Endriu61  Dołączył: 16 Mar 2014
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro nie przełącza przysłony
Posiadam Sigmę 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro (bez HSM , na śrubokręt, pierwsza wersja) , w stanie wizualnym niemal jak nowy. Po podpięciu do body K-3 i K-5II obiektyw działa od przysłony f-4 do f-22, płynnie, bez żadych uwag. Natomiast nie schodzi poniżej f-4 , czyli do f3,5 ani do f2,8. Co dziwne ten obiektyw powinien mieć przysłonę f2,8 na 17mm, a f4,5 na 70mm, natomiast f-4 jest zarówno na 17mm i 70mm. Jaka tego może być przyczyna, może ktoś się spotkał z taką sytuacją.Proszę o poradę.

Ps. Przed chwilą wyczytałem, że przysłona tego obiektywu zgodnie ze specyfikacją techniczną to od f2,8 do f22, natomiast na K-3 i K-5II wyświetla się od f-4 do f32. Czy może taki tylko jest odczyt (tak body widzi), chociaż fizycznie otwór przysłony jest od f 2,8 do f 22? Może to, że obiektyw jest technologicznie z 2006roku, a body dużo młodsze to odczytują to nieprawidłowo?

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Re: Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro nie przełącza przysło
Endriu61 napisał/a:
Posiadam Sigmę 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro (bez HSM , na śrubokręt, pierwsza wersja) , w stanie wizualnym niemal jak nowy. Po podpięciu do body K-3 i K-5II obiektyw działa od przysłony f-4 do f-22, płynnie, bez żadych uwag. Natomiast nie schodzi poniżej f-4 , czyli do f3,5 ani do f2,8. Co dziwne ten obiektyw powinien mieć przysłonę f2,8 na 17mm, a f4,5 na 70mm, natomiast f-4 jest zarówno na 17mm i 70mm. Jaka tego może być przyczyna, może ktoś się spotkał z taką sytuacją.Proszę o poradę.

Ps. Przed chwilą wyczytałem, że przysłona tego obiektywu zgodnie ze specyfikacją techniczną to od f2,8 do f22, natomiast na K-3 i K-5II wyświetla się od f-4 do f32. Czy może taki tylko jest odczyt (tak body widzi), chociaż fizycznie otwór przysłony jest od f 2,8 do f 22? Może to, że obiektyw jest technologicznie z 2006roku, a body dużo młodsze to odczytują to nieprawidłowo?

Zacznij od dokładnego przeczyszczenia styków obiektywu (aparatu też nie zaszkodzi).

Styki przeczyszczenie, nic to nie zmieniło. Jest jeszcze jedna dziwna rzecz tzn. gdy ustawiam obiektyw np. na 17mm lub 70 mam i zrobię zdjęcie, to w exif wyświetla 37mm, a gdy ustawię inną ogniskową, to exif wyświetla 40mm lub 48mm, niezależnie czy na obiektywie ustawię np. 20, 35,50mm.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zapewne obiektyw do serwisu.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
plwk, już na nogach w domu?
Endriu61, miałem podobne historie z 50-135 ale tylko z ogniskową i AF na długim końcu. Serwis.

Obiektyw był nowym zakupem, w związku z tymi wadami odesłałem do właściciela. Szukam dalej innego egzemplarza (może z HSM), bo spodobał mi się ten obiektyw - był bardzo ostry przy f4 "od pełnej dziury". Dziekuję za odpowiedzi. Temat zakończony.

Skocz do: