Tomek B.  Dołączył: 07 Sty 2012
plwk napisał/a:
Przypominam, że najcięższy atak zimy stulecia był w sylwestrową noc.

Zależy gdzie :-) . Ja tego Sylwestra i Nowy Rok spędzałem w Pięciu Stawach - było +2 :-) . Szok był po zejściu na dół!

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tomek B. napisał/a:
Zależy gdzie
Nie wiem, czy myślimy o tym samym roku? Ja myślałem o sylwestrze z 1997 na 1998.

apemantus  Dołączył: 08 Maj 2013
plwk napisał/a:
Nie wiem, czy myślimy o tym samym roku? Ja myślałem o sylwestrze z 1997 na 1998.

Mnie się zawsze wydawało, że zima stulecia (rozpoczęła się w sylwestra) była na przełomie 1978 i 1979. Pamiętam, poszliśmy na plażę w Jelitkowie i wiało tak, że ciężko było ustać, a rano śniegu po pas. Kumpela ze szkoły zaprosiła mnie i kolegę do siebie na Sylwka na Hel. Mnie nie puścili rodzice, ale Waldek pojechał i wrócił dopiero w Trzech Króli, a były to czasy kiedy telefon w domu był rzadkością, więc trochę się jego rodzina denerwowła...

Faktycznie wtedy na Sylwestra szliśmy z Ela przez pół Lublina, z Nadbystrzyckiej na Majdanek, bo nic nie jeździło.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Według rodzinnej legendy to była 1962/3, ale nic z niej jeszcze nie pamiętam... podobno cały czas spałem :->

greentrek napisał/a:
Według rodzinnej legendy to była 1962/3, ale nic z niej jeszcze nie pamiętam...

Miałem 7 lat ale tez nie pamiętam. Pamiętam zimy, kilka lat później, podczas których mieliśmy wykopane tunele od wyjścia z domu do furtki na ulicę, do komórki i do ubikacji (wtedy jeszcze nie mieliśmy jej w domu). Dodatkowo było odśnieżone 2 na 2 metry, przy komórce, wybiegu dla psa.

Śnieg sięgał powyżej dolnej krawędzi okien.

apemantus  Dołączył: 08 Maj 2013
greentrek napisał/a:
Według rodzinnej legendy to była 1962/3, ale nic z niej jeszcze nie pamiętam... podobno cały czas spałem

Musimy być równolatkami, ja też te zimę przespałem :mrgreen: , Nie pamiętam jej nawet z opowieści, ale na mamie wychowanej na zimach pod Lublinem, mogła nie robić wrażenia.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011

foto  Dołączył: 03 Maj 2013

[url=https://flic.kr/p/2rQkgD7]

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
W tym roku na południu zima po raz kolejny poczęstowała nas śniegiem, więc zachęcony przez Ijonka pojechałem razem z nim patrzeć na Tatry o wschodzie słońca.

Simple wintertime landscape by Marek Pałach-Rydzy, on Flickr

Skocz do: