plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
radek_m napisał/a:
szukam nowego tulipana do niego.
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie

W Japonii najniższa cena to około 200 zł - zobacz PW.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Ja w ten sam sposób straciłem osłonę do 18-135, tylko że tu cena jest jeszcze bardziej odjechana, 57$ plus przesyłka 🤪

radek_m  Dołączył: 21 Lis 2007
Znalazłęm i kupiłem w tym plinku co podałeś, Były też 2 w USA w tym używana. Ale cena przesyłki zaporowa w porównaniu do tej oferty z wysyłką za free.

slava3  Dołączył: 20 Paź 2015
Mam pytanko. Ten obiektyw nie ma naniesionej skali odległości - czy więc udaje się nim skutecznie ustawić ostrość na nieskończoność? Fotografując krajobraz zawsze ustawiam ostrość ręcznie na symbol nieskończoności na obiektywie. Nie wiem jak bym sobie poradził z ostrzeniem przy omawianym tu obiektywie.
Pozdrawiam.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
slava3, ustawianie w krajobrazie na nieskończoność to moim zdaniem nienajlepsza technika. Ustawiasz ostrość na lub przed obiektem porządanym, resztę dopełnia głębia. Możesz zobaczyć na Flikr jakie daje ten obiektyw efekty. Na moim profilu jest parę fotek z tego szkła. Nigdy nie ostrzę na nieskończoność.

rychu napisał/a:
slava3, ustawianie w krajobrazie na nieskończoność to moim zdaniem nienajlepsza technika. Ustawiasz ostrość na lub przed obiektem porządanym, resztę dopełnia głębia. Możesz zobaczyć na Flikr jakie daje ten obiektyw efekty. Na moim profilu jest parę fotek z tego szkła. Nigdy nie ostrzę na nieskończoność.

Rychu
Do podanych metod dodałbym jeszcze ostrzenie hiperfokalną - wszystkie je wypróbowałem i jakoś nie udawało mi się uzyskać satysfakcjonujących rezultatów. U mnie najlepiej sprawdza się ostrzenie na nieskończoność, o ile ta nieskończoność jest precyzyjnie ustawiona i dlatego, właśnie, preferuję obiektywy ze skalą. Tak czy tak. dzięki za odpowiedź. Galerię na Flickr z zainteresowaniem przejrzałem znajdując przy okazji wiele ładnych zdjęć wykonanych DA 12-24, który chodzi mi od jakiegoś czasu po głowie. :-)

slava3 napisał/a:
nie udawało mi się uzyskać satysfakcjonujących rezultatów

To znaczy jakich? Brak ostrości? Przy krajobrazach trudno mi sobie wyobrazić, szczególnie, że w tym wypadku przymykamy obiektyw raczej. Chyba, że skopany obiektyw. Mój egzemplarz właśnie taki był. Po naprawie nie to szkło. Mam Irixa 15 i tam ustawiam ostrość używając skali na obiektywie w zależności od przysłony i efektu jaki chcę uzyskać - głównie przy bliskich zdjęciach i małej głębii. Stosunkowo małej jak dla 15mm.

rychu napisał/a:
slava3 napisał/a:
nie udawało mi się uzyskać satysfakcjonujących rezultatów

To znaczy jakich? Brak ostrości? Przy krajobrazach trudno mi sobie wyobrazić, szczególnie, że w tym wypadku przymykamy obiektyw raczej. Chyba, że skopany obiektyw. Mój egzemplarz właśnie taki był. Po naprawie nie to szkło. Mam Irixa 15 i tam ustawiam ostrość używając skali na obiektywie w zależności od przysłony i efektu jaki chcę uzyskać - głównie przy bliskich zdjęciach i małej głębii. Stosunkowo małej jak dla 15mm.

Najczęściej, ustawiając ostrość na jakiś obiekt na pierwszym planie, lub w środku sceny, nieostra była linia widnokręgu (przynajmniej w mojej ocenie). Ustawienie ostrości na nieskończoność daje zaś ostrość od odległości hiperfokalnej aż do nieskończoności. Dla obiektywu, powiedzmy, DA15mm przy F8 odległość hiperfokalna to 1,5m, a zatem przy ustawieniu ostrości na nieskończoność będziemy mieć wszystko ostre od 1,5m aż po sam widnokrąg. A jeśli ów obiekty domkniemy do F11 ostrość zacznie się już od ok 1m.

adi24-78  Dołączył: 11 Lis 2010
Ja korzystam z tego szkła bardzo często ponieważ bardzo ostre i fajne wychodzą zdjęcia. i tez robię zdjęcia krajobrazów i głowinie korzystam z AF. i mam ostrość tam gdzie chce.

slava3, twoje zdjęcia z 15 Ltd i 16-50 wyglądają bardzo ładnie. Jeżeli wydaje Ci się, ze coś nie tak, może zejdź z przysłoną poniżej 11. W szerokich kadrach dali nie ma chyba konieczności takiego domykania. Potestuj.

Skocz do: