Nie trzeba, to przecież oczywiste - smartfony. Aparaty dedykowane są/będą jedynie do zadań specjalistycznych lub dla hobbystów. Masz obecnie a telefonie 3 obiektywy, które zaspakajają prawie wszystkie potrzeby. Na dzińdbry masz ładny obrazek, przy którym nie musisz grzebać. I możesz go od razu wysłać do znajomych.opiszon napisał/a:to trzeba by usiąść przy wódce i ogórku i zastanowić się
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
MF , FF , APS-C
A jeżeli ja po prostu nie lubię robić zdjęć smartfonem, to do której grupy totalnie się zaliczam?Michu napisał/a:uważać smartfona za protezę fotografioczną może tylko totalny fanatyk lub ignorant
Sądzę, że takich hobbystów i entuzjastów miał na myśli foto. Dla nich smartfon to proteza (w najlepszym razie...).Michu napisał/a:muszą mieć dwa guziczki, pokrętło i oczko na pasek peak design
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Masz zdaje się jakiegoś klocka 6Mxpl, prawda? Porónwaj jakość zdjęć ze smartfonem. Małżonka dysponuje Samungiem S24+, na spacery zabiera również malucha, Sony A6700 z Sigmą 18-50/2.8. Nie mam 100% pewności, jaka fota była czym robiona. Oczywiście, jak poświęci czas na grzebanie w Lr, widać różnicę. Zapewne w 100% powiększeniu również. Ale tonalność, kolorystyka - zero zastrzeżeń.Ryszard napisał/a:Michu, powoli, bo nie rozumiem... to liczą się zdjęcia czy jakość obrazka?
Ale w takim układzie kompakty na klisze to też protezy? Czy jednak czuję w powietrzu unoszącą się subtelną nutkę snobizmu?Ryszard napisał/a:Sądzę, że takich hobbystów i entuzjastów miał na myśli foto. Dla nich smartfon to proteza (w najlepszym razie...).
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
MF , FF , APS-C
Michu napisał/a:Czyli Sony RX1 to też proteza? I Ricoh GR? I seria Fuji X100? Wszystko co nie ma zoomu to protezy. Podobnie jak aparaty z mniejszą ilością MPxl? Śmiała opinia...
MF , FF , APS-C
Czyli ze powyższe aparaty zrobią gorsze zdjęcia od S24?Michu napisał/a:Czyli Sony RX1 to też proteza? I Ricoh GR? I seria Fuji X100? Wszystko co nie ma zoomu to protezy. Podobnie jak aparaty z mniejszą ilością MPxl? Śmiała opinia...
Flickr
K*3, FA*5, DFA*2, DA*3
Uwielbiam cytowanie wybiórcze... Nie, ale nie mają zooma. A gorsze zdjęcia robią wczesne (mało megapikselowe) lustrzanki.incosgnitos napisał/a:Czyli ze powyższe aparaty zrobią gorsze zdjęcia od S24?
Ja też ;) Jest bardzo podobne do myślenia wybiórczego ;)Michu napisał/a:Uwielbiam cytowanie wybiórcze
... EUREKA! Dzięki... Właśnie odkryłem, że my też jesteśmy protezy :) Ja np, mam okulary, ale bez zoomu... koledzy pewnie też mają okulary albo i nie... ale pewnie nie mają zoomu...Michu napisał/a:Czyli Sony RX1 to też proteza? I Ricoh GR? I seria Fuji X100? Wszystko co nie ma zoomu to protezy
Flickr
K*3, FA*5, DFA*2, DA*3