Fotus Tuus  Dołączył: 14 Lut 2010
Michu napisał/a:
W związku z czym, niestety, trzeba sobie zadać jedno, być może obrazoburcze, pytanie: jestem fanboyem marki, czy zależy mi na fotografii, na robieniu zdjęć.

Dobre pytanie.

Fotus Tuus  Dołączył: 14 Lut 2010
Warto pamiętać, że w fotografii najważniejsza jest treść, forma jest potem. Widz łatwo wybaczy błędy techniczne, jeśli temat będzie odlotowy. Dlatego tak trudno zrobić dobre zdjęcie, bo potrzebne jest szczęście, a tak łatwo mieć dobry sprzęt, bo potrzebna jest tylko kasa. Pentax od zawsze najlepiej w tym szczęściu pomagał. Pozdrawiam.

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
Ciekawe... czy jakby zapiął takie cooś: Viltrox E-Z do obiektywów Sony E do aparatów Nikon Z
a do tego Viltroxa zapiął ten MonsterAdapter PK-E to czy to zadziała ;)
Ma kto może taki MonsterAdapter ?!? Chętnie bym sprawdził ;)

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
korneli_z napisał/a:
plwk napisał/a:
Tak sobie zapytam, jakie matryce pełnoklatkowe będą dostępne za dwa lata - nie przewiduję wcześniejszej premiery K-1 III

Według donosiciela to w październiku już K1-III idzie na produkcje, więc pewnie początek 2025 premiera
Więc mało czasu na odłożenie 16k złotych na nowe body xd

I jak Twój K1-III? Bo już go kupiłeś, prawda? :lol:

korneli_z  Dołączył: 30 Sty 2017
A jak twój złoty szpadel za odkopanie starego wątku? Bo już go otrzymałeś prawda? :-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Archeologia jest przy odświeżeniu wątku sprzed minimum 10-ciu lat. :evilsmile:

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Czyli dokładnie jak z Naszym systemem.

korneli_z napisał/a:
A jak twój złoty szpadel za odkopanie starego wątku? Bo już go otrzymałeś prawda? :-)

Szpadel już mam inny, mogę Ci pożyczyć. Zakopiesz nim swoje złudzenia co do Pentaxa :mrgreen:

adi24-78  Dołączył: 11 Lis 2010

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Typowa, japońska gadka. "Nowa koncepcja" już mi się nie podoba, no i wynika, że dopiero zaczęli myśleć nad czymś.

No oni już dawno powinni myśleć już powinno się coś pokazać. Najlepsze wyjście to zrobić bezlusterkowca z mocowaniem K i po sprawie

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
adi24-78 napisał/a:
Najlepsze wyjście to zrobić bezlusterkowca z mocowaniem K i po sprawie

Chyba upraszczasz. Można zrobić EVILa [czyli z krótkim rejestrem] z bagnetem K, ale nie podepniesz do niego szkieł K bo one są dostosowane do długiego rejestru lustrzanki. Należałoby albo użyć konwertera K-K odsuwającego szkło od matrycy, albo wzorem Sigmy "dospawać" tulejkę do szkieł lustrzankowych - jedno i drugie bez sensu; albo opracować nowe szkła K z krótkim rejestrem - raczej nierealne.
Poza tym naprawdę nie rozumiem co takiego złego jest w lustrzankach? Ktoś tutaj naprawdę doszedł do kresu ich możliwości? EVILe mają przewagę w trzech kwestiach - filmowaniu, szybkiej serii i AFC [chociaż nie słyszałem żeby ktoś narzekał na D500]. Za to krótki rejestr to problemy z telecentrycznością, dystorsją i koszmarne winiety korygowane programowo - a więc stratnie. Na deser - żałosna wydajność aku. I na pewno nie są ani mniejsze, ani lżejsze, ale za to droższe od lustrzanek. Zatem :?:

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
greentrek napisał/a:
Poza tym naprawdę nie rozumiem co takiego złego jest w lustrzankach?
Front focus, back focus i Ford Focus ;-)

greentrek napisał/a:
Można zrobić EVILa [czyli z krótkim rejestrem] z bagnetem K, ale nie podepniesz do niego szkieł K bo one są dostosowane do długiego rejestru lustrzanki.

Jaki problem zrobić z krótkim rejestrem i dodawać przejściówkę na bagnet K, z przeniesieniem wszystkich sygnałów i sterowania. Umożliwiłoby to stosowanie przez przejściówki szkieł niezależnych producentów.

Przecież Pentax już raz zrobił takiego bezlusterkowca K-01 tylko ze wtedy rybek jeszcze nie był na bezlusterkowce gotowy. A ja właśnie myślę o takim rozwiązaniu jak K-01. Bo inna wersja bezlusterkowca z bagnetem K raczej nie ma możliwości.

Do bezlusterkowców Sony jest przejściówka, wprawdzie od innego producenta, dla obiektywów z bagnetem K, z przeniesieniem sygnałów i sterowania.

Kytutr napisał/a:
greentrek napisał/a:
Poza tym naprawdę nie rozumiem co takiego złego jest w lustrzankach?
Front focus, back focus i Ford Focus ;-)

Jako ujeżdżający Subarynkę nie powinieneś się wypowiadać 🤪😉

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
plwk napisał/a:
greentrek napisał/a:
Można zrobić EVILa [czyli z krótkim rejestrem] z bagnetem K, ale nie podepniesz do niego szkieł K bo one są dostosowane do długiego rejestru lustrzanki.
Jaki problem zrobić z krótkim rejestrem i dodawać przejściówkę na bagnet K, z przeniesieniem wszystkich sygnałów i sterowania. Umożliwiłoby to stosowanie przez przejściówki szkieł niezależnych producentów.
żaden problem co pokazali inni... każdy inny producent ma przejściówki do 'starszych' swoich szkieł. Nawet jak sobie porównamy 'starsze' szkło i jego 'pierwszy nowy' odpowiednik, to często różni się tylko tym, że jest dłuższy o tą przejściówkę ;)

Przecież pisałem o adapterze K-K, będącym eleganckim odpowiednikiem dospawania tulejki. Oczywiście można zrobić też (x)-K do podpięcia innych systemów lustrzankowych. Ale docelowo powinny być nowe szkła short-K. Ilu chętnych :?:

greentrek napisał/a:
Poza tym naprawdę nie rozumiem co takiego złego jest w lustrzankach? Ktoś tutaj naprawdę doszedł do kresu ich możliwości? EVILe mają przewagę w trzech kwestiach - filmowaniu, szybkiej serii i AFC [chociaż nie słyszałem żeby ktoś narzekał na D500]. Za to krótki rejestr to problemy z telecentrycznością, dystorsją i koszmarne winiety korygowane programowo - a więc stratnie. Na deser - żałosna wydajność aku. I na pewno nie są ani mniejsze, ani lżejsze, ale za to droższe od lustrzanek. Zatem :?:

DSLRy - tak, są fajne. Co z tego, jak Pentax zapomniał o tym, że by zrobić zdjęcie, to wypadałoby coś podpiąć do korpusu :-/
3 lata temu przesiadłem się na A7IV i porównując do Pentaxa:
1. Telecentryczność - problemu nie zauważyłem
2. Winieta - jest, owszem. Na niektórych szkła duża, na innych mniejsza. Ale matryca i tak jest z gumy, więc korekcja programowa nie jest problemem
3. Wielkość - mój Soniak (FF) jest minimalnie mniejszy od K3III (apsc)
4. Masa - A7IV jest lżejszy od K3
5. Ceny A7IV i K1/K3 są porównywalne
6. Aku - fakt, dslr wygrywa z rękami w kieszeni, choć ja na wydajność w Sony nie narzekam.

O wyborze szkieł i AF nie wspomnę, bo nie chcę kopać leżącego.

Ale K1 kiedyś sobie kupię. I do niego Fa31 i Fa77 :)

Skocz do: