andyspring  Dołączył: 21 Lis 2011
Ktoś może jeździ czymś z silnikiem 1 TSI?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
1.0 tsi?

Ja

Seat ateca 1.0 TSI 110KM od 4 lat.

Sąsiad miał rapida spaceback 8 lat, właśnie sprzedał z przebiegiem 100k

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
andyspring napisał/a:
Ktoś może jeździ czymś z silnikiem 1 TSI?

Mam Rapida Liftback z 1.0 TSI 110 KM.

Możecie podzielić się opiniami, jak to się sprawuje? Moja pani zażyczyła sobie seata arone z tym silnikiem. Niby w necie opinie niezłe, ale tak z pierwszej ręki cenniejsze...

Zero kłopotów przez 45kkm.
W większej Atece daje radę w 5 osób jechać w trasę to mniejszą Aroną będzie poganiał jak diabeł.
Spalanie na trasie potrafi schodzić do miłych wartości (poniżej 5l) tyle że ja większość przebiegu robię w mieście a tam to wszystko pali tyle samo ;-) .

Mały silnik wiec szybko się nagrzewa zimą co dla mnie było plusem - dojazdy do przedszkola/szkoły/sklepu - diesel wcześniej latał cały czas niedogrzany.

DSG czy manual?
Z DSG ponoć całkiem dobre zestawienie (1.5 TSI potrafi kangurkowac)

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Nie sprawia problemów. Faktycznie szybko nagrzewa się. Mocniejsze wciśnięcie gazu i zużycie paliwa szybko rośnie. Na dłuższych czy bardziej stromych podjazdach trzeba dociskać gaz lub nawet redukować bieg. Do spokojnego toczenia się. Wtedy potrafi odwdzięczyć się małym apetytem (poniżej 5l/100).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
opiszon napisał/a:

Z DSG ponoć całkiem dobre zestawienie (1.5 TSI potrafi kangurkowac)

To chyba jakaś stara historia. Od 3 lat mam Kamiqa 1.5 z DSG i nic takiego się nie dzieje.

Fakt, takie historie czytałem w okolicach mojego zakupu, potem przestałem się interesować.
Ale może też kwestia implementacji w danym modelu (wielkości auta)

potraff  Dołączył: 22 Maj 2016
Co do elektryków - miałem okazję przejechać się jako pasażer 2x Audi Q3 elektryk, raz nawet kilkanaście km poprowadzić. Jako pasażer jechałem Teslą 3 i Mercedesem EQC.
Wszystkie te auta mają niesamowite przyśpieszenie. W Mercedesie pierwszy raz w życiu zrobiło mi się niedobrze :mrgreen: przy kopnięciu. Co do baterii, zużycia energii to Audi jechaliśmy z Katowic do Bielska B. czyli ok 130-150km zrobiliśmy z 80% doszedł do 35 bodajże. Jako auto do miasta, jak ktoś ma gdzie to ładować to na dziś super wybór.
Jako jedyne auto w rodzinie (dla mnie) dalej nie.

Co do aut ze wschodu - ostatnio (w sierpniu) nawiedził nasz rejon grad - wspomniane elektryczne Audi np zostało nieźle uszkodzone, zresztą sporo znajomych czy to z pracy, czy to od córki ze szkoły oberwało (w Dąbrowie Górniczej, Będzinie, Czeladzi, Siemianowicach itd) i kolegi sąsiad w jakimś aucie z Chin ma zbitą szybę przednią - czeka 3-4 miesięcy na nią.
Mnie nie przekonują wypasione wyposażenia tych aut, więc poszedłem w zmianę z Forda 1,0 ecoboost na Mini Countryman 1,5.
Co do silników małych, 3 cylindrowych - to Fokusem przez 7 lat zrobiłem 101 tys km (wiem, niewiele ale właśnie dlatego taki silnik został kupiony) i przez te 7 lat miałem tylko awarię sondy lambda (350zł z wymianą) - przy sprzedaży w komisie, bo prywatnie przez 3 tygodnie nikt nie zadzwonił, auto poszło do mechanika i ten wprost powiedział, że silnik zdrowy.

Więc jak kupować nowe - spoko. Wymieniać olej częściej od zaleceń i będzie jeździć. Pewnie w obecnej sytuacji w odsprzedaży trochę będzie go ciężej sprzedać.

Co do odsprzedaży 1.0 TSI

Sasiad wystawił Rapida 8 letniego (9 wg daty produkcji) za 35k i tego samego dnia sprzedał, telefony z całej Polski dzwoniły.

Opuścił symbolicznie 1k

Wiec da się sprzedac bez czekania, kwestia ceny oczywiście i przebiegu.

Co do zastosowania elektryka. U mnie to ma być 2gie auto i na dojazdy do pracy.

Nie mam w związku z tym żadnej fobii zasięgu. Tym bardziej że mam garaż i gniazdo 3f (kolega ładuje swojego leafa na 1f mimo że ma 3f i też zyje z dojazdami ;-) )

Na trasy - to musiałoby być być coś z większym akumulatorem, choć moje plecy i tak wymagają pit stopu co 2-2h jazdy. Idealnie żeby podładować akumulatory ;-)

zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
Arti napisał/a:
A właśnie a propos tematu. Jeździ już ktoś autkami z ChRL?

Miałem okazje pojeździć tzw. bestunią (tylko nie pamiętam czy T77 czy T90) oraz Brat ma od 2 lat MG HS (ten większy) i powiem że nie mogę nic złego o tych autach powiedzieć. Bestunia wygodna, taka dość europejska a zwłaszcza fotele, które potrafią być różnej wielkości w autach ChRL łącznie z takimi dla rosłego Chińczyka gdzie by się 12 latek nie zmieścił. Po mieście będzie to żlopać paliwo z racji aerodynamiki cegły jednak wygoda i sporo miejsca w środku, wcale nie najgorsze wyciszenie i wyposażenie jest OK. Jednak samemu trzeba się o tym przekonać wsiadając i robiąc dłuższą jazdę testową. Bo np. taka Omoda 5 fajna, grzanie i wentylowanie tyłka rewelacja, prowadzenie też OK jednak to raczej samochód zdecydowanie mniejszy od HS czy bestuni którą jechałem. Dla porównania drugi Brat ma Q5 nowe i hmmm... super auto, fajnie wypakowane ale nie zapłaciłbym tyle za coś co mi tyłek wozi, nadwyżkę kasy wydałbym na 2 miesiące kamperem w Stanach.
Sam myślę czy by nie zmienić na HS w wersji hybrydowej. Tylko obecnie czasu brak by to wziąć na jazdy i się przymierzyć dokładnie do tego.

opiszon napisał/a:
Sasiad wystawił Rapida 8 letniego (9 wg daty produkcji) za 35k

Czyli marka ma znaczenie - bo za moim Fokusem nikt nie dzwonił, a podobne pieniądze chciałem.

potraff, może kwestia statystycznej awaryjnosci silnika.i przez to też sentymentu potencjalnych kupujących?

1.0 ecoboost jest na mokrym pasku?

Dziękuję za opinie w sprawie 1 tsi. :-)

opiszon, możliwe, ecoboost ma złe opinie - potoczne. Choć akurat silnik w mk4, tym co ja miałem ma już łańcuch:
W silniku 1.0 EcoBoost w modelu Ford Focus MK4 główny rozrząd jest napędzany łańcuchem, ale w kąpieli olejowej pracują paski napędowe osprzętu/pompy
i to jest wersja poprawiona względem poprzedniego modelu. Choć ja będąc na grupie Focusa mk4 nie słyszałem, nie czytałem o awariach poważnych tego silnika. Za to na grupie było parę transitów connect z przebiegiem ok 300 tys km bez awarii.
Gdyby nie brak ledów i skrzyni automatycznej, to pewnie bym nie zmieniał auta, no ale po Czarnogórskich korkach miałem dość manuala.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
opiszon napisał/a:
1.0 ecoboost jest na mokrym pasku

Tak. Widziałem zdjęcia rozebranego silnika w moim C-max w trakcie wymiany. Głowica, miska, prawa półoś. Zleciłem wymianę po 120k km. Smok zapaćkany farfoclami. Najbardziej boli koszt takiej operacji. 4-5 tys. PLN zależnie od warsztatu, z wymianą pompy, pasków, uszczelek. Poza tym, mimo wcześniejszego uprzedzenia do tego typu konstrukcji, nie mogę narzekać. Silnik oszczędny, dynamiczny, szybko się nagrzewa i mimo obaw, nie przegrzewa się. Zmieniam olej i jeżdżę komfortowo.

Mój przy 101 tys km był zdrowy. Przy 80tys km zaglądaliśmy do niego kamerką - było sucho, zero farfocli. Niemniej sprzedałem bo trzeba by (auto miało 8lat, 7 lat jeździł ze mną - od zera km) zmieniać rozrząd. Stwierdziłem, że zamiast płacić ok 5k za wymianę (wycena mojego mechanika) dołożę do nowego auta. Czemu - pisałem wyżej.
C-max ma poprzednią wersję, w Focusie mk4 silnik już był bardziej żywotny.
Co od dynamiki, w Mini jak włączę tryb gokart to fajnie reaguje na gaz. Choć to 1,5, znów 3 cylindry, to jednak 170 KM vs 125 czuć. Szczególnie przy prędkościach powyżej setki, Mini dużo szybciej rwię do przodu. Dalej zaznaczam, że to nie rakieta.

Skocz do: