kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 Di II LD + Raynox DCR-250
Witam !

Zastanawiam się jak najtaniej wejść w fotografię makro, kiedyś używałem Raynoxa dcr-250 z aparatem kompaktowym i makro wychodziło przyzwoite. Niestety konwerter sprzedałem i przesiadłem sie z kompaktu na lustro..i tak się zastanawiam czy aby nie kupić ponownie tego konwertera...

I tu pytanie:

Czy ktoś używał tego Raynoxa z obiektywem Tamron 18-250 ? lub z obiektywem o podobnym zakresie ogniskowych?

Czy taki konwerter sprawdzi sie z tym obiektywem?

baksiq  Dołączył: 15 Maj 2006
Re: Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 Di II LD + Raynox DCR-250
[quote="kondrath" Niestety konwerter sprzedałem i przesiadłem sie z kompaktu na lustro..[/quote]

No ja to raczej jestem zadowolony, że się przesiadłem z kompakta na lustro :evilsmile:

A tak rzeczowo, to bawiłem się Raynoxem dcr-250 z Sigmą 70-300. I moje wrażenia sa następujące: Powyżej ogniskowej 150mm głębia jest tak malusieńka, że zfocenie czegokolwiek z ręki graniczy z cudem. No chyba że walnie się dwa głębsze na antiszejk rąk :-P

Poza tym Sigma przy dłuższych ma lekkie problemy z byciem mydlaną. Po założeniu raynoxa to powyżej 200mm obraz był kiepski.

Tak sobie myślę, że najlepsiejszym wejściem w świat macro jest zakup jakiegość SMC M 135/3,5, który jest bardzo dobry optycznie. Ewentyalnie jakiegoś średniego tele A ze stykami dla większej wygody. Niech bardziej zaznajomieni z tematem koledzy poprawią mnie ale podejrzewam, że jakieś 135 SMC A było. Gorzej pewnie z dostępnością. Klon na pewno jakiś się fajny znajdzie. Obiektyw z autofokusem nie potrzebny jest bo po założeniu raynoxa to tylko ostrzenie poprzez zbliżanie się lub oddalanie od obiektu, zwłaszcza powyżej 100mm :-D

I tyle moich wywodów. Pozdrawiam kłapnięciem lustra!

kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
baksiq napisał/a:
No ja to raczej jestem zadowolony, że się przesiadłem z kompakta na lustro :evilsmile:

...no ja też:) chodziło mi o konwerter - nie potrzebnie go sprzedałem...i teraz mam dylemat

Ok. raynox to najtańsze rozwiązanie i niedoskonałości pow. 200mm mógłbym znieść.
A może by tak coś na M42 kupić jakąś stałkę a później zamocować ją odwrotnie lub w ogóle jakąś stałkę niekoniecznie na M42 i zamocować ją odwrotnie, byłoby dwa w jednym....

Nie będę ukrywał ,że na tą chwile chodzi mi o stosunkowo tanie rozwiązanie...

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
kondrath, a moze po prostu jakis tani obiektyw makro, polecam np. M50/4.

W porownaniu bije na glowe zwykla piecdziesiatke z soczewkami macro (podejrzewam porownywalne do raynoxa).

Albo troche drozsza nowa Cosina 135/3.5

Skocz do: