foto  Dołączył: 03 Maj 2013
Dziś odebrałem i pierwsza fota testowa poniżej. Uwielbiam te maluchy GR, porównanie do GR III niebawem, ale tak na szybko to bardzo podoba mi się ekran, jest jak w telefonie czyli automatycznie dopasowuje jasność. Mega to mi się podoba, w GR III trzeba było wybierać, choć nie stanowiło to problemu ale jednak dodatkowa czynność.

alekw  Dołączył: 27 Wrz 2007
foto napisał/a:
Dziś odebrałem i pierwsza fota testowa poniżej. Uwielbiam te maluchy GR, porównanie do GR III niebawem, ale tak na szybko to bardzo podoba mi się ekran, jest jak w telefonie czyli automatycznie dopasowuje jasność. Mega to mi się podoba, w GR III trzeba było wybierać, choć nie stanowiło to problemu ale jednak dodatkowa czynność.

[url=https://live.staticflickr.com/65535/54828181600_cab2f59330_c.jpg]Obrazek[/url]

No i nowe tryby Cinema green i Cinema yellow, więcej tu: https://youtu.be/e2dhGS5gl50?si=YI3m6Wgls1WMLB6x

Też dziś odebrałem, niby bezlusterkowce są małe, ale GR jest genialny, prawdziwy aparat EDC.

alekw  Dołączył: 27 Wrz 2007
andyspring napisał/a:
Daido Moriyama.
Szału nie ma. Czy to reguła, że używa się takich dziwnych ustawień - bardzo krótkie czasy ekspozycji lub bardzo wysokie iso przy zdjęciach w dziennym świetle?

Tak, to styl: „are, bure, boke”.

@alekw - te nowe symulacje masz dodane w Lightroom i to jest świetne tak samo jest w profilu dla Fuji. Ja robię tylko w RAW i później przy obróbce w LR mogę zmienić na tryb jaki chcę i do tego jeszcze wprowadzić korektę. Bardzo mi się to podoba.
Co do JPG to muszę powiedzieć, że zdjęcia prosto z aparatu są znakomite ;-)

Następne zdjęcie z symulacją film pozytywowy

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
foto napisał/a:
jak w telefonie czyli automatycznie dopasowuje jasność
Takie oczywiste, super, że to zrobili :-D Szczegółowość tego B&W powalająca! :shock: Można kadrować i kadrować... :->
foto napisał/a:
zdjęcie z symulacją film pozytywowy
A nie powiedziałbym, chociaż ogólnie ładnie jest. Mnie ze slajdów zapadła w pamięć niesamowita głębia i nasycenie koloru niebieskiego - tutaj jakby mniej tego efektu. Może kwestia pory dnia i silnego słońca?

Wkleiłem wczoraj zdjęcie ale się nie wyświetla :-/

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zauważyłem.

foto napisał/a:
...ale się nie wyświetla :-/
Liczę, że naprawisz, foto :-)

Udało się ;-)

Jakość, jakość, jakość!
I takie coś, panie, mieści się w kieszeni?! ;-)

Jak sprzedałem GR III to jakoś tak dziwnie się czułem, ale jak dojechał GR IV już jest dobrze :mrgreen:

Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
foto, a jak roznice miedzy III a IV ?
Co na lepsze?

potraff  Dołączył: 22 Maj 2016
M.W napisał/a:
Czasami mam wrażenie jak bym wchodził na forum turystyczne a nie fotograficzne. Dominują takie tematy jak : Górskie szlaki Pentaxiarzy, jaki samochód, jaki rower, jaka lornetka, jakie wkładki amortyzacyjne do butów itp. Zero dyskusji o fotografii

A wystarczy samemu zacząć a nie marudzić ;-)

Rivelv napisał/a:
foto, a jak roznice miedzy III a IV ?
Co na lepsze?

W zdjęciach różnicy nie widać, tak mi się wydaje po pierwszych pstrykach. Opiszę więcej jak go więcej poużywam.
Na duży plus dla mnie jest ekran jak w telefonie, sam reguluje jasność.

;-)

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
@foto - weź tutaj jakąś ładną recenzję skrobnij jak poużywasz bo mnie korci. Walczę z pokusą sprzedania 16-50 i Fisheye i kupieniem właśnie GR, a K-3/3 wydelegowaniem tylko do fotografii samolotów z długimi szkłami. I tak focę głównie między 16 a 20, a coraz mniej mi się chce targać lustrzankę nawet jak idę na stację focić pociągi. Da się GRa używać na statywie? Ma jakieś tryby do nocnej/wieczornej fotografii?

Skocz do: