darmuszka  Dołączył: 14 Lut 2010
Czy wie ktos może jak bezpiecznie dobrac sie do matówki w Yashica Mat Copal MXV?
Piekne fotki mi wychodziły, odkurzam teraz starocie i widzę, że biedactwo zamarzło - chodzi jak w zwolnionym filmie.

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
O ile pamiętam, to tam się po prostu łatwo i przyjemnie odkręca kominek - jest parę śrubek. I voila, matówka i lustro 'peryskopu' stoją otworem. Uwaga, to drugie zadrapać jest naprawdę łatwo!

dzieki Wojtek. oki toki. rozumiem, ze "skórę" delfina na kominku musze odkleic? i śrubki pod dostepne?

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Nie. Odkręcić powinien dać się cały kominek; poszukaj śrubek przy podstawie, tam, gdzie łączy się z korpusem.

OKi. troche pokombinowałem, matowka pomylona z migawka (się zdarza :oops: ) ale w końcu wszystko wyczyszczone i chodzi jak zegarek. Miodzik.
Fotopan juz załozony i w teren. Dzieki.

Mirek  Dołączył: 12 Cze 2006
Czy znacie w obecnych czasach firmy (osoby), które by się podjęły wykonania CLA dla Pentax'a Mx?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ostatnio natrafiłem na aktualny wywiad z fotomechanikiem z Krakowa..poszukaj w sieci. Jak wpiszesz: naprawa aparatów foto, Kraków, ul. Krakowska to z pewnością znajdziesz.

Dzięki. Za niecałe dwa tygodnie będę w Krakowie, to może mi się uda oddać osobiście. Zadzwonię wcześniej do niego.

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
Mirek napisał/a:
Czy znacie w obecnych czasach firmy (osoby), które by się podjęły wykonania CLA dla Pentax'a Mx?

Jakby coś to tutaj https://www.google.com/ma...Fg%2F11c5b7dg06

Robiłem serwis dwóch Zenitow, Spotmatica i K2. MX też robią bo jak zapytałem o możliwość kupna (mają też komis) to powiedzieli że owszem ale teraz naprawiają jedynego.

Dzięki. Skontaktuję się z nimi.

Skocz do: