plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ułamany fragment karty pamięci w slocie SD - jak usunąć.
Przydarzyło mi się przedwczoraj. Wyjąłem kartę pamięci ze slotu 1 w Pentaksie K-1. Nie mogłem jej ponownie włożyć do końca i zatrzasnąć w slocie. Okazało się, że ułamał się kawałek karty, zaraz za stykami, po przeciwnej stronie od blokady. Kawałek ten przemieszczał się po dnie slotu, ale po odwróceniu aparatu nie wypadał. Dzisiaj rano podeszliśmy z Elą (Ela sterowała oświetleniem wnętrza slotu) do problemu i wspólnymi siłami udało się ten kawałek usunąć. Długą igłą przesunąłem go w stronę prawej, gładkiej ścianki slotu. Próbowałem za pomocą igły przesunąć to na prawą ściankę, ale nie potrafiłem. Dopiero po użyciu narzędzia stomatologicznego o nazwie ekskawator (skąd to się wzięło u mnie w domu) udało mi się przestawić szkodnika na prawa ściankę slotu i wysunąć na zewnątrz. Operacja trwała, dzięki kilkunastu powtórzeniom, kilkanaście minut.
Po tej operacji karta zatrzaskuje się w slocie. Zrobiłem kilka próbnych zdjęć i slot działa.

andyspring  Dołączył: 21 Lis 2011
To wykonałeś niemal chirurgiczny zabieg :-) . Mnie kiedyś wkurzało, że slot w kamerce rowerowej jest od spodu kamerki. Bałem się, że karta w kamerce zamocowanej na kasku kiedyś wyleci. Podkleiłem więc elegancko slot taśmą klejącą, czarną, pod kolor kamerki i mam spokój. :-)

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Szczęśliwie obyło się bez borowania :mrgreen:
Gratulacje :!:

BRob  Dołączył: 12 Wrz 2010
Jakiś rok temu kupiłem kartę SanDisk do swojego aparatu i też kilka miesięcy temu odłamał mi się kawałek. Karta straciła kontakt w gnieździe. Nie wiem kiedy i jak to się stało, nie wyciągam karty co dziennie, czasami miesiącami nie wychodzi z aparatu. Straszna tandeta z każdej strony nas otacza. Poprzednia karta, też SanDisk kupiona w 2008 roku jest cała i działa bez zastrzeżeń. :-/

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Moja ułamana to był SanDisk, innych nie używałem.

Skocz do: