incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
pewnie znacie, ale co mi tam... koniecznie do końca ;)
https://www.youtube.com/watch?v=2kjQs3d51i0

oby tylko wasze zmiany brzmiały lepiej niż mój dzwonek w telefonie ;)

Tomek B.  Dołączył: 07 Sty 2012
Po raz kolejny współpracy odmawia silnik w moim stareńkim gramofonie GS 438 "Bernard". Chyba czas na zmianę. Nie mam zamiaru inwestować nadmiernie.
Szybkie przejrzenie internetu wskazało na Audio-Technicę AT-LP5X za 1548 zł. Wydaje się mieć dobre opinie jak na tę półkę cenową. Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z tym sprzętem?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Za 1500 to już pewnie 40 letniego technicsa z Direct drive wyrwiesz.
Nic nie sugeruję ;-) sam stałem przed tym wyborem i zamiast nowej AT wybrałem starszego od siebie Technicsa

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
A ja kupiłem ostatecznie paskową AT LPW-40. Na razie jestem zadowolony. Jedyny problem mam takki, że w obecnym układzie pokoju muszę łączyć gramofon ze wzmacniaczem półtorametrowym przewodem i ten przewód podłączony do wejścia phono buczy, kiedy jest blisko ściany. Nie wiem, co jest w tej ścianie, co wywołuje buczenie, czy prąd, czy coś u sąsiada, ale ewidentnie im bliżej ściany, tym bardziej buczy. Przy maksymalnym odsunięciu przewodu od ściany, na jakie pozwalają meble, "prawie" nie buczy. Ciekawe czy przewód w cenie połowy gramofonu rozwiązałby problem. (Problem pewnie najprościej rozwiązałoby podłączenie gramofonu do line-in i korzystanie z przedwzmacniacza gramofonowego w gramofonie, ale na razie mam przewód tak poprowadzony, że "prawie" nie buczy, więc mi się nie chce).

Jakbyś nie chciał używać przedwzmacniacza w gramofonie to jeszcze jest opcja zewnętrznego pre.

Na razie niech zostanie, jak jest.
Z rzeczy audio, choć nie audiofilskich, to padł mi chromecast audio, którego używałem do streamingu spotify do wzmacniacza. Zanim doczytałem, że to google coś pokiełbasiło w systemie i padł połowie świata, ale to "naprawią", myślałem, że po prostu u mnie się zepsuło, więc kupiłem xiaomi tv cośtam box do streamowania i video (bo mój telewizor przestał być smart ładne kilka lat temu i też w tej kwestii leciał na chromecaście - ale ten od video nie padł), i spotify po optyku do wzmacniacza. Działa, ale przy audio od czasu do czasu ma dwusekundową zawiechę- tak z raz na 15 minut muzyki. Za to łączy się z telefonem dużo szybciej niż chromecast audio.
W sumie nie sprawdzałem, czy google już naprawiło działanie GCA...

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
PiotrR, sam korzystam z miboxa, starsza wersja i jak dotąd nie zauważyłem przycięć w audio. A pod audio głównie kupiłem jako alternatywę do Chromecast Audio. Korzystam z Tidal, Spotify i casem zapuszczę radio internetowe - bez przerw przy odtwarzaniu.

Ja mam drugą generację i ma takie przycięcia w losowych momentach. Nie za często, więc jakoś bardzo nie przeszkadza.

Tomek B.  Dołączył: 07 Sty 2012
opiszon napisał/a:
Za 1500 to już pewnie 40 letniego technicsa z Direct drive wyrwiesz.
Nic nie sugeruję ;-) sam stałem przed tym wyborem i zamiast nowej AT wybrałem starszego od siebie Technicsa

To może i jest słuszna koncepcja :-) . Nie powiem nie. Tyle, że jak się laik, taki jak ja, zagłebi w otchłanie dostępnych gramofonów Technicsa to po prostu głupieje. Czy mógłbyś podrzucić zestaw gramofonów w tej (mniej więcej cenie) o których warto pomyśleć? Bo jak sobie człek spojrzy na tę listę to zaczyna głupieć:
https://vintagetechnics.audio/turntables.php

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
Tomek B., Audio-Technica AT-LP120X z direct drive była i jest za 1100-1200 zeta w stałej sprzedaży ;) Przed świętami była promocja za 990 i to była rewelacja cena za ten szpszent.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
PiotrR napisał/a:
, "prawie" nie buczy.

Sprawdź, czy gramofon nie powinien połączyć się ze wzmacniaczem jeszcze kablem uziemiającym (razem w pęczku z sygnałowymi).

Jest jest połączony, i ciągłość uziemiającego sprawdziłem, i trochę lakieru z obudowy wzmacniacza pod śrubą na uziemienie starłem, żeby było lepiej. I po wystawieniu gramofonu na podłogę, tak żeby przewód był z dala od rzeczonej ściany, nie buczy wcale.

Tomek B. napisał/a:
coś w tym stylu jeżeli jest sprawny https://allegro.pl/oferta/technics-sl-q2-wysokiej-klasy-gramofon-z-napedem-bezposrednim-17190634801 (ja mam z tej serii sl-q33)

PiotrR napisał/a:
Jest jest połączony, i ciągłość uziemiającego sprawdziłem, i trochę lakieru z obudowy wzmacniacza pod śrubą na uziemienie starłem, żeby było lepiej. I po wystawieniu gramofonu na podłogę, tak żeby przewód był z dala od rzeczonej ściany, nie buczy wcale.
musisz wymienić kable w ścianie na audiofilskie.

I żelbet też na audiofilskj.

Zaś w kontekście alternatyw dla Chromecast audio to może WiiM Mini?

Na razie mam to xiaomi. A może i chromecast naprawią/naprawili?
Można jeszcze postawić media center na raspberry pi z założoną kartą dźwiękową z wyjściem cyfrowym albo z przetwornikiem burr brown. Wszystko wyjdzie drożej, ale za to człowiek się urobi przy konfiguracji. ;-)

Podobno już naprawili Chromecasty https://www.googlenestcom...udio/m-p/706046

No faktycznie, działa.
To teraz mam nadmiar.

A, jak przypadkiem się dowiedziałem z video na YT, wspomniane Xiaomi MI Box łączem optycznym wszystko wysyła w 48 kHz, niezależnie od tego, co dostaje. Tak więc w przypadku Spotify robi lekki upsampling, a w przypadku Tidal Max... Max nie ma większego sensu za pośrednictwem tego pudełka. Takie info dla audiofili.

Inna ciekawostka.
Zdjąłem z półki trochę dawno nie ruszanych płyt CD-R z muzyką. Nagrywanych za 20 lat temu albo i więcej, płyty dwóch marek - TDK i Emtec. Wszystkie TDK grają bez zarzutu. Wszystkie Emtec są dziś nieodtwarzalne. :mrgreen:

Japonia > Niemcy

CBDU

Jak tak próbuję sobie przypomnieć z czasów kiedy wypalałem płyty te 20 lat temu to rządziły Verbatim, Sony, TDK.
BASF (EMTEC) to taka druga liga była zawsze.
A poniżej mułu różne Esperanzy itp.

Skocz do: