zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
greentrek napisał/a:
Nie widzę takiej lornetki, takie powiedzmy 15x56 będzie jak gilotyna. Typowe lunety też odpadają jako wybitnie statywowe. Delta robiła/firmowała śliczne maleństwo DOT50ED ale napisali mi że już niedostępny; pewnie bliźniacze Celestron i Levenhuk także. Ale powinien być jeszcze dostępny Celestron Hummingbird 56ED, już sporo jaśniejszy a nadal malutki. Ogniskowa 200 więc z okularem 5mm dostajesz 40x. Albo Pentax 65 prosta lub kątowa. I to chyba wszystko, bo tylko te dwie firmy stosują astronomiczny standard okularu 1,25" pozwalający na dowolne żonglerki. Zeiss, Nikon, Svarowski, Kowa i reszta mają swoje patenty, często niewymienne w ramach samej firmy.

Jak pisałem wcześniej wg mnie (a była mowa o statywowym zastosowaniu) to albo wspomniany Celestron TrailSeeker 65 - w jego standardzie dostajesz okular zmiennoogniskowy wraz z możliwością jego wymiany na typowy astro 1,25''. Nie pamiętam czy Ultima ma wymienny okular (wydaje mi się, że tak ale to trzeba sprawdzić bo jej nie miałem w rękach nigdy). Można pomyśleć o lornetce DO Extreme 15x70 ED albo o całkiem udanej Vortex Diamondback HD 15x56 bądź Pentax SP 20x60 WP (nie najdroższa z dobrym obrazem)
Jeśli natomiast miałbym się nie zastanawiać nad ceną to szukałbym Delta Optical 65ED albo poszedł w lornetki typu FUJINON 16x70 FMTR

Ogólnie jeśli idzie o lunety to ich zaletą jest zmienna ogniskowa okularu co daje możliwość wyboru powiększenia czego nie oferuje stałoogniskowa lornetka. Również pojawia się pytanie czy to sprzęt z którym się chodzi i aktywnie szuka zwierzaków do obserwacji czy też może obserwacje będą z zasiadki bądź konkretnych miejsc na które się dotrze i raczej nie będzie się przemieszczać. Przy zasiadce coś na statywie to chyba najlepsza opcja i tutaj tylko pytanie czy ktoś woli obraz binokularowy czy mono. Natomiast przy aktywnym szukaniu zwierza to raczej tylko lornetka i to wg mnie max 15 plus szybki monopod do podparcia.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Wyszukiwanie ogarnie się 8x42. Widzę, że chyba jednak lunety szukać trzeba.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Znalazłem jeszcze coś takiego
https://www.astroshop.pl/...9-27x56/p,68073
wygląda jak klon Celestrona Hummingbirda 56, przy czym znacznie tańszy. Pewnie zeszły z tej samej taśmy w Vietnamie lub okolicach. Niestety brak w opisie czy to szkło ED [co by częściowo tłumaczyło różnicę w cenie], i czy okular jest wymienny w standardzie 1,25".
Jakby nie było to jedyne lunetki jeszcze niekoniecznie statywowe. Myślę że taką granicą jest umownie 60mm obiektywu. Takie Hawke czy Celestron ważą jakieś 600g i w środku zakresu powiększeń spokojnie dają radę z łapki. Mały w swojej klasie Pentax 65 to już waga razy dwa bo trzeba doliczyć okular, ale jakość optyczna jest podobno znakomita. Za to DOExtreme 15x70 to 2,5kg więc chyba tylko do astro ze statywu.

zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
Cytat
Jakby nie było to jedyne lunetki jeszcze niekoniecznie statywowe. Myślę że taką granicą jest umownie 60mm obiektywu.

Co do graniczności statywowej to nie obiektyw a powiększenie się liczy. W astro przyjmujemy że do 10x powiększenia da się z ręki obserwować. Wprawny i pozbawiony delirium tremens ;) obserwator jest w stanie dojść do używania z ręki powiększeń w okolicę 15x. Bo np masz tzw oczy wyraka (lorneteczki teatralne) mają one wielkie obiektywy (rzędu 50-80mm zależnie od modelu) ale powiększenie np x2 czy x3. W średnicy przedniej soczewki, przy astro, dostajemy ilość światła jaką wyłapiemy instrumentem, im większe szkło z przodu (i mniej szkła w dalszym przebiegu) tym dla nas lepie (choć nie zawsze, bo Księżyc Ci wyspawa oczy).
Natomiast co do tego Hawke z Twojego linku - to jest to dość młoda firma,będąca raptem z 14-15 lat na rynku i raczej mało kojarzona u nas więc ewentualne późniejsze zbycie takiego instrumentu może być trudniejsze niż np Celestrona czy Sky Watchera. Osobiście bardziej skłaniałbym się jednak w stronę firm, które są kojarzone w naszym kraju. Bynajmniej nie neguję, że to może być dobry sprzęt (nie spotkałem się z nim jeszcze nigdy) jednak bardziej znany brand jest łatwiejszy w "obsłudze"

Z ciekawości pogrzebałem o firmie i widzę, że główny nurt to optyka do broni i opinie są typowo rabinowskie - bo jeden mówi tak a drugi nie choć widzę sporo osób raczej nie jest zadowolona z jakości optyki i wykonania.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
zloty_2000 napisał/a:
Co do graniczności statywowej to nie obiektyw a powiększenie się liczy. W astro przyjmujemy że do 10x powiększenia da się z ręki obserwować. Wprawny i pozbawiony delirium tremens ;) obserwator jest w stanie dojść do używania z ręki powiększeń w okolicę 15x

Granicznymi parametrami są zarówno powiększenie jak i waga. Kiedyś łaziłem z Turistem-5 20x30 [bo nic innego nie było dostępnego] i udawało się patrzeć z łapki [bo statywu też wtedy nie miałem] bo lekki był. Potem przez jakiegoś Optisana 8-24x50 już słabiej, znacznie cięższy. Teraz przez Opticrona BGA 8x42 to mogę nawet stojąc na głowie. Ale nie wyobrażam sobie patrzenia od dołu na korony drzew, trzymając w łapach nad głową takiego DOExtreme 15x70
Pisząc o tej granicy 60mm myślę że można znaleźć sprzęt który będzie dobry optycznie [ED] i dostatecznie jasny, a nie wymaga dodatkowego plecaka tylko dla siebie, a jednocześnie przez żonglowanie okularami albo zoomem będzie go można użyć z łapki lub statywu [dość lekkiego]. Lunety klasy 65 już takie małe nie są

Skocz do: