plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
opiszon napisał/a:
A czy będzie osobny program dla psa i osobny dla kota?

Jest dla słonia i mrówki.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jorge.martinez napisał/a:
opiszon napisał/a:
Jest program bokeh.
A czy będzie osobny program dla psa i osobny dla kota?
Jest osobny dla singla, pary i rodziny 2+1. Jest też program Tulipan oraz Szpilki na Giewoncie.

Jako posiadaczowi rodziny 2+2 pozostaje mi robić zdjęcia sztućców.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Interesujący jest autofocus hieroglify edition. Myślę, że będzie jednym z najszybszych na rynku, dorównując tym samym Contaksowi G2.
Generalnie jestem pod wrażeniem projektu - ładny jest ten Styrlitz, czego się nie spodziewałem po firmie, która wypuściła frankensteina K-01.
Pytanie tylko, czy zakupią go posiadacze MX-ów, Olków Mju2 czy Nikonów F6. Może jakaś ankieta?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Gdyby to było na 24x36 (czyli "pełna klatka") to bym się poważnie zastanawiał.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Za 2,5k to bym nie brał, ale gdyby był za poniżej 1,5k... Nadal wszakże film to nisza i kompromis i nie wierzę, że nie będzie, a po co mi aparacik do robienia lomografii?

No i czy ja dobrze widziałem, że czasy to do 350? To słabe jest.

Edit.

Mnie akurat koncept półklatek się podoba. No ale... to jednak spora fanaberia, co tu nie gadać.

Ale ładny. Może zrobią wersję bardziej pro w przyszłości.

adi24-78  Dołączył: 11 Lis 2010
Z Wyglądu fajny aparacik

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
powalos napisał/a:
o, widzisz. A mnie się podoba ta koncepcja.

Aparat ma możliwość rozpędzenia licznika do 72 klatek!
:mrgreen:

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Gdyby wszystkie analogi wyginęli, to bym się interesował.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Legacy in Design
Despite being a brand-new camera, the Pentax 17 borrows many legacy details from past Pentax cameras to inform its distinct design: the film rewind knob is taken from the Pentax LX, the ISO dial from the SP, the flash and shutter release from the KP, the lens housing from the Espio Mini, the front logo text from the 67, the knurled battery cover from the DA WR series of lenses, the film advance lever from the Auto 110, and the top plate from a special edition LX. Also, the viewfinder includes Pentax's own classic logo along with the Asahi AOCo logo and a film plane indicator taken from their line of DSLRs.

Cena w USA $499.95
Cena w UK £499.00
Cena w PL 2499 zł

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
tref napisał/a:
Aparat ma możliwość rozpędzenia licznika do 72 klatek!

Taa, skoro wielu ma kłopot aby zapełnić 36 klatek w czasie miesiąca (patrz zabawa w J.A.) :-)

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
powalos napisał/a:

Na cyfrową pełną klatkę czekaliśmy długo, więc wiesz... ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Hm, wiecie co... fajnie, stylowo, odważnie bo na co to komu, kasa utopiona w zachciankę itd...
Ale cholera, rozwój techniczny to się chyba zwinął razem z rozkwitem fotografii cyfrowej. Pół klatki w takiej wielkiej budzie? Z taką ~dużą baterią i ręcznym przesuwem? I ostrością strefową? I migawka tylko do 1/350... No technicznie to jest słabo.

Z drugiej strony to się spodziewałem czegoś i tak biedniejszego... To jest ten bardziej czy mniej zaawansowany z dwóch co miały wyjść?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Jestem pełen podziwu dla przedstawionej koncepcji konstrukcji. Kompatybilność z formatem smartfona, wybór sceny, wybór bokech, bajka. Teraz tylko znaleźć sklep oferujący CR2 , wyguglać w której stolicy oferują puszki z nawiniętą kliszą, zapytać na forum gdzie wywołać i zeskanować i już docelowy "amator" ma upragnionego jotpega z presetem labu. Teraz tylko transfer na komórkę i na Insta. Tadam.
Jestem bardziej podjarany przyszłością projektu niż Ryszard samym projektem :mrgreen:
Sama uroda niczego sobie. Funkcjonalność? Mam podobne że cztery w pudełku w piwnicy. Sprawne, na małe paluszki, mniejsze i pełnoklatkowe.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
rychu, jakby do tego aparatu dołączyli gdzieś w torze optycznym matrycę tak żeby można było robić foty hybrydowo jpg+klisza jak niektórymi instaxami to byłby hit ;-)

No ale co innego instax matryca + wydruk a co innego aparat z kliszą. W locie nie wywołasz i nie zeskanujesz. :-P

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
rychu napisał/a:
Jestem bardziej podjarany przyszłością projektu niż Ryszard samym projektem :mrgreen:
Nie gadaj, aż tak to widać? :lol:

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Wyszło dużo lepiej niż zakładałem. Obiektyw jak na half frame daje bardzo dobre rezultaty. Poza The Camera Store TV, którzy użyli Harman Phoenix do testów, wszyscy inni pokazywali ładne skany. Ustawianie ostrości działa sprawnie - zrobiłem systemem strefowym cały wyjazd do NYC na Ricohu GR3, nie widze z tym żadnego problemu. Wygląda ślicznie.

Myślałem, że kupię taniej w Japonii po wakacjach, ale cena właściwie taka sama jak w PL. W okolicach 1,5k brałbym w ciemno. Przy obecnej cenie jeszcze się waham, ale pewnie pęknę.

Pentax, Pentax, Pentax! :-B

TheDarkroom wypuścił swoją recenzę: https://www.youtube.com/watch?v=dLYpKOUdkZQ
Jakościowo wygląda super. Mają też wpis na blogu: https://thedarkroom.com/pentax-17-a-brand-new-half-frame-film-camera/
Po kliknięciu prawym na zdjęciu i otwarciu w nowej karcie, jest większa rozdzielczość. Wygląda dobrze!

Maro66  Dołączył: 30 Lip 2017
Podziwiam optymizm. Jak dla mnie, ostro odpłynęli w Pentaxie. Jedyne, co mogę powiedzieć o tym aparacie, to to, że jest ładny. Reszta, to jakiś niesmaczny żart. Poczciwy Zenit wypada przy tym ustrojstwie niczym Hasselblad... :lol:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Maro66 napisał/a:
Poczciwy Zenit wypada przy tym ustrojstwie niczym Hasselblad
Nie, nie wypada. Chyba że chcesz się bronić przed atakiem nikoniarza.

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Czy Fuji Instax też jest porównywany do lustrzanek analogowych czy topowych kompaktów z czasów ich świetności? Niech ktoś zadzwoni do Fuji i im powie, że to wstyd robić takie proste konstrukcje...
Dla ludzi o mocnych nerwach polecam też zerknąć na komentarze na Optyczne.pl. Ale tam to w sumie nikt zdjęć nie robi.

Skocz do: