action01  Dołączył: 22 Maj 2008
K3/3 problem AF C
Mam problem z AF C Auto. Fotografuje samoloty - na niebie szczególnie gdy jest mało kontrastowo - jednolite niebo i samolot atofokus nie potrafi wykryć obiektu. Miga prawy kwadrat wskaźnika AF. Po przełączeniu na AF S obiekt się znajduje i trafia. Szybkie przełączenie na AF C i dopiero aparat śledzi. Jak zgubi samolot lub ptaka to znowu problem się powtarza. Kupiłem K3/3 żeby robić zdjęcia lotnicze :-x . Nadmienię że w K70 i K1, AF C w takich sytuacjach znajduje szybko obiekt. Aparat na gwarancji odesłałem do serwisu i stwierdzili że wszystko OK :cry: . Może macie sposób jak nakręcić obraz z wizjera żeby udowodnić ze sprzęt niesprawny. Jestem wściekły bo wiele ujęć nie udało się zrobić. Szkła jakie stosuję to 55-300 PLM, 50-135/2.8 i 300/4

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
Mam podobnie. Wydaje mi sie że wyłączenie rozpoznawania obiektów może pomóc - choć jeszcze tego nie sprawdziłem.

Chyba rozpoznawanie obiektów nie umie się zdecydować czy zna samolot czy nie i "dla pewności" nie potwierdza AF.

Problem jest znany i opisywany. Niektórzy wręcz rezygnują z AF-S na rzecz AF-C.

adi24-78  Dołączył: 11 Lis 2010
A jak dokładnie masz ustawiony Af do zdjęć samolotów. W pentaxie K-3 Mark III jest sporo ustawień Af i może coś inaczej trzeba włączyć i będzie śmigało. Ja nie narzekam na AF ale zdjęć samolotów nie robię..

RPM napisał/a:
Mam podobnie. Wydaje mi sie że wyłączenie rozpoznawania obiektów może pomóc - choć jeszcze tego nie sprawdziłem.

Chyba rozpoznawanie obiektów nie umie się zdecydować czy zna samolot czy nie i "dla pewności" nie potwierdza AF.

Skoro problem znany to jest to wada fabryczna - po co mi taki aparat? Gdzie wspominają o tym problemie?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli sprawa jest znana to pewnie poprawią to w aktualizacji softu.

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
action01 napisał/a:
RPM napisał/a:

Skoro problem znany to jest to wada fabryczna - po co mi taki aparat? Gdzie wspominają o tym problemie?

Nie wada fabryczna tylko świadomy wybór programistów. Nie ma się co zaperzać.

Piszą na PentaxForums na przykład.

https://www.pentaxforums....rstandings.html

Cytowany videoblogger pentaxowy opisał swoje przygody - rozpoznawanie obiektu działa dobrze gdy rozpoznawany motyw zajmuje więcej niż 1/4 kadru. Skonkludował także - że aparat ze wględu na zawansowanie wymaga świadomego wybierania parametrów. Samoloty na tle chmur także są utrudnieniem dla algorytmu - bo rozpoznaje i samoloty i chmury.

https://www.youtube.com/watch?v=4_YbbfI1f54

Zrób test - ustaw AF-C, z włączonym rozpoznawanie obiektów strzel serią po otoczeniu i patrz jak AF sie zachowuje. A potem drugą serię z wyłaczonym. Wg mnie w drugim wypadku aparat AF lepiej śledzi otoczenie.

RPM, Dzięki za linki. Uporałem się. Wyłączony tryb auto i śledzenie obiektów. Od razu inny aparat :mrgreen: . Szkoda że w instrukcji jest tak skąpo to opisane :cry:

Skocz do: