K 1 II, KP i od 8 do 300
ME-S, ME-F, Mz-5n, Z-1p
K20D | 17 | MZ-5n | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
MF , FF , APS-C
MF , FF , APS-C
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Michu napisał/a:DA40 - przyjemnie malutki, ale F2.8 możesz mieć w zoomie.
No dobrze, wiem, że fizycznie pasuje, ale co z winietowaniem i jak to się ma do FA 43 na pełnej klatce? Sam się zastanawiam nad 43, ale jak 40 jest równie dobra to nie ma dyskusji.korneli_z napisał/a:No i 40 2.8 działa z pełna klatką, K1 z tym szkłem staje się "maleństwem"
Michu napisał/a:Nie rozumiem też sensu podpinania DA40 do klocka K1. Tak duży korpus stworzony jest do pracy z obiektywami większymi
Michu napisał/a:Jakbym dążył do tego, by focić czymś płaskim, robiłbym to smartfonem.
korneli_z napisał/a:tak, o FA35 dokładnie wersji HD,
"Jeśli twoje zdjęcia nie są wystarczająco dobre, to znaczy że nie masz odpowiednio dużego zuuuma"
Tak drążę ten temat, bo jesteś pierwszą osobą, która pisze o tym, że FA35 to mydło, co skłania do wniosku, że prawdopodobnie miałeś walnięty egzemplarz.korneli_z napisał/a:a przymknięte 35 traci swoja przewagę
Ergonomia - w trzymaniu tak dużego aparatu pomaga oparcie dłoni na obiektywie. Poza tym - ale to kwestia estetyczna - K1 z DA40 wygląda po prostu słabo. Jeżeli chciałbym mieć mały zestaw do kieszeni, wybrałbym mniejszy aparat - Kp chociażby.korneli_z napisał/a:yyy niby dlaczego? Zawsze wydawało mi się że ogranicza jedynie fantazja uzytkownika.
Całkowicie się z Tobą zgadzam. Możliwości współczesnych smartfonów są niewiarygodne. Z ciekawostek - film 28 lat później duetu Alex Garland / Danny Boyle został całkowicie nagrany telefonami. Tak równowaga dla Nolana kręcocego jeśli tylko może Imaxem. .korneli_z napisał/a:Ja bardzo lubię się ze smartfonami i ich możliwościami zdjęciowymi