Rychubil  Dołączył: 01 Sie 2012
Gładzik, tablet graficzny, itp.
Witam
Czy wspomagacie się przy obróbce zdjęć na komputerze, takim urządzeniem jak: zewnętrzny gładzik czy tablet graficzny bądź inne podobne urządzenie, które pomagałoby precyzyjniej pracować ze zdjęciami? Obrabiam w Lightroom i Paint a zwykła myszka nie zawsze jest dla mnie odpowiednio precyzyjna. Jeśli tak, to prosiłbym o podzielenie się uwagami lub odesłanie mnie do odpowiedniego działu czy wątku.
Nawiasem, nie wiem czy to odpowiedni dział do mojego pytania :-/
Pozdrawiam, Rysiek

Penteusz  Dołączył: 28 Mar 2012
Używam Wacom Intuos S. To bardzo pomocne urządzenie - nie wyobrażam sobie obróbki zdjęć bez niego. I jeszcze uwaga: bierz jak najmniejszy rozmiar, a nie będziesz zmuszony do biegania z rysikiem po dużej powierzchni. Wystarczy poruszać przegubem dłoni i jest cały ekran monitora w zasięgu. Polecam. I to właśnie firmę Wacom. Pracuję na tym urządzeniu ładnych pare lat. Na stronie producenta nieco frożej, a All.... taniej. O, na przykład tu:

https://allegro.pl/produkt/wacom-intuos-s-tablet-piorkowy-graficzny-czarny-pen-4k-8cca8fa8-aecc-4deb-8295-334bde2c91ba?offerId=18913309537&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_pla_ss_ps&ev_adgr=cc-ps-ss&ev_campaign_id=22364529057&gad_source=1&gad_campaignid=22364529057&gclid=Cj0KCQjwxKfWBhDkARIsAMKwkNaj8iuzEslWhKX8FUokiYP0-cqghCWtyPgf7xFQGuIBNJf6W761NDsaAnMJEALw_wcB

Dzięki za odpowiedź Penteusz
Penteusz napisał/a:
Używam Wacom Intuos S. To bardzo pomocne urządzenie - nie wyobrażam sobie obróbki zdjęć bez niego.

a czy taki BOSTO T430K się sprawdzi, czy nie warto? Jest jednak dużo tańszy.
https://allegro.pl/oferta/profesjonalny-tablet-graficzny-z-piorem-16384-bosto-t430k-18171667116?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=OWVkYmI3Y2MtYmEyYy00YzlkLTk2ZGMtZGRjZmQwNzBmNmJiAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=76fe4641-f845-4e71-ad34-279a9feb76d3

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Stawiałbym na sprawdzoną markę.

plwk napisał/a:
Stawiałbym na sprawdzoną markę.

Witam. Jakie polecasz?

Wacom to sprawdzona marka.

Penteusz napisał/a:

a BOSTO?

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
moja córka mówi na takie coś.. rozmowa ch.. z butem...

- co polecacie?
- Wacom, sprawdzone, dobre.
- a Bosto?
- wybrałbym sprawdzone...
- to jakie polecasz?
- Wacom.
- a Bosto?

xD...

Nie używałem żadnego na razie ;)
Z wypowiedzi innych wziąłbym Wacom
ale jakbym jednak wziął BOSTO... to potem bym innym nie narzekał, że ciulowe (jeśli się takowe okaże)... a jak się okaże że GIT to bym się podzielił z innymi na forum, że jest j**, żeby inni nie przepłacali... no i najlepiej jakbym miał jeszcze porównanie do Wacom :evilsmile:

incosgnitos napisał/a:
moja córka mówi na takie coś.. rozmowa ch.. z butem... xD

Proszę w takim razie nie odpowiadać na moje pytania, skoro tak Cię to uraża, że trzeba popisywać się chamstwem.

Rychubil napisał/a:
Penteusz napisał/a:

a BOSTO?

Kupowanie najtańszych rzeczy zazwyczaj się w krótszym/dłuższym wymiarze czasu po prostu nie opłaca. Wacom - jeden zakup- będzie służył lata, do tanich trzeba będzie zazwyczaj dopłacać, bo czymś się przecież od tych "sprawdzonych" i markowych różnią. Funkcjonalnością przede wszystkim i trwałością. Kup pan Wacoma, a będziesz pan zadowolony ;-)

Penteusz napisał/a:
Rychubil napisał/a:
Penteusz napisał/a:

a BOSTO?

Kupowanie najtańszych rzeczy zazwyczaj się w krótszym/dłuższym wymiarze czasu po prostu nie opłaca. Wacom - jeden zakup- będzie służył lata, do tanich trzeba będzie zazwyczaj dopłacać, bo czymś się przecież od tych "sprawdzonych" i markowych różnią. Funkcjonalnością przede wszystkim i trwałością. Kup pan Wacoma, a będziesz pan zadowolony ;-)

Zostałem skutecznie przekonany - kupuję Wacoma. Jeszcze raz dziękuję za szybką i konkretną poradę. Pozdrawiam serdecznie :-)

:-)

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
Rychubil napisał/a:
incosgnitos napisał/a:

Proszę w takim razie nie odpowiadać na moje pytania, skoro tak Cię to uraża, że trzeba popisywać się chamstwem.

Mój drogi, raczej mnie bawi niż uraża...
ale skoro Ciebie uraziłem, to przepraszam.

incosgnitos napisał/a:
Rychubil napisał/a:
incosgnitos napisał/a:

Mój drogi, raczej mnie bawi niż uraża...
ale skoro Ciebie uraziłem, to przepraszam.

dziękuję za zrozumienie, doceniam i pozdrawiam ;-)

Penteusz napisał/a:
Używam Wacom Intuos S. To bardzo pomocne urządzenie - nie wyobrażam sobie obróbki zdjęć bez niego. I jeszcze uwaga: bierz jak najmniejszy rozmiar, a nie będziesz zmuszony do biegania z rysikiem po dużej powierzchni. Wystarczy poruszać przegubem dłoni i jest cały ekran monitora w zasięgu. Polecam. I to właśnie firmę Wacom. Pracuję na tym urządzeniu ładnych pare lat. Na stronie producenta nieco frożej, a All.... taniej. O, na przykład tu:

https://allegro.pl/produkt/wacom-intuos-s-tablet-piorkowy-graficzny-czarny-pen-4k-8cca8fa8-aecc-4deb-8295-334bde2c91ba?offerId=18913309537&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_pla_ss_ps&ev_adgr=cc-ps-ss&ev_campaign_id=22364529057&gad_source=1&gad_campaignid=22364529057&gclid=Cj0KCQjwxKfWBhDkARIsAMKwkNaj8iuzEslWhKX8FUokiYP0-cqghCWtyPgf7xFQGuIBNJf6W761NDsaAnMJEALw_wcB

Znalazłem taniej na Amazon więc podrzucam tańszą ofertę tego Wacoma:
https://www.amazon.pl/dp/...asin_title&th=1

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kupowałem ostatnio albumy na zdjęcia A4 i na amazonie były około30% taniej niż te same wzory na allegro.

plwk napisał/a:
Kupowałem ostatnio albumy na zdjęcia A4 i na amazonie były około30% taniej niż te same wzory na allegro.

Zgadza się. Ja niedawno patrzyłem za starszą optyką i na allegro to samo szkło prawie 800zł, gdzie na ebayu z Belgii za lekko ponad 500zł - w obu przypadkach cena z wysyłką! Tak więc warto szukać w wielu miejscach.

Skocz do: