PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
[PiotruśP] różne, różniaste
ekh ekghmm ... bez zbędnego pitolenia: zdjęcia będę pokazywał ... czasami ... nie za często :P.

Dzisiaj, idąc do sklepu po bułki, wyprowadziłem przy okazji swój aparat na spacer.
Dwa, czyli trzy poniższe zdjęcia zrobione zostały Biometarem.
01

02

Gdyby ktoś chciał coś napisać na temat zdjęć to byłobymimiło ... na inny temat w sumie też może być :).

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
metoda z średnioformatowym coraz powszechniejsza :-) efekty ciekawe w podwójnym lewe ciekawsze ze względu na zółty krzak w punkcie ostrości...prawe takie nijakie

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
...znaczy coś ty temu obiektywu nakręcił z przodu że takie nieostrości produkuje (bo sie nie znam).

można naciągnąć pończochę z dziurką :-D ...tutaj obiektyw od średniego formatu przekrzywiony :-)

Mertz, luknij tutaj -LINK- - post Stacha i mój pod koniec pierwszej strony zawierają zdjęcia Bio z "przejściówką" :).

Michał K, krzak to nie opona ... nie musi być ostry :-) .

hehe...a ja wciąż nie wiem o co chodzi z tą oponą :-P

Ka_Seciak  Dołączył: 28 Cze 2007
PiotruśP napisał/a:
krzak to nie opona ... nie musi być ostry

A jeśli to oset? Tępy oset traci swoją rację bytu...
Też uważam, że lewe lepsze.
2. - nie mam zdania...

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
kolor z prawej - fajne, taki jesienny spokój lubie takie klimaty
kolor z lewej - razi mnie ta nieostrość na pierwszym planie
B&W - czy masz przesuniętą oś optyczną :?:

Czy robiłeś z kładki przy rynku :?:

No tak, oset .. akurat :P.

Polar, oczywiście oś optyczna była przesunięta ... we wszystkich zdjęciach. Zdjęcie robiłem gdzieś między kładką, a "mostem tramwajowym".

03 Tez z bio

No tak teraz to nie musisz już pisać ,że fotka jest Bio bo widać ale powiedz mi czemu ona jest przesunięta ta oś
Mam wrażenie ,że ostrość jest przed tym najbardziej ostrym drzewem czy się myle :?:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
PiotruśP eksperymenty z Biometarem ciekawe:
01 nie i nie
02 podoba mi się szaro jesienny ponury może nostalgiczny klimat tego zdjęcia, szkoda że widać że szpaler drzew się kończy. Nie dałoby się skadrować tak by na zdjęci drzewa ciągnęły się w nieskończoność, tzn żeby nie było widać końca linii drzew?
03 fajne ale efekt nie tak dobry jak na 02

czekam na następne.

Ciekawe wykorzystanie Biometarem do tej pory na forum zdjęcia wykonane tym szkłem to głównie "miniaturki/makiety miasta" Twoje zdjęcia są inne i pokazują jak w odmienny sposób wykorzystać to szkło.

Polar, ostrość jest ustawiona na pierwszym drzewie, ale można mieć złudzenie, że ostrość jest ustawiona gdzie indziej, bo płaszczyzna ostrości nie jest prostopadła do osi aparatu Przy pracy z normalnym obiektywem oś optyczna szkła pokrywa się z osią aparatu (centrum matrycy). Odchylając oś obiektywu od osi aparatu uzyskuje się efekt jak na powyższych zdjęciach.
Przesunięcie płaszczyzny ostrości widać np. w tym zdjęciu -LINK- - ostrość jest na oczach modelki, ale i na przedmiotach znajdujących się za modelką.
Mam nadzieję, że trochu wyjaśniłem.

jasne dzięki

awakqwq, dzięki. Zrobiłem taki kadr bez końca linii drzew, ale nie spodobał misię :).

Polar, trzeba zorganizować jakieś spotkanie to sprawdzisz to organoleptycznie :-) .

PiotruśP strasznie mnie intryguje co mu, patrz obiektyw, uczyniłeś że taki pokręcony jest. Ciekawie to wygląda jak ostrośc łapana jest w różnych płaszczyznach zdjęcia.

Mały plenerek :?: mi ostatnio chodzi po głowie zapuścić się w jakieś pozostałości starych fabryk zanim przerobią je na Lofty

Polar, miałem zaproponować Rezerwat Parowy Janinowskie w PKWŁ gdyby była pogoda, ale w ten weekend żaden plener nie wchodzi w grę :/ ... rozchorowałem się i jestem skazany na siedzenie na pup..e ... a Wy na moją obecność na forum :P .
Lofty? Księży młyn?

Stare zdjęcia.
04 Łódź w krzywym zwierciadle

05

06 To jedno z pierwszych zdjęć z samsunga ... nr 17 dokładnie :-) .
Mocny punkt.

07

Można jeździć :-D .

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Polar napisał/a:
Mały plenerek mi ostatnio chodzi po głowie zapuścić się w jakieś pozostałości starych fabryk zanim przerobią je na Lofty

Jestem za! Tylko kiedy :(

Ze względu na pracę i obecnie obowiązujący czas zimowy chyba tylko nam jakiś weekend pozostaje. Sądzę również ,że dobrze będzie jak poczekamy na PiotruśP bo w sumie to jego wątek a propozycja wyszła od niego tak na dobrą sprawę.
Obstawiam przyszłą sobotę lub niedzielę co Wy na to :?:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Ja wstępnie (i bardzo ostrożnie) jestem za :-)

Polar, przyznaj się, że chodzi o Biometara ;-) . Ja również pisze się na taki plenerek. Akurat miałbym okazję zrobić jakąś rolkę bw. Jestem za! :-)

Do posta niżej:
Oczywiście :-B - symbol piwa oznacza w tym przypadku herbatę z sokiem malinowym :).

Skocz do: