Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Sensowny i Pentax w jednym zdaniu - żartowniś z Ciebie.

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
H.M. napisał/a:
RICOH ogłosił koniec czego właściwie?
Ja to rozumiem jako koniec serii "K", ale widzę koniec bagnetu, koniec Pentaxa. Jak to tłumaczyć na polski z tego komunikatu? Konkretnie, bez interpretacji i domysłów?

Koniec serii K. I obiecują "nowy rodzaj lustrzanek" na których będzie można wykorzystać starą stajnię szkieł z bagnetem K. Nie wiadomo, czy to będzie nadal bagnet K, czy tylko coś z przejściówką, ale niby Pentax ma się jeszcze pojawić. Tylko wiesz, Japońskie firmy jak coś takiego piszą to mogą potem 10 lat "badać rynek" i "rozważać alternatywy" zanim cokolwiek wypuszczą. O ile wypuszczą, a nie na koniec powiedzą "wiecie, rozumiecie, staraliśmy się, ale realia, rynek, no nie wyszło (głęboki ukłon)".

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
ech... cokolwiek nie wypuszczą, to będzie za drogie w stosunku do tego co jest na rynku... ale chętnie bym jeszcze wydał na takie K1-III jeśli by było w cenie < 6k PLN (czyli np. w cenie Nikon Z5-II)... ale mówią że 2.3-2.99 k$...

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Właśnie wyczytałem, że Fuji zamierza podnieść ceny swoich aparatów nawet o 25%. Pomachajmy białą chustą normalnym ceną na do widzenia.

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
25% to Instax, szał na to więc korzystają. Normalne cyfry to tylko parę procent. No ale i tak tanio to już było.

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
Nie jestem na bieżąco - ale wnioskuję, że w JSS coś znowu zdechło? A co tu się szczególnie dziwić? Rozglądaliście się czasem po okolicy? Po chodnikach? Po plażach? Po parkach? Jeden - słownie JEDEN mój znajomek, po wyprawie na Islandię stwierdził, że ajfon to za mało i nabył jakieś bazlustro soniacza. Ale reszta to tylko komórki /smartfony (nic odkrywczego nie piszę).

Ja przeskoczyłem do Canona w 2018, zmieniłem kilka korpusów - siedzę w podniszy, czyli w fotoloto - i tu jeszcze widać, że ludzie klaszczą na nowe szkła, ale ceny tychże dobijają. Przeskok z "kanonicznego" 100-500 na jakąś stałkę RF 500 czy 600mm to wydatek rzędu 50 tysi - nie da sie. Bagnety poblokowane, Sigma czy Tamron nie mają nic w zasadzie do zaproponowania. Sam się zastanawiam, jak to (czyli rynek foto poza komórkami) się jeszcze kręci, skoro na lepszy sprzęt stać wybranych i to w mocno ograniczonych niszach.

(że moje loginy po latach działają, to szokłem)

Skocz do: