korneli_z  Dołączył: 30 Sty 2017
Może wersje HD były gorsze niż stare? Ponoć limitedy też się skończyły z wersjami hd składanymi w Wietnamie, ale tez nie wiem, nie miałem. Jeśli faktycznie wszystkich były super a mój nie to wybitnie miałem jakiegoś rodzynka nieudanego, co pokazuje że nawet nowy ze sklepu obiektyw może być felerny :)

Ergonomia nie mniejsza niż z założona jakaś kilogramową świnką typu 50* czy 24-70. A wszystko dlatego że waga zestawu jest mniejsza o jakiś kilogram (no dobra 700 gram) wiec i drugą ręką wcale nie trzeba tak kurczowo trzymać. K1 jest na tyle grube że spokojnie druga ręka ląduje pod aparat i wszystko jest w najlepszym porządku. Miałeś/masz może K1 albo używałeś z taki malym obiektywem? jak nie to polecam spróbować, na prawdę spoko opcja.

No KP bym i tak nie kupił, jak mam już kupować coś małego z gorszym obrazkiem niż K1 (do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja) to raczej GR, to jest chyba jedyna sensowna opcja prawie tak mała jak telefon ale wciąż lepsza. Ale jak pisałem, daleko mojemu budżetowi domowemu do kupowania kolejnego body :)

KP wcale nie jest takie malutkie jakby się wydawało...

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
korneli_z napisał/a:
KP wcale nie jest takie malutkie jakby się wydawało...
Jest o wiele mniejsze - różnica na zdjęciu a po wzięciu do ręki, to zupełnie inne doznania. Do K1 zraziły mnie właśnie gabaryty i masa. Ale nie o tym jest ten wątek. Wracając więc.
Osobiście, gdybym miał wybrać jeden, jedyny obiektyw pod format małoobrazkowy, byłaby to właśnie trzydziestkapiątka. Dla kogoś innego pewnie 50mm, dla Enzo z tego co wiem, to 28mm (ale o patologii tutaj nie będziemy rozmawiać).
W świecie idealnym, najlepszym rozwiązaniem byłaby możliwość wypożyczenia każdego z tych obiektywów na tydzień, dwa i na tej podstawie dokonania wyboru. W naszym świecie pozostaje co najwyżej udanie się na jakiś lokalny zlot typu Grzybki, Roztocze czy Chabówka i pożyczenia od użytkowników.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Michu napisał/a:
Osobiście, gdybym miał wybrać jeden, jedyny obiektyw pod format małoobrazkowy, byłaby to właśnie trzydziestkapiątka.
Co wiele mówi o tym obiektywie. A ja muszę sprawdzić, odświeżyć sobie, na ile 35mm różni się w praktyce od 28mm. Zdaje się, że wcale nie tak mało, choć to tylko 7-milimetrowa różnica.

Skocz do: