Andresito  Dołączył: 02 Lip 2007
  MC HELIOS-44M-4
Pytanko mam do szanownego grona.

Jak podpiąć to cudo do mojego aparatu.
Mam adapter M42 (hmm na obiektywie napisane jest M52x0,75) czy to inny adapter czy co?
Jest też z tyłu taki dżinks co jak go się popycha to chyba przymyka przysłonę ;-)
Raczej mój szamsung tego sam nie dopchnie, czy ja muszę to przyblokować jakoś ;-)
Wiem jestem blondynka i "lajkonik", ale naprawdę nie wiem jak to połączyć.
Co muszę jeszcze ustawić w menu, jeśli już to zamontuję do aparatu.

pozdrawiam.

Jak było gdzieś wcześniej to prośba o linka (opcja szukaj nie jest u mnie dostępna, antyvir wywala że jakiś wirus jest i mi blokuję wynik).

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Andresito napisał/a:
0,75

to jest przeskok gwintu (niepamietam ktory jest bardziej standardowy 1 czy 0,75).

Andresito napisał/a:
Co muszę jeszcze ustawić w menu, jeśli już to zamontuję do aparatu.

'Using aperture ring' na Permitted.

A co do dyndzla to nie wiem

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W adapterze gwint jest M42x1, dzyndzel trzeba zablokować - odkręcić dupkę obiektywu, na dzyndzel założyć 3 mm kawałek rurki z wkładu od długopisu i ponownie zmontować. Ponadto trzeba zeskrobać lakier z dupki w miejscu styków na bagnecie, jest to potrzebne aby prawidłowo działał pomiar ekspozycji.

Cytat
'Using aperture ring' na Permitted.

Czyli u mnie pozycja on ma się rozumieć ;-)

zy napisał/a:
to jest przeskok gwintu

To wiem, ale teraz myślę sobie że ta informacja to raczej do filtu z przodu się tyczy, a nie mocowania ;-)
czy się mylę? -)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Andresito napisał/a:
raczej do filtu z przodu się tyczy
tak.

plwk, zy,
Dzięki, kiedyś właśnie gdzieś o tym czytałem na forum.
Idę po dłuto :-P
Dada napisał/a:
tak.

Dzięki za upewnienie mnie, nie chciałbym przez przypadek przegwintować mojego adaptera ;-)

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
Andresito, Zapytaj plwk, czy ten jak piszesz dzyndel w czymś przeszkadza puszce.? Jeżeli tak, to plwk, ma rację , a jeżeli nie to znowy masz dwa wyjścia , albo masz Heliosa z preselekcją , albo z przełącznikiem z boku na M lub na A, to po rosyjsku znaczy manual lub automat. I wtedy znów masz dwa wyjscia, albo chcesz robić zdjęcia w trybie manualnym i wtedy przełącznik jest potrzebny gdyż ten kołeczek nie ma czym być popychany i musisz sam mozolnie ustawiać przysłonę. Albo jeżeli masz preselekcję to ustawiasz na A czyli automat (nie jest to ten automat opisywany na obiektywach Pentaxa) i ustawiasz ostrość manualnie a potem nie odejmując aparatu od oka zmniejszasz przysłonę pierścieniem preselekcji , do żądanej wielkości wcześniej zaprogramowanej do danego motywu. Po co komu kwiaty jak wazonu nie ma. Więc z czym ma mieć kontakt ten obiektyw jak on jest ślepy jak mały kret. Jaki pomiar ekspozycji. Jak tylko nie przeszkadza kołeczek z tyłu obiektywu to pisz na priv. Powiem ci jak jest u mnie albo zajrzyj na http://www.pentax.org.pl/viewtopic.php?t=7244, życzę sukcesów to naprawdę dobry obiektyw.

corn napisał/a:
czy ten jak piszesz dzyndel w czymś przeszkadza puszce.?

przykładałem i raczej o nic nie obciera ;-)
corn napisał/a:
albo z przełącznikiem z boku na M lub na A

hehe nie ma przełącznika, muszę go wcisnąć na stałe.
Dzięki za informacje i linka.

Wszystko gra ;-)
Trochę powalczyłem z adapterem (musi być prawie zapieczony z obiektywem aby wszystko grało 8-) )
W trybie Av jak zmieniam przysłonę, to aparat pięknie dobiera czas, czyli wsio w pariatkie.
Dzięki za szybkie odpowiedzi i cenne porady :-B .

Skocz do: