywu?

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
tomek969 napisał/a:
Ю-9 зенит .Od jakiegoś obiektywu?

Moze od Jupiter-9 ?

pewnie tak.Cena 40 рув.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Po pierwsze - Nikon to zupełnie inna bajka. Trzeba mieć telekonwerter z literką H czyli rosyjską N z bagnetem. Po wyjęcu układu soczewek jest pierścieniem makro (taki wynalazek).
Po drugie - 1000 mm + telekonwerter to jazda ostra. Przede wszystkim solidny statyw. O świetle nie wspomnę. Przy fotografii astronomicznej może rozmywać zdjęcie ruch własny księżyca. Ale za taką cenę chyba warto spróbować, nawet jak od czaso do czasu trzeba dokręcać śrubkę. Mechanicznie bywa różnie, optycznie zwykle nienajgorzej.

Skocz do: