Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
K3III, K70, DA21, FA43, DA 55, DA 70, DA 300, DA 12-24, DA 16-50, DA 50-135, PLM 55-300,
www.skyjoy.pl
K-373, 11-300 mm f/1.7-4.0, sunpaki i agfatroniki, LX15, XZ-1
Może o to chodzi, żeby trochę się zwinąć? Przyszłość systemu Pentax K nie wygląda tak:apemantus napisał/a:Robi "swoje", ale wciąż się zwija (obiektywów raczej ubywa).
Nie mam nic przeciwko lustrzankom, chciałbym tylko i aż pewności, lub chociaż nadziei, że będą jeszcze nowe produkty.
Wiedziałem, że gdzieś już słyszałem tę frazę...Cytatchciałbym tylko i aż pewności, lub chociaż nadziei
K20D | 17 | MZ-5n | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Jak widać na przykładzie powyższych postów w pewnym sensie tak.action01 napisał/a:Czy bycie fanem marki przeszkadza w robieniu zdjęć?
Penteusz napisał/a:Za czym kolejka ta stoi? Za doskonałością sprzętową, za postępem, który nie może dostrzec swoich granic, bo przecież one ze swej natury są ciągle gdzieś z przodu ? Ciągła gonitwa zacznie tracić swój sens (dla nas), bo w rzeczywistości jest to wyścig firm o klienta. Jak się zwabi klienta, to jest zysk. Jest to bez wątpienia sens działania branży. Każdej branży. Są wśród nas tacy - a jest ich wielu - którzy wydają masę pieniędzy, ulegając wspaniałym wizjom osiągania doskonałości dzięki niekończącemu się technologicznemu wyścigowi zbrojeń. Czy coś zyskują, prócz tego, że coraz głębiej sięgają do portfela? Być może tak. Przynajmniej w ich mniemaniu. Stają się lepsi w tym co robią? Chyba jednak czują się lepiej. Wyróżniają się spośród innych, którzy na widok zawieszonego na szyi nowego cacka dostają czkawki z zazdrości. Ale dla nas wszystkich, a szczególnie dla tych nie liczących się z groszem, może by pewien problem. Może się bowiem okazać (zerknijmy w swoje zbiory), że lepsze zdjęcia robiliśmy "gorszym" sprzętem i nie kładziemy nacisku na własny rozwój, tylko wierzymy, że technologia zrobi to za nas. Bo żeby robić coraz lepsze zdjęcia (nie tylko o stronie technicznej tu mowa - wiemy o co chodzi) czy na pewno wystarczy wydawać kasę na coraz to nowszy sprzęt? No i co z tym sensem, o którym wspomniałem na początku?
Penteusz napisał/a:No dobra, lecz czy wśród użytkowników zdecydowaną większość stanowią ci, którzy z posiadanego już sprzętu potrafią do ostatniej kropli wycisnąć jego możliwości? Bo wydaje mi się, że przeważa sposób myślenia taki, że nowy sprzęt wypełni posiadane luki.
Gdybym ruszał w taką tematykę, tudzież w przyrodę - nad czymś kiedyś rozmyślałem - to szukałbym np. Lumiksa G9 z zoomem 100-400, tylko pod to zastosowanie. Pentax jest jaki jest, a przecież nie trzeba żyć w jednej bańcejersey napisał/a:Ja swoje K-3 Mk III mam ustawione stricte pod spotting, głównie lotniczy ale też kolejowy i generalnie większość pozostałych opcji mnie nie interesuje.
Hmm... snap-focus w telefonie może być ciekawy. O wszystkim rozstrzygnie interfejs.josio napisał/a:Ricoh gr w smartfonie
K20D | 17 | MZ-5n | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Michu napisał/a:Część nowych funkcji jest zbędne, część jest przełomowa. Dla mnie taką rewolucją jest EYE-AF. Dla ptasiarza czymś takim będzie wykrywanie ptactwa, dla innych szybkość serii.
I tak, pewność AF w sposób zdecydowany wpłynęła na jakość moich zdjęć - zamiast 60-70% ostrych mam teraz 99% wstrzelonych w punkt, nie musząc dodatkowo tracić czasu na naprowadzanie punktu na interesujący mnie obiekt.
...GX-20,K3II, A7IV...
Ryszard napisał/a:Gdybym ruszał w taką tematykę, tudzież w przyrodę - nad czymś kiedyś rozmyślałem - to szukałbym np. Lumiksa G9 z zoomem 100-400, tylko pod to zastosowanie. Pentax jest jaki jest, a przecież nie trzeba żyć w jednej bańcejersey napisał/a:Ja swoje K-3 Mk III mam ustawione stricte pod spotting, głównie lotniczy ale też kolejowy i generalnie większość pozostałych opcji mnie nie interesuje.![]()
Nie robiętego rodzaju fotografii, ale na jednym z zaprzyjaźnionych forach był wątek o AF Panasa. Konkluzja była taka, że średnio nadaje się do zdjęć lotniczych - zweryfikowane przez doświadczonych fotografów. także tego... W teorii, na papierze, aparat może prezentować się świetnie, ale praktyka lubi brutalnie weryfikować oczekiwania.Ryszard napisał/a:szukałbym np. Lumiksa G9 z zoomem 100-400, tylko pod to zastosowanie.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Flickr
K*3, FA*5, DFA*2, DA*3
incosgnitos napisał/a:A ja to w sumie jestem ciekaw, jak będą działać szkła Pentaxa przez przejściówkę na bezlustro Sony lub Nikona...
Pozdrawiam
plwk mnie chodzi o taką nawet manualną... taka to chyba na wszystkie systemy jest ;) Z K&F concept o ile pamiętam widziałem. Ten Monster na sonego to chyba i tak obsługi śrubokręta nie ma :) a taka większość szkieł Pentaxa jest. Plusem Monstera jest też odczyt parametrów obiektywu podpiętego.plwk napisał/a:incosgnitos napisał/a:A ja to w sumie jestem ciekaw, jak będą działać szkła Pentaxa przez przejściówkę na bezlustro Sony lub Nikona...
Przejściówka, jak na razie, jest wyłącznie na bezlustra od Sony. Przy przejściówce jest informacja z którymi body i którymi obiektywami to działa. Dla trzech starszych body nie działa ostrzenie na oko bo są za słabe procesory.
Flickr
K*3, FA*5, DFA*2, DA*3
incosgnitos napisał/a:Ten Monster na sonego to chyba i tak obsługi śrubokręta nie ma
incosgnitos napisał/a:mnie chodzi o taką nawet manualną... taka to chyba na wszystkie systemy jest ;) Z K&F concept o ile pamiętam widziałem
Pozdrawiam