rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Na Digital Camera World Pani Kim Bynnerman pisze, że coś jest na rzeczy na 2026, komuś z Asahi coś się wypsnęło, sporo domysłów z DP Review, właściwe zero konkretów, nawet namiastek. I nie wiadomo czy następcy K-1 II, K-3 III czy jakiś cyfrowy dziwoląg na miarę filmowego 17. Czekamy. Ja czekam na wysyp do obiegu wtórnego doskonałych do moich potrzeb trójek. Już się pogodziłem z czołganiem do wizjera.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Po co się czołgać? Dawno temu wymyślono wizjer kątowy na okular, sprawdza się.

Kameleon Super  Dołączył: 06 Mar 2021
adi24-78 napisał/a:
Już wycofali na japońskiej stronie Pentax K-3 III Monochrome
https://www.ricoh-imaging...ts/#digital-slr

No to nie zdążyłem :(
Kiedy byłem piękny, młody, goły i wesoły to marzyłem o fotografii kolorowej, na którą to nie było mnie stać. Teraz marzę o prawdziwej fotografii czarno białej, która jest bardzo droga. Zawsze d00pa z tyłu.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Masz K-50.
W pierwszej zakładce menu, w pierwszej pozycji Custom image wybierasz Monochrome.
Cieszysz się fotografią czarnobiałą za darmo.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Od zawsze pisałem, że instrukcję obsługi należałoby przeczytać.

korneli_z  Dołączył: 30 Sty 2017
Przez lata wierzyłem w Pentaxa, ale tydzień z Panasonikiem wystarczył, żeby zdecydować o przesiadce. Zostawiłem K-1 z sentymentu do matrycy i astro, ale przy kulturze pracy bezlusterkowca te 24 MP mi w zupełności wystarczą.

Żałuję tylko, że tak długo zwlekałem, bo teraz komisy albo w ogóle nie chcą Pentaxa, albo dają 20% ceny nowego, więc pozostaje tylko próba sprzedaży na portalach aukcyjnych.

Rok temu jeszcze czekałem na następcę K-1, a dziś jest mi to już kompletnie obojętne. Gdyby te komunikaty były mniej enigmatyczne i byłoby wiadomo, jaki mają plan, jakiś roadmap na najbliższe lata... A tak wszystko wygląda, jakby miało paść, a jednocześnie twierdzą, że pracują nad nowymi modelami. I jeszcze te dziwne ruchy, jak praca lampy w GR IV

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
korneli_z

Ja wyprzedałem wszystko cyfrowe z Pentaxa, kupiłem GFX 50IIs i jest Czad !
Miałem Z6II i wymieniłem na Z7 II , mam go od dwóch tygodni i jest następny Czad.
Gdybym kupił wcześniej zamiast Z6II tylko Z7II to nie wiem czy bym kupował GFX tak dobry jest Z7II , brakuje mu do GFX ale jest naprawdę bardzo dobrze. Przy krajobrazie lubię duże matryce.
Pentaxa mi szkoda, bo firma miała dwa średnie formaty analogowe, później cyfrowy, A-PSC i FF.
Szkoda, szkoda, szkoda.
Podsumuję to tak, na Nikonie czy Fuji wolałbym żeby była napis PENTAX

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
korneli_z napisał/a:
tydzień z Panasonikiem wystarczył, żeby zdecydować o przesiadce
Spróbowałeś z wypożyczalni?
Który model kupiłeś?

Michu napisał/a:
Masz K-50.
W pierwszej zakładce menu, w pierwszej pozycji Custom image wybierasz Monochrome.
Cieszysz się fotografią czarnobiałą za darmo.

W tej sytuacji K-3 Mono nie ma sensu. Znakomita porada.

korneli_z  Dołączył: 30 Sty 2017
Ryszard napisał/a:
Który model kupiłeś?

S5II było w okolicy w dobrych pieniądzach wiec kupiłem używkę. Wydaje mi się że dobry kompromis cena/jakość/dostępność "tanich" obiektywów.

plwk napisał/a:

Cenna porada.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
plwk napisał/a:

Instrukcje obsługi są dla mięczaków, to nie pasuje do imidżu Penta-dieharda :evilsmile:
korneli_z napisał/a:
teraz komisy albo w ogóle nie chcą Pentaxa, albo dają 20% ceny nowego

Aż tyle? Mnie bot w Cyfrowych za K-5 w nienagannym stanie rzucił pińcet :evil: Niech się wali :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
greentrek napisał/a:
Aż tyle? Mnie bot w Cyfrowych za K-5 w nienagannym stanie rzucił pińcet Niech się wali

To i tak więcej niż się zaczynają ceny na eBayu. Z Japonii najtaniej 560 z przesłaniem.

Skocz do: