matteusz  Dołączył: 02 Lis 2007
Co do sportu
Witam,
jestem na etapie zakupu Pentaxa K100D Super (na dniach zamawiam) wraz z kitem 18-55, jednakże ogniskowa obiektywu kitowego nie zapokaja mnie, więc za resztę pieniędzy (800-900 zł) chciałbym kupic jakieś tele uzupełniające kita, a nadające się do focenia sportu.
W związku z tym mam do Was pytanie: jaki obiektyw w takim przedziale cenowym, o ognoskowej 50- 200 (210, 300) jesteście w stanie polecic?

Jednocześnie chciałbym się dowiedziec jakie manualne szkło (stałka 300 mm lub więcej) warto nabyc do fotografii zwierząt (zależy mi na ostrości na dużym otworze przysłony).

Pozdrawiam

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
w tej cenie to chyba tylko stalka, jakies szkielko M, badz A, ale juz raczej nie FA.
i zapewne im jasniej tym lepiej :)
Niestety nie jestem w stanie odpowiedziec Ci dokladnie na to pytanie, bo nie jestem specem.

Bynajmniej jeden i drugi temat wiele razy poruszany na tym forum.

Do sportu stałka raczej się nie nada, tak samo manualne szkło.
Szczerze to zastanawiam się pomiędzy DA 50-200, a Sigmą 70-300 APO DG Macro.
Sigmę biorę pod uwagę nie ze względu na dłuższą ogniskową, lecz ze względu na jaśniejsze 200 mm (z tego co czytałem). Jak sprawa ma się z szybkością AF i ostrością na 200 mm (przy sigmie 300 mm mnie nie interesuje, jednak czasem może się przyda) w obu obiektywach? Który lepiej poradzi sobie w słabym oświetleniu (dodam, że obiektyw potrzebny jest mi na Night of the Jumps w Spodku)?

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
czy ja wiem ze sie nie nada?
swoja stalke 135/2.8 na koncercie uzywalem, wiec uwazam ze sie nada,
btw piosenkarka nie stala, nie mialem tego ulatwienia :mrgreen:

ja np zastanawiam sie nad sonarem MC 200/2.8 (m42) wlasnie do tego celu, tylko cena ok 900zl odstrasza :(

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
matteusz, - sorki ale kupowanie szkiel o jasnosci slabszej niz 2.8 do sportu to pomylka
Nie wiem na czym polega ta impreza ale jezeli jest to faktycznie night .....+ jakies oswietlenie to musisz liczyc sie z czulosciami 800/1600 ASA czasem 1/250 lub 1/500 i przeslona 2.8 a nei jakies 4-5.6

Warunki kształtują się następująco:
-przysłona 4.0
- ISO 400 + Stabilizacja obrazu

Czasy wychodziły około 1/125-160 sek w Minolcie D5D

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
matteusz napisał/a:
Sigmą 70-300 APO DG Macro

jesli mialbym rozwazac jej uzycie do sportu to raczej tylko w sloneczny dzien,
matteusz napisał/a:
Jak sprawa ma się z szybkością AF i ostrością na 200 mm

a) szybkosc af - imho do bani (tyle ze ja uzywam DS-a, moze masz puszke z lepszym af), ogolnie ja swojej sigmy uzywam/lem glownie manualnie, raz z uwagi na predkosc dwa z uwagi na to ze czesto mialem cos co na ang. forach zwa hunting (nie mylic z bf/ff), trzy ze manualna praca z ta sigma jest imho calkiem komfortowa
b) ostrosc na 200mm jak dla mnie miodnie (mam na mysli zooma w tej klasie cenowej itp), powiem wiecej widzialem tez troche 300mm sampli z tej sigmy i wbrew obiegowym opiniom o miekkim koncu trafiaja sie bardzo fajnie skorygowane na tej ogniskowej
Fafniak napisał/a:
- sorki ale kupowanie szkiel o jasnosci slabszej niz 2.8 do sportu to pomylka

i tu musze sie zgodzic. o ile sigma 70-300apo w dzien na jakies tam rozgrywki plenerowe moze byc znosna, to cos o czym piszesz wymaga np jej jasniejszej siostry (70-200/2.8) ktora raz ze jest ostra na pelnej dziurze, dwa jest o niebo szybsza (zupelnie inna konstrukcja) no i jasnosc jasnosc jasnosc. co z tego ze bedziesz mial okazje, co z tego ze na malym lcd puszki efekty beda calkiem calkiem jesli po zrzuceniu na kompa zobaczysz ze wiekszosc fot jest poruszona itp (oczywiscie moge sie mylic, ale takie rzeczy przezywalem z 70-300, ona jest tym lepsza im wiecej masz swiatla;])
pozdrawiam
kp

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
polecam sigme 70-200 2.8. To zasadniczo jedyny sprzet, ktory bez zająknięcia spełni twoje oczekiwania. Tylko musisz dozbierać jeszcze 2000 złociszy do niej

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
matteusz napisał/a:
Warunki kształtują się następująco:

mowisz o warunkach jakie bedziesz mial na tej imprezie? (tzn sprawdzonych przez kogos z podobnym sprzetem itp), osobiscie jakby to mialo oznaczac 'zrobic cos ostrego badz nie zrobic nic sensownego' to jeszcze bym do kompletu dolozyl iso800, ustawil na -0.5 ev,
ps. co do SR to sie nie wypowiadam, nie uzywalem aparatu z sr przy duzej dynamice fotografowanych obiektow
kp

Tak, mam na mysli warunki jakie były na imprezie w tamtym roku (mam nadzieje, że w tym roku będzie podobnie).

Zdaje się, że zainwestuje w Sigmę, bo do szkiełka z światłem 2,8 musiałbym zbierac conajmniej rok :/

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
matteusz, to trochę zależy, jaki sport i jakich warunkach będziesz fotografował. Bo to trochę inaczej wygląda, jak focisz wieczorny mecz z trybun, inaczej, jak siedzisz na hali, jeszcze inaczej, jak sport jest plenerowy.
Tu mam kilka fotek sportowych: http://foto.blaszczyk.net.pl/sport/
W hali główny problem to światło, więc obiektyw musi być jak najjaśniejszy. A i ISO 800 a nawet 1600. Zdjęcia robione obiektywami 100/3,5 135/2,8 albo 135/3,5. 200/4 to już sporadycznie, bo jednak "za długi" ten zoom wychodzi - ja robiłem zdjęcia zza linii boiska ;-) Przeważnie na pełnej dziurze, czasem przymknięte lekko, ale nigdy powyżej (poniżej?) F4. A i tak wyciąganie z cieni i "dodawanie światła" w postprocesie wysoce wskazane, jeśli nie niezbędne. AF się średnio przydaje - ja w sumie ostrzę ręcznie, bo po prostu szybciej (i pewniej) ;-) W Pentaxie niestety AF nie należy do demonów prędkości :-/
Ach! I czasem przydaje się monopod!
W plenerze jest łatwiej. Zwłaszcza jak sport mniej dynamiczny (vide wspinaczka skałkowa - to akurat moja koleżanka małżonka uprawia taką dyscyplinę). Tu to czasem nawet by się filtr szary przydał, żeby ładną GO osiągnąć.
Zoom to oczywiście wygoda i fajna sprawa, ale też koszt :-( No i ja zdjęcia robię "dla siebie" a nie "reportersko", więc mam troszkę inną perspektywę widzenia problemu :roll:

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
matteusz: za 800-900 tylko DA 50-200 lub Sigma 70-300 - choc do sportu to bedziesz przy tych szkłach miał raczej extremalny. Za 1500 mozesz znalesc tamrona 18-250, lub za 2600zl DA 50-135, lub sigme 70-200/2.8 (ciezko dostac)

I do sportu raczej ten najwolniejszy AF w pentaxie sie przyda.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
gator, AF k10 z 70-200 2.8 naprawde działa baaaardzo szybko ( w porownaniu do kita, 50ki i 70-300 i jeszcze paru szkiełkow). Moze Af to po częsci kwestia obiektywu

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
gator napisał/a:
Sigma 70-300
Byłem z tym szkiełkiem na siatkówce i szczerze pisząc szybko zamieniłem na Sigmę 17-70.

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
Gringo: mam 70-200 i wiem jak pracuje AF :-P . Co do samego AF pisałem to w kontekście wypowiedzi matb:
Cytat
AF się średnio przydaje - ja w sumie ostrzę ręcznie, bo po prostu szybciej (i pewniej) ;-) W Pentaxie niestety AF nie należy do demonów prędkości :-/

dyptam: matteusz prosil o propozycje szkiel do 900zl wiec dlatego podalem 50-200 i 70-300. A niestety sigma 17-70 jest troche za krotka i nie miesci sie w kwocie 800-900zl.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
W tej cenie to tylko SigmaAPO 70-300, ew. tańszy ( a identyczny w osiągach) Tamron 70-300. Wersja Sigmy o świetle 2.8 jest niestety dużo droższa...może jednak warto rozpatrzyć coś manualnego? Zgadzam się z tym, że szkło o jasności f4-5.6 może być za słabe...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Szkło o jasności 4-4,5 jest za słabe. Znaczy za ciemne. Kiedyś poszedłem na halę z SMC 100-300. Pierwszy i ostatni raz - w ogóle się zdjęć nie dało robić :-/

Skocz do: