Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
teta napisał/a:
Głowa do góry :-) : https://www.pentaxforums....troduction.html
Tak zeszpecić FA43... :roll:
I nie chodzi mi, że system nieprawomyślny. Po prostu słabo to razem wygląda :-/
greentrek napisał/a:
Załóżmy że mam kilka DA i chciałbym je podpiąć do APS-C Soniacza. Tylko że Sony praktycznie odpuściło ten format. To już wolę trzymać się P.
Jeżeli naprawdę chciałbyś tak łączyć, z jakiegokolwiek powodu, to Twój wybór. Ale mało to Pentaksów z drugiej ręki?

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
No tak, jest problem, wszystko wskazuje na to, że system dokona żywota. Oby nie, ale gdyby, to szkła pozostaną. I co z nimi zrobić? To są dobre szkła. Mamy je wyrzucić, czy też skorzystać z koła ratunkowego? Ta przejściówka może by właśnie takim kołem ratunkowym. Masz jakiś inny pomysł? A tak nawiasem mówiąc, nadal chcę mieć FA 43, ale druga, trzecia ręka mnie nie interesuje. I to by było na tyle w tyle w temacie.

Gdy w dalekiej Japonii zgaśnie ostatni neon PENTAX to pewnie posmutnieję na dzień lub dwa, a potem dalej będę robił zdjęcia. Nie, nie mam planu na tę okoliczność. To tylko hobby.

potraff  Dołączył: 22 Maj 2016
A ja podpytam.
Jak bym zmieniał, nie to że chcę, ale jakby tak jakaś promka była...to jakie body Soniacza podobne do K3 II ?
;-)

żonę namawiam jednak na GR

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
potraff napisał/a:
A ja podpytam.
Jak bym zmieniał, nie to że chcę, ale jakby tak jakaś promka była...to jakie body Soniacza podobne do K3 II ?
;-)
Nikon ;) Z5II lub Z6III

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
incosgnitos napisał/a:
jakie body Soniacza podobne do K3 II
incosgnitos napisał/a:
Nikon
:evilsmile:
Musi być Sony bo tylko na niego jest adapter z AF do obiektywów PK.

incosgnitos napisał/a:
potraff napisał/a:
A ja podpytam.
;-)
Nikon ;) Z5II lub Z6III

Cena - o kruca bomba... ;-)

plwk napisał/a:
Musi być Sony bo tylko na niego jest adapter z AF do obiektywów PK.

No to jest fakt, zaleta. Kilka tych obiektywów mam...

potraff, problem w tym, że wszystkie body Soniacza są podobne do... Soniacza ;-)

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
potraff napisał/a:
incosgnitos napisał/a:
potraff napisał/a:
A ja podpytam.
;-)
Nikon ;) Z5II lub Z6III

Cena - o kruca bomba... ;-)
Cena za Z6III jak za Pentax K3 III, a za Z5II jak za K1 II

incosgnitos, dlatego nie idę w K3 III. Cena.
Ok kupuję za chwilę GR.

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Ryszard napisał/a:
Gdy w dalekiej Japonii zgaśnie ostatni neon PENTAX to pewnie posmutnieję na dzień lub dwa, a potem dalej będę robił zdjęcia.

No wiesz, ja też. Boje się tylko, że moje cyfrowe Pentaksy mogą odmówić posłuszeństwa. Obawa nie jest bezpodstawna, bo stale czytamy, że gdzieś tam kółko odpadło, albo coś tam innego. Pentaksy były swego czasu reklamowane jako niezawodne i solidnie wykonane. Śmiech na sali. Niech się wypowiedzą ci od padniętych zębatek. Ja jestem jeszcze z końca czasów analogowych. Tutaj też postępuje zmęczenie materiału. Dotychczas tylko z K1000 nie miałem problemu.

Sięgnąłem po Pentaksa 17 i wróciłem do zlecania odbitek.
Bardzo dobrze mi to zrobiło na różne sprzętowo-systemowe rozkminy :->

p.s. Temat zębatki poznałem osobiście. Stare dzieje, nie mam żalu ;-)

Skocz do: