plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To lepszy zestaw bo ze stykami. Tamten do Pentaxa bez styków i możliwości przymykania przysłony więc w praktyce można by to stosować jedynie do obiektywów z pierścieniem przysłon.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
incosgnitos napisał/a:
Mam magiczne pytanie...
czy ktoś próbował czy działa takie combo podłączone do Nikona Z

MonsterAdapter z Pentax na Sony E + viltrox/megadap z Sony E na Nikon Z

W teorii powinno ruszyć, w praktyce nie wiem... nie mam pierwszego a ciut drogi aby kupować żeby to zweryfikować ogranoleptycznie

Może miałby kto pożyczyć tego Monstera na chwilę?

Monster obsługuje AF dla listy zgodnych i np. Sigma 17-50 z nim nie działa. Nie wiem jakie ograniczenia mają adaptery viltrox/megadap. W razie co mogę na chwilę użyczyć Monstera.

Jacek_Z  Dołączył: 25 Lis 2009
Wiem kto ma Megadapa, ja mogę skombinować Zf (jak się zacznie rok szkolny). Szkła od Sony działają na Nikonach dobrze. Sam czekam na Sigmę 85/1.2 by ją podpiąć do Zetki. Może Michu masz MonsterAdaptera z Pentaxa na Sony?

Ryszard napisał/a:
Spoko Michu, wiadomo o co chodzi. Ja też nie pisałem przeciwko ME-Super konkretnie - raczej w kontrze do dosłownego kopiowania formy aparatów sprzed 50 lat. Nikon i Fujifilm tak zrobili, dali trójkątny daszek nad wizjerem, pokrętło do czasów i ISO i się cieszą - no nie! To dość ładnie wygląda, ale słabo pasuje do sterowania cyfrowym aparatem. Wolę kółka nastaw i "green button" - świetnie współgrające z trybami Hyper-M, Hyper-P, Auto-ISO, ustawianiem ekspozycji co 1/3 EV.

No i udowadniasz to o czym piszę. Ty byś chciał wygodnego sterowania, kółka nastaw itp czego w Nikonie FM nie było a inni chcą by ta kopia była blizniacza do analoga i zdają sobie (chyba) sprawę, ze trzeba będzie częściej wchodzić w menu na LCD.
Te aparaty nie tylko wyglądają bardziej analogowo, ale są dla tch, którzy fotografują niespiesznie. Nie reporterka, ptaki, sport itp. tematy. Do tego w ofercie jest Z9, Z8, A1, R3.
Druga połowa chce by ten aparat był jeszcze skromniejszy..
Ja bym chciał większego LCD na górze, ale .. nie ma tam na to miejsca. Cyferki są a małe. Nie da się wszystkim dogodzić ;-)

Skocz do: