bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Ricoh GR4
Mamy to!

Ma być dostępny już tej jesieni 2025.

Niestety nie wspominają nic na temat kurzu.

25.74MP APS-C sensor
    18.3mm F2.8 lens (28mm equiv) with 2EV ND
    New lens with seven elements in five groups (3 asph)
    5-axis image stabilization
    1/4000 sec - 30 sec shutter*
    53GB internal storage and UHS-I Micro SD card slot
    3.0" 1.037M dot LCD
    FullHD video at up to 60p
    109.4 x 61.1 x 32.7mm
    262g with memory card and battery

https://ricohgr.eu/blogs/news/22-05-2025-development-anouncement-of-ricoh-gr-iv
https://www.dpreview.com/...later-this-year
https://petapixel.com/2025/05/21/the-highly-anticipated-ricoh-gr-iv-is-in-development-and-coming-this-fall/
https://www.optyczne.pl/2...icoh_GR_IV.html

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
bbartlomiej napisał/a:
New lens with seven elements in five groups (3 asph)
5-axis image stabilization
To ciekawe.
bbartlomiej napisał/a:
53GB internal storage
I jazda bez kart...
bbartlomiej napisał/a:
18.3mm F2.8 lens (28mm equiv)
A będzie wersja z X, jak w trójce?

Pewnie tak, na razie piszą o HDF.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Trochę poprawili guzikologię na dupce aparatu.

Trzeba kupować, bo następny model to pewnie za 5 lat.

j@m@l  Dołączył: 05 Lip 2010
Hmm... ja właśnie zamówiłem Gr III, ale z tego co czytam i słyszę to wielkich różnic nie będzie.

Tu link do szczegółowej analizy Gr IV.

bbartlomiej,
Cytat

Z recenzji Samuela wynika że nie będzie.

bbartlomiej napisał/a:
Pewnie tak, na razie piszą o HDF.
HDF nie dla mnie, jakoś mnie to nie kręci. Podstawowy wariant X, ten z filtrem ND, bardzo by mi odpowiadał - gdybym szukał turbo-kompakta ;-)

skaarj  Dołączył: 18 Mar 2016
jorge.martinez mi tam 10 letnim K5 robiło sięcałkiem dobrze zdjęcia ;)

K-5 to już trzecia generacja CMOS'ów w Pentaksach. I do dziś chyba bardzo mocna.

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
Ryszard napisał/a:
K-5 to już trzecia generacja CMOS'ów w Pentaksach. I do dziś chyba bardzo mocna.

Zgadza się, jest mocna ;-)

Widzieliście?
https://youtu.be/hyxl2OZhzL4
bbartlomiej napisał/a:
Ma być dostępny już tej jesieni 2025.
Wygląda na to, że dowiozą na czas. Fajnie :-D

tak, ale sam nie wiem po co ten film. Pokazać wiele nie mógł. Widać, że AF jest sprawniejszy, choć ja i tak robię głównie w snap focus. Dla mnie najciekawsza zmiana to byłoby jakieś uszczelnienie aparatu. Super, ze w każdym wymiarze jest mniejszy.
Rozważę jeśli GR3 umrze.

bbartlomiej napisał/a:
tak, ale sam nie wiem po co ten film. Pokazać wiele nie mógł
Koń jaki jest, każdy widzi.
Gdyby mu dodali flesz, wizjer, zooma, uchylny ekranik, uszczelnienia i większą baterię* - to owszem, byłoby o czym gadać, ale już w innej kategorii, na pewno nie tutaj :->

*) Wymogi zasłyszane w internetach. Aha, jeszcze bagnet i wymienne obiektywy :lol:

Ryszard, mialem na mysli, ze Samuel nie pokazuje zbyt duzo w filmie, nie ze GR4 nie ma co pokazac. Wszystkie te usprawnienia sa super. Nie oczekiwalem rewolucji, ewolucja jest OK.

Pisałem trochę z przekąsem, za dużo się naczytałem (nie od Ciebie, rzecz jasna), co też Ricoh niezwłocznie, koniecznie i pod groźbą rynkowej śmierci powinien... :-)

Jak dla mnie, Samuel pokazał wszystko. I żaden to zarzut z mojej strony, absolutnie! Rolą Ricoha GR jest bycie tylko i aż Ricohem GR. Nowa wersja nie traktuje "z buta" DNA swoich przodków, tutaj nie ma GMO - jest ewolucja, tak jak piszesz, moim zdaniem bardzo mądra.

bbartlomiej napisał/a:
Czyli nie wymagasz, żeby był WR, czy coś takiego? Wystarczy, żeby się matryca nie paćkała?

Ryszard, priorytetem jest dla mnie rozmiar i kieszonkowość. Gdyby bycie WR miało na to wpływać, to wolę jedynie mniej kurzu na matrycy.

Gdyby więc "doszczelnić" układ obiektyw-matryca a resztę pozostawić lekko "przewiewną" dla chłodzenia elektroniki - miałoby sens?

Ryszard, dla mnie tak :) ale ja nigdy nie miałem dużych wymagań. Już dawno mnie żaden aparat nie ograniczał. Pamiętam jedynie średni AF w moim pierwszym K10D (wciąż działa!)

bbartlomiej, świetnie rozumiem, wybrałem K20D na swoją główną cyfrę. AF pewnie bliźniaczo podobny do poprzednika, ale: (1) z gripem wygląda jak milion $, (2) świetnie leży w ręce, (3) lubię te RAWy i (4) chce się nim robić zdjęcia. K-5 II pomału przejmuje syn. Pozostałe cyfraki stopniowo pójdą pod młotek.

Wracając do poprawek GR'a - sądzę, że zapewnienie czystości matrycy wyciszyłoby gros zapytań o "uszczelnienie" albo "wersję WR". Taką mam intuicję, że użytkownikom nie zależy na wystawianiu go na deszcz, tylko o te brudy. Taki aparacik można dłonią osłonić albo jedną ręką focić, w drugiej trzymając parasol. Warunki atmosferyczne to marginalny problem, IMHO.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Ale serio to problem?

Skocz do: