opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
W sumie co jest bezsensownego w microSD?
Przynajmniej nie będzie problemów ze ktoś włoży microSD w adapter SD i będzie narzekał bo coś nie działa jak powinno :-p

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007

Taką kartę łatwiej zgubić, zepsuć, poza tym jest niewymienna z większością innych aparatów które korzystają z pełnowymiarowego SD. Pamięć wbudowana niepotrzebnie zwiększa koszty zakupu tego aparatu choć rozumiem że to z powodu tej nieszczęsnej microSD która trzeba by od razu kupić zamiast przełożyć kartę ze starego aparatu...

Czekam na te wyliczenia o ile zł wbudowana pamięć zwiększa koszt.

Co do argumentu o zgubieniu. No ciekawe ile % użytkowników będzie wyjmowało kartę jak jest przesył bezprzewodowy ;-)

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Pewnie więcej niż 100 pln a tyle kosztuje 64GB SD? Przesłanie bezprzewodowo 64 GB rawów trwa wieki a z karty SD w czytniku USB 3.0 to 150 MB/sek. i trwa kilka minut.Małe karty szybciej się psują i przegrzewają...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
opiszon napisał/a:
Czekam na te wyliczenia o ile zł wbudowana pamięć zwiększa koszt.
Markus napisał/a:
Pewnie więcej niż 100 pln a tyle kosztuje 64GB SD?

Zapewne nie więcej niż 1 zł, może nawet mniej. Nie można wartości elementu nalutowanego na płycie głównej porównywać do elementu sprzedawanego oddzielnie, który musi mieć dodatkową obudowę, opakowanie i jakąś papierową dokumentację.

Otóż to.
Jakieś grosze prawdopodobnie.

DeTe  Dołączył: 14 Maj 2008
opiszon napisał/a:
W sumie co jest bezsensownego w microSD?
Przynajmniej nie będzie problemów ze ktoś włoży microSD w adapter SD i będzie narzekał bo coś nie działa jak powinno :-p

A ktoś inny wyjmie microSD, włoży w adapter SD żeby skopiować do kompa i będzie narzekał bo coś nie działa jak powinno :mrgreen:
Ergo - narzekanie będzie zawsze dopóki będą istnieli narzekacze czyli do końca świata :-P

W dronie mam microSD, nigdy jej nie wyjmuję tylko podłączam drona do kompa i przenoszę zdjęcia "po kablu".

Problem przy przegrywaniu to nie problem.
Problem jest wtedy jak aparat zdjęcia nie zapisze.

Tak więc karta microsd to nie problem.
W telefonach też macie karty SD i narzekacie na to że telefon ma wbudowaną pamięć i przez to więcej kosztuje (bo przecież można by uzyć starej karty z poprzedniego na telefonu).

Zintegrowana pamięć to potencjalnie lepsza integracja z hardware aparatu za niższą cenę. Karta microsd to oszczędność miejsca.
Idę o zakład że i tak większość robi dokładnie tak jak to plwk opisał - kabel z aparatu do komputera a nie wachlowanie kartami.

Normalnie jakbym czytał problemy sprzed 20 lat bo firmy wprowadzają karty SD zamiast CF xD (tyle że tu problem mniejszy bo to ten sam standard tylko form-factor inny)

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Markus napisał/a:
Pewnie więcej niż 100 pln
plwk napisał/a:
Zapewne nie więcej niż 1 zł, może nawet mniej
:lol:

Czy jest na sali jakiś producent elektroniki? Dla kolegów pytam... :mrgreen:
opiszon napisał/a:
Zintegrowana pamięć to potencjalnie lepsza integracja z hardware aparatu
opiszon, to JEST lepsza integracja, ponad wszelką wątpliwość.
opiszon napisał/a:
Idę o zakład że i tak większość robi dokładnie tak jak to plwk opisał - kabel z aparatu do komputera a nie wachlowanie kartami.
Poczyniłeś jakieś obserwacje w tym kierunku, że chcesz się zakładać? Ja nawet nie wiem, gdzie moje aparaty mają złącze do kabla... ;-)
Mimo tego, na USB-C w nowym aparacie bym się nie obraził :-)

Ryszard napisał/a:
Czy jest na sali jakiś producent elektroniki? Dla kolegów pytam...

Album z 10-ma tysiącami elementów (rezystory, kondensatory) do naprawy płyt głównych sprzętu elektronicznego kosztuje na aliexpress 100 zł z dostawą. Taką informację podaje na swoim kanale jedna z osób naprawiających sprzęty elektroniczne.

Co do obserwacji - to mamy tylko dowody anegdotyczne.
Ale...
Weźmy pod uwagę że normalny user pewnie nawet nie wie gdzie ma i czy ma czytnik kart.
Ale gdzie włożyć kabel USB wie.

Co do cen chipów to pamięć to nie to samo co rezystory i kondensatory, ale nie spodziewam się żeby cena w bulku była zabójcza).

Za 100zł to producent pewnie z 10% aparatu zbuduje.

Czytnik mam pod ręką, ale ja nie pretenduję do miana "normalnego" ;-)

A co do ceny takiej pamięci, zapytałem pewnego Dobrze Poinformowanego Faceta, a nuż będzie się orientował?

korneli_z  Dołączył: 30 Sty 2017
Kurcze, ja wyciągam ze wszystkiego karty i wrzucam w czytnik, w stacjonarce mam podłączony czytnik na stale wiec wiem gdzie jest, a w plecaku foto mam z kolei zapasowy czytnik co by w podroży mieć jak zgrywać zdjęcia. Nawet z drona wydłubuje kartę micro zawsze xd
No i oczywiście mam też ze sobą zawsze zapasowe karty, w razie jakbym zostawił właściwe w czytniku w domu xd

Najgorsze jest to że zawsze myślałem że to jest właśnie "normalne" zachowanie a jak sobie tak czytam tego posta to stwierdzam ze podłączanie urządzeń kablem mogłoby mieć nawet nieco sensu... :mrgreen:

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
Przy 50Gb dysku wewnętrznego, jeżeli Ricoh nie poskąpi, to jakiekolwiek SD, czy UHS-I czy II będzie porażająco wręcz powolne. Ok, GRa nie wykorzystuje się do zdjęć seryjnych (chyba), ale już zgranie zdjęć z SD i pamięci pewnie NVMe będzie robić różnicę. Szkoda że K-3/3 tak nie zrobili :(

Reszta specyfikacji wygląda spoko. Jeżeli IBIS będzie z K-3/3 to problem kurzu powinien być w miarę opanowany, ten system czyści sensor na serio skutecznie. Ale brak możliwości fotografii w deszczu czy śniegu trochę się kłóci z ideą aparatu do snapów czy fotografii ulicznej. W końcu zdjęcia ulic w deszczu same się nie zrobią. Z drugiej strony GR jest tak mały i lekki że i pod parasolką się da.

potraff  Dołączył: 22 Maj 2016
Przy KX podłączałem kablem i ściągałem zdjęcia. Przy K3II wyciągam kartę bo tu kabla nie dostałem bodajże, albo wtyczka nie taka? No nie wiem, na szczęście w starym laptopie był czytnik wbudowany, w nowym musiałem dokupić.
proszę zebrać mój głos do tabelki ;-)

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Tylko raz podłączałem kabel do body, przy dezaktywacji *SDM.
To jest nas już przy tej opcji 70% aktywnych użytkowników Pentaxa na Forum :evilsmile:

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Ja też nigdy w życiu nie podłączałem po kablu. Zawsze wyciągam karty.

A posłuchajcie tego: w moim K-5 II karta sama się wysuwa, jak tylko otworzę klapkę - a kabel jeszcze nigdy sam mi się nie podłączył :lol:

andyspring  Dołączył: 21 Lis 2011
Podłączam kabel. K3

Skocz do: