rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Mazda 3 jest (była) git (1,6 2011 Excelent), ale:
1. Korniki zagłuszały już silnik.
2. Wygłuszenie - pow. 120/godz. radia nie słychać.
3. Komfort - doskonale zawieszenie ale do max 200km i po bardzo dobrej jakości drodze.
4. Tylko pochylane oparcia tylnych siedzeń.
To koje bolączki ze wskazaniem 90% na pkt 1.
Poza tym bezawaryjność. Był żal, lecz krótki.
W moim przypadku stawiam na funkcjonalność, bajery, wspomagacze i inne psujki kosztotwórcze pomijam. O ile się da.

potraff  Dołączył: 22 Maj 2016
incosgnitos, Mazdy to piękne auta, ale tu będzie inny problem - dla mnie jednak bardzo ważny. Wygłuszenie - fokus 56,4 dB vs 60,4 dB przy 90 (Countryman ma 62,4 dB teścia Corolla 61,2),
dane z https://www.otomoto.pl/news/jak-glosno

o widzę, że Rychu również o tym wspomniał.
Ja jeżdżę 2x w miesiącu na wyjazdy, czasem więcej. Po Mondeo wyciszenie było głównym czynnikiem decydującym - Fokus przy 90tce jest nawet cichszy w tej tabeli niż Mondeo i dlatego on wygrał - Toyotę teściu już miał więc wiedziałem, że to ostatni wybór, a o Maździe i Hondzie nie myślałem (drogi zakup plus właśnie to wygłuszenie).

Z rdzą niby jest lepiej, ale też dość wysoko stoi w statystykach kradzieży.
W (?) 2014/15 jeździłem jako pasażer 6tką (roczną) i kierowca narzekał na to, oraz silnik 2,0, który "nie jechał".

Spalanie super - sprawdzę może przy okazji, ale będę szczery - do japońskiej motoryzacji trochę mi nie po drodze - teściu ma Corollę XI 1,6.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mojego Kamiqa nie ma w tych testach głośności. Przy 120 można normalnie rozmawiać. Silnik słychać przy mocniejszym przyspieszaniu, najbardziej dociera szum ogumienia. Średnie zużycie paliwa z tego roku to 6,2 l/100 km, przy średniej prędkości 74 km/h.

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
potraff jak będziesz w Krakowie to zapraszam na jazdę ;) mam obecnie dwie 6-ki... 2010 i 2021... różnica w wygłuszeniu jest bardzo duża ;) podobnie jak plwk normalnie rozmawiam przy prędkościach autostradowych.
Z rdzą to trochę mity już są... pierwsza 6-ka miała problemy. Potem było lepiej. W sumie to i tak zależy jak dbasz... jak nie dbasz, to Ci europejczyk szybciej zardzewieje niż japoniec...
Że silnik nie jedzie to się zgadzam... to ma jakieś 9s do setki tylko... to wóz do spokojnej jazdy, chyba że kręcisz ponad 3k to się budzi i można się zdziwić... ale to taki urok jednostki odprężonej... ma jechać 500kkm albo dwa razy tyle a nie zepsuć się po 80kkm

Litrowe 3-cylindrówki też mogą zrobić kilkaset tysięcy, pod warunkiem, że nie słucha się "wytycznych" producenta i wymienia olej co 8 do 12 tys. km, w zależności od tego, czy jeździmy po mieście, czy w trasie. Największy znany przebieg, bez remontu, tej od VW to ponad 800 tys. km.

incosgnitos, z rdzą to trochę na przekór powiedziałem ;-)
Dzięki, tylko, że mimo iż do Krakowa mam dość blisko, to póki co nie mam w planach podróży.

plwk, jak miałbym wybierać Skodę to pewnie Superba, może Octavię - przynajmniej mają normalne auta ;-)
Skody podwyższone auta mi się nie podobają. I mam ogólną awersję do koncernu VW (a szwagier ma Passata b6, miał Leona I - super auto -, szwagierka jeździ Sirocco). Bez urazy, po prostu nie patrzę na auta z tego koncernu, poza jednym modelem:

;-)

W tym roku jeździłem:
Peugeot 308 - średnie auto, fajnie się prowadzi ale to dzięki twardości - ale dużo słabiej wygłuszony od Fokusa, do tego fatalna obsługa tableta, zbyt czuły (regulowanie nawiewów powodowała częste przestawienie tableta).

na Fuercie

W Hiszpanii jeździłem Kia Stonic - całkiem fajne auto ale za mało miejsca na tylnej kanapie, hybryda spalanie jeśli dobrze pamiętam poniżej 6.

I teraz Mercedesem GLA - najfajniejsze auto ale dalej to crossower, do tego drogi.
Potem Countryman mk2 z 2023r.

Dziś będę jechał CLA kombi.
W tabelach cichszy od Fokusa.

potraff napisał/a:
W Hiszpanii jeździłem Kia Stonic - całkiem fajne auto ale za mało miejsca na tylnej kanapie

To auto z tej grupy wielkościowej co Skoda Kamiq tylko w Kamiqu, przy odsuniętych maksymalnie przednich siedzeniach, mieszczą się z tyłu, bez wciskania kolan w przednie oparcie, osoby o wzroście 190.
Dla dwóch osób nie potrzebuję większego samochodu, poza tym Octavia jest już za długa do mojego garażu. :mrgreen: Oprócz tego to moja czwarta nowa Skoda i wszystkie były bezawaryjne, dopiero w tej, przy minimalnym przebiegu, stanęła na amen pompa paliwa niskiego ciśnienia.
Kamiq to nie suw tylko crosover, jest podniesiony sporo mniej od Karoqa i Kamiqa. Siedzi się w nim podobnie jak w kompakcie.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
W środku Kamiq to Scala (przymierzałem się do jednej i drugiej w salonie) - siedzi się identycznie - tylko wchodzi się wyżej.
Dlatego to crossover w przeciwieństwie do Karoq który jest kompaktowym suvem - bo oprócz tego że się wchodzi wyżej, to inaczej jest zorganizowane miejsce w środku niż w Octavii.

Suv czy crossover - siedzi się wyżej. Mnie to średnio pasuje.
plwk napisał/a:
Kamiq to nie suw tylko crosover, jest podniesiony sporo mniej od Karoqa i Kamiqa. Siedzi się w nim podobnie jak w kompakcie

I to jest segment, gdzie rozumiem podniesienie Fabii/Clio auto o podobnych rozmiarach a jednak miejsca w środku o wiele więcej.
Rzeczywiście w Stonicu za nami było mało miejsca na nogi.

Kamiq jest dłuższy od Stonica o 10 cm, z czego 7 przypada na większy rozstaw osi, oraz szerszy o 3,5 cm.

Siedziałem dziś w Kudze, jechałem, choć krótko CLA - no kurcze wolę jednak niższe auto. Ale...na razie nie mam faworyta. Póki co dalej Fokus będzie użytkowany.

zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
potraff napisał/a:
Siedziałem dziś w Kudze, jechałem, choć krótko CLA - no kurcze wolę jednak niższe auto. Ale...na razie nie mam faworyta. Póki co dalej Fokus będzie użytkowany.

Przejedź się nowym Superb'em. Od stycznia mam w domu nowy model i powiem, że to cholernie wygodne auto. Wielkie, wygodne, dobrze wyposażone i dobrze jeżdżące, choć początkowo bałem się przesiadki ze starszego modelu w dieslu na model 1.5TSI. Jednak miło się zaskoczyłem a i samo spalanie też zacnie wychodzi. Jazda 50/50 miasto-trasa i zatankowany do pełna pokazuje zasięg 1000-1100km.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
potraff napisał/a:

Tak tylko dopowiem: zobaczysz za jakieś 10 do 20 lat dlaczego te wyższe są wygodniejsze. ;-) :mrgreen:

powalos napisał/a:
zobaczysz za jakieś 10 do 20 lat dlaczego te wyższe są wygodniejsze

Właśnie dlatego kupiłem wyższego i z automatem. :mrgreen:

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
potraff napisał/a:
Dziś będę jechał CLA kombi.
W tabelach cichszy od Fokusa.
Skoro komfort, cisza i automat grają taką rolę, to czemu nie w prądzie? :->
plwk napisał/a:
Średnie zużycie paliwa z tego roku to 6,2 l/100 km, przy średniej prędkości 74 km/h.
Taką średnią uzyskuję na wakacyjnych wyjazdach, gdzie lwia część to autostrady. Pozazdrościć warunków pracy Twojemu autu :-)
(a może Tobie, że ciągle masz wakacje... ;-) )

W tym roku do maja jeździł Paweł, mi po operacji nie było wolno. Pierwszy raz wsiadłem w ostatni weekend maja. W mieście, gdy nie jadę na jakieś zakupy lub z dala od komunikacji, wygodniej (również taniej bo za darmo) komunikacją miejską. Przy takiej jeździe, po 20 miesiącach, mam przejechane ponad 25 tys. km..
Wolałbym mieć 20 lat mniej, mimo krótkich wakacji.

skaarj  Dołączył: 18 Mar 2016
Wiesz, jak ostatnio pojechałem trasą "normalną" to też spalanie było poniżej 6 l - stały napęd 4x4, automat i aerodynamika cegły :mrgreen:
Przyjedź do miasta, pojeździj w korkach to pogadamy o spalaniu - u mnie min. 9 l :evilsmile:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Jeżdżąc do pracy do centrum Poznania z osiedla na obrzeżach (czyli całkowity ruch po mieście) moje średnie spalanie z 3 lat to 7l/100km

W tym są wyjazdy wakacyjne, podróże za miasto itp. ;-)
Standardowe spalanie jak jadę do pracy to 8.5l jak wracam ok 7.5l

Jakbym mieszkał bliżej centrum (czyli brak możliwości zmniejszenia spalania poza ścisłym centrum) to bardziej w okolicach 10l/100.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Cytat
74 km/h
Wy tu o spalaniu, ale jak plwk robi taką średnią?! :mrgreen:

Przecież w mieście wychodzi koło dwudziestu :lol:

skaarj napisał/a:
aerodynamika cegły
Swojego porównuję do przewróconej lodówki ;-)

Ryszard napisał/a:
Przecież w mieście wychodzi koło dwudziestu

W mieście (zależy ile km robię) wychodzi od 7 do 9.

Skocz do: