Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Taką średnią to ja robię pieszo ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
:mrgreen: 7 do 9 l/100 km.

potraff  Dołączył: 22 Maj 2016
zloty_2000 napisał/a:
Przejedź się nowym Superb'em. Od stycznia mam w domu nowy model i powiem, że to cholernie wygodne auto.

Chyba podjąłem decyzję - ale musze dozbierać na albo C klasę, albo CLA shooting brake - Mondeo nowego nie ma, to jak zmieniać markę, to na lepszą ;-)
powalos napisał/a:
Tak tylko dopowiem: zobaczysz za jakieś 10 do 20 lat dlaczego te wyższe są wygodniejsze.

Wczoraj kolega podjechał zastępczym GLC - potwierdzam jego zdanie. To jest fajne auto. No ale...poza zasięgiem, no chyba, że ktoś z Was ma do odstąpienia z 250k zł? :mrgreen:
Tylko wsiadać mi się dalej źle wsiada do wyższych aut. Ale, za 10-20 - ok wtedy zmienię ;-)
Ryszard napisał/a:
Skoro komfort, cisza i automat grają taką rolę, to czemu nie w prądzie?

Za drogi przedłużacz, z balkonu to musiałbym z kilkanaście kupić ;-)

plwk napisał/a:
W mieście (zależy ile km robię) wychodzi od 7 do 9.

Jak miałem dwadzieścia parę lat, to jak szliśmy na jedno, no dwa piwa - to często kończyło się na takim wyniku :-P

zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
potraff napisał/a:
zloty_2000 napisał/a:
Przejedź się nowym Superb'em. Od stycznia mam w domu nowy model i powiem, że to cholernie wygodne auto.

Chyba podjąłem decyzję - ale musze dozbierać na albo C klasę, albo CLA shooting brake - Mondeo nowego nie ma, to jak zmieniać markę, to na lepszą ;-)

Nie wiem ile Cię wyjdzie nowy CLA albo C klasa ale patrząc po cenie i wyposażeniu vs rozmiar auta (a także wykonanie) to chyba bym jednak rezygnował z gwiazdy na rzecz dużo wygodniejszej (wg mnie) i większej Skody Superb. W praktycznie pełnym wypasie z 4x4 matrixami, masażami, skórą itd wychodzi 230-240kPLN i o dziwo jest to pierwsze auto niskie w którym wygodnie mi się siedzi i jestem w stanie awaryjnie przejechać 300-400km na jeden strzał bez większych kłopotów (a mając rozwalony n. kulszowy też jeżdżę normalnie wyższym autem).
Zwróciłbym Ci jeszcze uwagę na nową Camry która też jest duża, komfortowa i nieźle jeździ. U mnie ostatecznie padło na Skodę z racji sentymentu połowicy, która nią jeździ (od pierwszego modelu zawsze już jeździła Superbami).

Raczej teraz będę celował w 1-3 letnie auto.
Do Toyoty mam...no ma teściu Corollę XI, rok temu jeździłem Corollą XII (lepsza ta nowsza, prowadzenie, cichsza), kolega miał służbową Camry ale poprzedniczka i poziomem wygłuszenia to Fokus jest lepiej wyciszony - wiem, jestem uczulony/zboczony na tym punkcie. I nowa Camry jest lepiej wyciszona, ale dalej jestem na nie.
Skoda - nie wiem czemu ale nie.

Jak nowe auto to pewnie tylko Kuga. Widzisz Ty mi proponujesz auto za 230 a na stole mam ofertę na nową Kuge 1,5 automat z adaptacyjnymi ledami (matrix), tempomat adaptacyjny, zimowy pakiet (grzane fotele, kiera i szyba) za 157. Hybryda z 2,5 droższa o ok 20 tys. Kolega z Camry ma właśnie teraz służbową Kugę Hybrydę i jest zachwycony jak to auto jeździ (zakręty, prowadzeni) do spalania (nawet chyba ciut mniej niż Camry).

Na razie i tak temat przemyślany (kalkulator) i zbieram. Zresztą albo będzie zmiana auta albo...mieszkania.

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
potraff za 150 to masz CX30 z salonu...

potraff napisał/a:
Raczej teraz będę celował w 1-3 letnie auto.
Do Toyoty mam...no ma teściu Corollę XI, rok temu jeździłem Corollą XII (lepsza ta nowsza, prowadzenie, cichsza), kolega miał służbową Camry ale poprzedniczka i poziomem wygłuszenia to Fokus jest lepiej wyciszony - wiem, jestem uczulony/zboczony na tym punkcie. I nowa Camry jest lepiej wyciszona, ale dalej jestem na nie.
Skoda - nie wiem czemu ale nie.

Jak nowe auto to pewnie tylko Kuga. Widzisz Ty mi proponujesz auto za 230 a na stole mam ofertę na nową Kuge 1,5 automat z adaptacyjnymi ledami (matrix), tempomat adaptacyjny, zimowy pakiet (grzane fotele, kiera i szyba) za 157. Hybryda z 2,5 droższa o ok 20 tys. Kolega z Camry ma właśnie teraz służbową Kugę Hybrydę i jest zachwycony jak to auto jeździ (zakręty, prowadzeni) do spalania (nawet chyba ciut mniej niż Camry).

Na razie i tak temat przemyślany (kalkulator) i zbieram. Zresztą albo będzie zmiana auta albo...mieszkania.

Jak masz Kugę w tej cenie i ją chcesz to, na Twoim miejscu, bym brał. Różnica w cenie robi swoje, choć to dwa osobne segmenty Kuga i Superb i stąd wyższa cena tego drugiego wozidła.
Ta nowa Camry wg mnie jest dobrze wyciszona, ale to już byś sam musiał sprawdzić bo to jednak dość subiektywne odczucie. I wcale nie jesteś w grupie dewiantów co do ciszy w aucie. Ja też nie lubię jak jest za głośno w samochodzie.

A z Fordowych to jak mi kiedyś odbije to Raptora sobie kupię albo Bronco :D

incosgnitos, to crossover. Nie do końca myślę o tym segmencie, ale jak to Mazda ładne auto.
zloty_2000, wiem, że Superb to segment D a Kuga w teorii C ale crossovery są nieco większe od swojej klasy aut osobowych. Kuga mk3 sporo urosła od poprzedniczki.
Na razie odkładam zakup, Countryman był w zasięgu (110) a te 150 to jest ponad budżet. Musze rozbierać ;-)

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
powalos napisał/a:
potraff napisał/a:
Siedziałem dziś w Kudze, jechałem, choć krótko CLA - no kurcze wolę jednak niższe auto. Ale...na razie nie mam faworyta. Póki co dalej Fokus będzie użytkowany.

Tak tylko dopowiem: zobaczysz za jakieś 10 do 20 lat dlaczego te wyższe są wygodniejsze. ;-) :mrgreen:

Wcale nie trzeba czekać tyle lat - zawsze twierdziłem że jak już ktoś spojrzy na drogę z góry, to nigdy więcej nie będzie chciał szorować d.pą po asfalcie :evilsmile:
skaarj napisał/a:
Wiesz, jak ostatnio pojechałem trasą "normalną" to też spalanie było poniżej 6 l - stały napęd 4x4, automat i aerodynamika cegły :mrgreen:

No moje osiągnięcie to 6,2l z tym że aerodynamika porównywalna z kioskiem Ruchu... ale to silnik zupełnie jeszcze niedotarty ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeżdżę regularnie DK62 od Włocławka do Płocka i dalej drogą 575 do Iłowa. Na tej trasie regularnie osiągam zużycie paliwa na poziomie 4,8l/100km.

potraff napisał/a:
incosgnitos, to crossover. Nie do końca myślę o tym segmencie, ale jak to Mazda ładne auto.
zloty_2000, wiem, że Superb to segment D a Kuga w teorii C ale crossovery są nieco większe od swojej klasy aut osobowych. Kuga mk3 sporo urosła od poprzedniczki.
Na razie odkładam zakup, Countryman był w zasięgu (110) a te 150 to jest ponad budżet. Musze rozbierać ;-)

Ja wiem, że to może zostać zakrzyczane... Ale czy miałeś okazję oglądać Omodę 5 albo MG HS? Omoda mniejsza, ale na mnie zrobiła wrażenie jakością i wyposażeniem w tej droższej wersji (wentylowane siedzenia to super sprawa). MG HS wygodny, duży i dobrze się nim jeździ (też wyższa wersja). Brat ma już z pół roku i nie narzeka. To może coś w ten kierunek?

Nie będę krzyczał :mrgreen: , ale większość opinii - min od sprzedawcy (w Chorzowskim i Bielskim Fordzie też sprzedają MG) z Chorzowa słychać jedno - są średnio te auta wygłuszone.
Dodatkowo ja poczekam, aż jeszcze je dopracują.
No i jakoś nie do końca mi pasują te auta (Chińskie) design mnie nie zachęca.

Skocz do: