sikor  Dołączył: 13 Paź 2007
  redukcja Practica PB - Pentax K
Witam
Chciałbym dowiedzieć się czy istnieje taka przejściówka jak w temacie, bo chciałbym pobawic się obiektywami do BX'a

pozdrawiam
sikor

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
ktoś na forum mówił że bagnety są podobne tylko PB jest grubszy... jeżeli mnie pamięć nie myli :-)

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Czesto ludzie pytaja o przejsciowki. Oto, co wyczytalem na kmp.bdmitrov.de:

Lens-Related Adapters:
* The 645 lens mount adapter Manual diaphragm permits the use of lenses designed for 645 cameras. The K-mount can be rotated 360° with respect to the larger mount.
* The 6x7 lens mount adapter Manual diaphragm permits the use of lenses designed for 6x7 cameras. The K-mount can be rotated 360° with respect to the larger mount.
* The 90° mirror adapter II allows 135 ~ 200 mm lenses to shoot at 90° to the lens axis.
* The microscope adapter Manual diaphragm can be used to mount the camera body directly to a microscope with 25 mm tube.
* The microscope lens adapter Manual diaphragm fits special-purpose objective or macro lenses to the K-mount.
* The reverse adapter Manual diaphragm permits mounting the lens with its front towards the camera body. Available in 49 mm and 52 mm sizes.
* The screw mount adapter Manual diaphragm permits the use of screw-mount lenses on K-mount bodies. i
* Shooting through the stereo adapter (available in 49 mm and 52 mm sizes) produces stereo images that can be viewed with the stereo viewer II.
* The telescope adapter Manual diaphragm allows Pentax telescopes 65, 85, and 100 to be used as super-telephoto lenses.
* The monocular converter K converts K mount lenses to monoculars. It provides magnification equal to that of a lens with five-times the focal length. For example, a 50mm lens appears to be 250mm and a 300mm lens appears to be 1500 mm.

Sory, ze bez tlumaczenia. Ale nie widze tam zadnej praktiki, minolty i innych.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
kierdel, Ale to trochę niepełne dane, bo są np. przejściówki w odwrotną stronę. Czyli można używać obiektywów z K na innych korpusach bagnetowych (np. Olympus 4/3, Canon)
Oprócz tego jest znany np. pierścień Ob. PentaconSIX->bagnet K

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
emigrant napisał/a:
sikor, Jest jeszcze wyjście pośrednie. Obiektyw PB->adapter M49->Adapter K
Nie da sie.

Juz to bylo:

http://www.pentax.org.pl/viewtopic.php?t=6203

pozdrawiam

dzerry

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
emigrant napisał/a:
Obiektyw PB->adapter M49->
A jak chcesz większy od 49 mm bagnet włożyć do mniejszej ( 49 mm ) dziury ?? Miałem kiedyś Prakticę BX 20 i doskonale pamiętam, że jest mozliwość tylko w drugą stronę - obiektywy M42 do korpusów z bagnetem PB i to jeszcze przy pomocy specjalnej przejściówki z elektroniką w środku, bo inaczej pomiar światła nie działa w ogóle. Poza tym wydaje mi się , że odległości obiektywu od płaszczyzny filmu ( matrycy ) są bardzo podobne , jeśli nie takie same i nawet po skonstruowaniu takiej przejściówki ostrzenie na nieskończoność będzie niemożliwe. Inaczej mówiąc obiektywy z bagnetem PB do korpusu z bagnetem K są niepodłłączalne i przejściówek takich nie ma.

Jedyne systemy w których można praktycznie zastosować każdy obiektyw z dowolnym bagnetem, lub gwintem to: Canon EF ( ze względu na wielką średnicę wewnętrzną bagnetu) i Olympus ( 4/3 ) ze względu na bardzo małą odległość od płaszczyzny matrycy do płaszczyzny bagnetu), co w obu przypadkach daje mozliwość wykonania technicznie nieskomplikowanych przejściówek, bez dodatkowych elementów optycznych.

dzerry, Dada, Pokiełbasiło mi się i już usunąłem. Ten adapter jest do obiektywów z gwintem i body PB.

[ Dodano: 2007-10-31, 21:25 ]
Ale przy okazji. Zauważyłem, że są adaptery z shiftem np. do Canona i obiektywów PSIX. Czy ktoś spotkał taki adapter do K?

Nie . Jak przeczytasz drugą część mojego postu, to będziesz wiedział dlaczego.

Dokładnie na tej zasadzie na jakiej paru kolegów zrobiło z dętki, lub osłon gumowych. Tyle że to wyjdzie wyłącznie przy zastosowaniu obiektywów średnioformatowych, ze względu na większą odległość obrazową i ogniskową zarazem.

Dada, Zrozumiałe, że dla shifta musi być obiektyw o większym polu obrazowym. Niestety dla uzyskania szerokiego kąta w cyfrze (np. do zdjęć architektury), musiałby być superszerokokątny dla SIXa.

Jest rybie oko z bagnetem Kijewa 88 - Zodiak 30 mm.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
emigrant napisał/a:
Niestety dla uzyskania szerokiego kąta w cyfrze (np. do zdjęć architektury), musiałby być superszerokokątny dla SIXa.

A takich nie ma.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
sikor napisał/a:
czy istnieje taka przejściówka jak w temacie

Nie istnieje.
Michał K napisał/a:
bagnety są podobne tylko PB jest grubszy

Są bardzo podobne, bo PB wsadzisz do korpusu K, ale nie przekręcisz, bo jest płytszy niż K.

tomek969  Dołączył: 21 Paź 2007
A jak wygłąda redukcja nikon -> pentax?Ktoś pisał na forum , że obiektywy nikona "prawie" pasują-ale w sumie było to trochę niejasne lub nie zrozumiałem.

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
ja próbowałem podłączyć nikonowego 18-135 to styki w obiektywie wadziły by go do końca wsadzić..

No to dalej nie wiem...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
tomek969, kiedyś wsadziłem taki i dało zrobić zdjęcie. ALe nie przekręcałem, bo miał styki, by się zakleszczyło i byłby problem jeszcze :-P Podobno nie ma problemu z obiektywami Nikona "nonAI" (czy jakoś tak). Podobno... poszukaj na forum, gdzieś ten temat był dokładnie omawiany z linkami do dyskusji na zagranicznych forach. A tam ludzie dokładnie temat przerobili ;-)

ok,dzięki

leszek2c  Dołączył: 16 Wrz 2006
Re: redukcja Practica PB - Pentax K
Witam,
kiedys szukalem danych na temat odleglosci obrazowej obiektywow z moc. do PB ale nie znalazlem, ale przez analogie => istnieje redukcja umozliwajaca mocowanie ob. z M42 w PB; ma +/- ok. 1,8mm grubosci co oznacza ze odleglosc obrazowa ob. do PB jest mnijesza o taka wlasnie wartosc od ob. M42 - czyli nawet jak sie da (a sie nie da fizycznei wlozyc) to taki zestaw nie bedzie ostrzyl na nieskonczonosc......

Jest inne rozwiazanie ale dosyc skomplikowane - trzeba zdemontowac bagnet, skrocic korpus w tylnej czesci i wymienic bagnet na PK - dosyc skomplikowane ale w niektoruch przypadkach (i jak sie ma dojscie do dobrego mechanika) warto.

Mam cos tak wlasnie przerobionegoi jest to malinka ;-) Trzeba dodac ze jest to wtedy Full Manual - zdemontowany jest nawet popychacz przyslony....

pzdr
Leszek

Skocz do: