muzzle27  Dołączył: 04 Maj 2008
K5 II - kółko edial od strony ekranu -problem..
Witam

w K5 II - kółko edial od strony ekranu chyba się zapchało (jestem drugim właścicielem) - kręcę i brak reakcji np w trybie Av nie zmienia przesłony, lub przeglądając zdjęcia nie powiększa ich. Czym probowac to naprawic bez otwierania aparatu bo nie znam sie na tym? Szukalem na yt instrukcji do otwierania top cover, ale niezbyt mozna to znalezc.. górę moze bym sprobowal otworzyć, jesli alternatywą byloby zalewanie kółka IPĄ i modlenie się zeby zadziałało..

Od nowosci mam k200d i taki problem nie ma miejsca.. :/

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kiedyś ktoś pisał o takiej awarii. Normalną procedurą była wymiana. Jak jest teraz nie wiem. Szukałeś w okolicy zakładu, który by to zrobił?

Zapytaj sztucznej inteligencji o serwis Pentaksa. N.p. najbliżej mnie, naprawiający K-1, jest w Bydgoszczy.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Przez wiele lat użytkowałem K-5II i to był aparat nie do zajechania - w tym samym czasie wykończyłem 5 Panasoników GX7 właśnie poprzez awarię tylnego kółka nawigacyjnego.
Nie wiem na ile czujesz się pewnie przy tego typu pracach - osobiście przychylam się do zdania Piotra - poszukaj serwisu, szkoda gdyby coś poszło nie tak, a to bardzo zacna puszka.

muzzle27  Dołączył: 04 Maj 2008
dziękuję za odzew! czytalem ze w kR to było nagminne i ludzie psikali czyms do poprawy styków co działało..
to kolko jak sie nie dociska to mozna kręcic i bez efektu. jak sie docisnie to zaczyna trybić.
Nie czuję sie pewnie z otwieraniem puchy od góry, bo duzo trzeba rozkrecic łacznie z dołem (bez logiki no ale...)

TO mowicie ze tylko serwis?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Serwis to najpewniejsza opcja. Puszka jest uszczelniana i przy składaniu, aby zachować szczelność, trzeba zamontować nowe uszczelki. Nie wiem jaka jest możliwość znalezienia ich poza serwisem.

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
plwk napisał/a:
Serwis to najpewniejsza opcja. Puszka jest uszczelniana i przy składaniu, aby zachować szczelność, trzeba zamontować nowe uszczelki. Nie wiem jaka jest możliwość znalezienia ich poza serwisem.

W K-30/K-50 nie zauważyłem jakiś szczególnych uszczelek oprócz takich gąbkowych, które są przyklejone tylko do jednej strony szczeliny.

A tu jest tutorial jak oczyścić pokrętło: https://www.pentaxforums....o-k7-3-etc.html

Skocz do: