rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Cytat
rychu napisał/a:
Po wnikliwej analizie polecanych modeli, rynku, portfela oraz licznych opinii, wpadł mi do koszyka zamówień ASUS ProArt PA279CV. Dość już wgapiania się w monitorek laptopa. Dzisiaj rozpakuję i może pierwszy raz w życiu obejrzę prawdziwe oblicze własnej tfurczości.

Wygląda na to, że minęło 3 lata i jestem bardzo zadowolony, ale nie potrafię tej oceny przełożyć na liczby :mrgreen:
Moje wypociny przy nim można zobaczyć na flikru.

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
Zależy jaki budżet. Zacisnałem zęby i poszło w EA272U ColorTuned. Jeśli możesz/chcesz "zaryzykować" - używka ale też ColorTuned.

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
Rivelv napisał/a:
odkopię trochę temat - poszukuje monitora do czego - to chyba jak widać - ale też do wszystkich innych zajęć (choć tu nic wymagającego nie ma)
nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę. marzy mi się 32" - ale może i 28 zaakceptuję
polecicie coś?

Hej. Mam takie BenQ PD3205U dwa w sumie, nie narzekam. Dostajesz certyfikat kalibracji ;) Jedyne co można zarzucić, to że mógłby być jaśniejszy. Dużym plusem jest wbudowany KVM z zasilaniem 90W.

Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
dzieki
po drobnej analizie za, przeciw, zad i walet :-) - padło na Asusa - teraz muszę zorganizować fundusz i zobaczymy jak bedzie :-)
ale przynajmniej wiem z czym się mierzę :-)

pe72  Dołączył: 12 Paź 2010
Od dwóch lat korzystam z Asusa ProArt 27" i mogę potwierdzić (jak na moje amatorskie oko :-) ) że to dobry wybór. W porównaniu z monitorami laptopów, czy monitorami biurowymi, z których wcześniej korzystałem, różnica w oddaniu kolorów jest olbrzymia.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pe72 napisał/a:
porównaniu z monitorami laptopów, czy monitorami biurowymi, z których wcześniej korzystałem, różnica w oddaniu kolorów jest olbrzymia.

Zapewne były to laptopy i monitory z matrycami TN, które pokrywają poniżej 70% gamutu kolorów sRGB.

pe72  Dołączył: 12 Paź 2010
plwk napisał/a:
Zapewne były to laptopy i monitory z matrycami TN, które pokrywają poniżej 70% gamutu kolorów sRGB.

To prawda. Nie był to sprzęt najwyższego lotu, ot typowy standardowy.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
A ja sobie chwalę 24" Iiyamy z innego powodu - proporcje 16x10 [matryca 1920x1200] i 3x2 [fotka] są bardzo zbliżone i zostawiają tylko niewielki czarny pasek boczny. W typowych jamnikowatych 16x9 FHD i pochodnych, mnie to razi.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Zwłaszcza przy pionowych zdjęciach, prawda?
Pasek narzędzi w programie graficznym trzymasz poza monitorem?

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Pionów robię niewiele, ale w ich przypadku 16x9 zostawiałby jeszcze większe marginesy. Mówię o prostym przeglądaniu, a nie cyzelowaniu pikseli. Paski narzędzi, tabelki etc. są na drugim monitorze, a inne przydasie na trzecim [lapa].

Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
greentrek, aktualnie posiadam NECa właśnie 24" i z taką rozdzielczością jak podałeś.
i było by super
tylko troche mi się układ zmienił w pomieszczeniu. NEC juz swoje godziny pracy ma - i nawet ja dostrzegam pewne nieścisłości w obranie, no i dodatkowo okazało się że nowe ustawienie biurka komputera itp pozwala na dość wygodne oglądanie filmów - wiec jednak potrzeba trochę większy. i 32" będzie pomocny do wszystkiego :-)
A okazało się, że Asus działa również jako stacja dokująca do laptopa - więc odejdzie mi z biurka kilka kabelków - co jest kolejnym plusem.

A jak już wszystko napisałem - to w sumie zastanawiam się czemu ja to wszystko opisuje - tłumacząc się, skoro Ty tylko wyraziłeś zdanie :-) - niezobowiązująco
Oczywiście bez urazy :-B

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Rivelv napisał/a:
NEC juz swoje godziny pracy ma - i nawet ja dostrzegam pewne nieścisłości w obranie

Trzeba regularnie kalibrować.

Skocz do: