zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
Zakup obiektywu Japonia
Swego czasu trafiłem na forum na tematy, że ściągacie czasem sprzęt z japońskiego ebay (a może jakieś sklepy to były bezpośrednio?) i chciałbym Was zapytać o to jak to wygląda od strony celno-skarbowej. ISZTAR mówi, że cło na obiektywy to 0% ale standardowo zakładam, że bakszysz w postaci VAT będzie do zapłacenia (chyba, że to jak z Chin się dzieje i rabinowych mądrościach, że raz jest na tak a raz na nie).

Mam w planach zakup Sigmy 50-500 do KF i powoli się za to zabieram. Czy mogę prosić Was o krótkie info jakie mieliście doświadczenia z takimi zakupami?
Dziękuję.

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
Za pomocą koleżanki, która ma konto na ebaju, kupiłem sigmę 50-150 w bardzo dobrym stanie. Cło niestety zostało doliczone i z1500 zrobiło się 2000 zł,
ale nie żałuję, bo japoński sprzedawca okazał się uczciwy, a obiektyw dotarł zaskakująco szybko, chyba w cztery dni.

zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
Kuba Nowak napisał/a:
Za pomocą koleżanki, która ma konto na ebaju, kupiłem sigmę 50-150 w bardzo dobrym stanie. Cło niestety zostało doliczone i z1500 zrobiło się 2000 zł,
ale nie żałuję, bo japoński sprzedawca okazał się uczciwy, a obiektyw dotarł zaskakująco szybko, chyba w cztery dni.

No niestety z tym, że doliczą VAT od sumy wartości towaru i przesyłki się raczej nie wyślizgam. Cło wg tabel ISZTAR na optykę foto to 0%.
Dzięki za info.

Skocz do: