ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
irek6311 napisał/a:

cena ... czy warto aż tak Zainwestować w K10D < czy Amator różnice odczuje ,

Powitać, powitać :-B
Moim amatora zdaniem nie warto.
A zanim Ci się znudzi kasetka wyjdzie sprzęt o kilka klas lepszy od obecnego. Wtedy jako i ja zaczniesz się zastanawiać nad wymianą.

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
ms napisał/a:
A zanim Ci się znudzi kasetka wyjdzie sprzęt o kilka klas lepszy od obecnego. Wtedy jako i ja zaczniesz się zastanawiać nad wymianą.
Wtedy to zaczniesz rozglądać się za innymi systemami, a w szafie zostanie Ci mnóstwo szkiełek na bagnet K :-P niestety jak raz wdepniesz w system to jesteś na niego skazany przez długie lata. Chyba że, w co święcie wątpię, zostaniesz przy duble kicie i nie żal Ci będzie tego sprzedawać. A jak napisał mój przedpiszca "zanim Ci się znudzi kasetka wyjdzie sprzęt o kilka klas lepszy" patrząc jako użytkownik systemu P może to dłuuugo potrwać :-/

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Za dyptamem, powiem więcej - mój ojciec wdepnął w system ponad 20 lat temu, a teraz syn to kontynuuje - ciekawe, czy przeniesie się to na kolejne pokolenia...
Więc (na razie) bierz kasetkę.

kirihara  Dołączył: 21 Kwi 2007
Witam
Stałem przed tym samym problemem jakiś czas temu i wybrałem GX-10
moim zdaniem lepiej przeboleć te kilka złotych i biorąc do ręki
aparat mieć świadomość jego dużych możliwości, niż zaoszczędzić i za każdym razem
myśleć: ciekawe jak by to było z tym bardziej zaawansowanym modelem.
Tym kieruję się zawsze przy wyborze sprzętu, biorę najbardziej zaawansowany
na jaki mnie stać.

irek6311  Dołączył: 02 Lis 2007
Dopisze że to w tym roku już 3 aparat (Pentax Optio M20 > Samsung Digimax S800 > Panasonic DMC-FZ8 ) , poznaje Fotografie od Lutego ...tego roku (wcześniej to Bladego pojęcia nie miałem o aparatach i fotografowaniu) , mase książek przeczytałem i około 10tyś fotek już zrobiłem , staram się fotografować jak najlepiej ale potknąłem się o Super zoom i teraz lekki krok wstecz zrobiłem , musze to nadrobić i powtórze pytanie > K100D czy K10D ew Samsung GX-10 też go mam na Uwadze , jakby tak ktoś doświadczony oświecił Amatora > katalogowe różnice znam ale praktyczne ...Google stosuje i tu mnie przynisło :-P

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
irek6311 napisał/a:
musze to nadrobić i powtórze pytanie > K100D czy K10D ew Samsung GX-10 też go mam na Uwadze , jakby tak ktoś doświadczony oświecił Amatora > katalogowe różnice znam ale praktyczne ...Google stosuje i tu mnie przynisło :-P

Znasz różnice katalogowe, znasz swojego obecnego Panasonica (ja nie), to co on ma i co dodatkowo ponadto mają K100D i K10D czy GX-10.
Sam musisz podjąć decyzję wg. tego co który z tych korpusów Ci daje a czego Ci brakuje w Panasonicu, czy wolisz matrycę bardziej szumiącą, czy mniej szumiącą itp.

P.S. Na żywo spacer w kosmosie - polecam.
http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Witaj irek6311 na forum, jeżeli fotografia tak bardzo Cię wciągnęła, że po za nią świata nie widzisz i różnica w cenie nie jest dla Ciebie przeszkodą to tak jak napisał kirihara, weź najwyższy model.

Skłaniam się do K10D ... jedno mnie boli że ten na LCD ne-ma podglądu ,
jakby było jak w FZ8 < na wizjerku i LCD podgląd toby Bajka była :-P
... tyś więcej jakoś przeboleje ... i tak w kompaktach więcej straciłem ,
nauka jednak kosztuje wię w wstecz nie będe patrzeć .

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Przesiadłem się z Sonego dsc f707 na k100d. Niczego mi nie brakuje, a nawet cieszę się, że nie zdecydowałem się na k10d. Ten drugi jest większy, cięższy i droższy. No i brakowało by mi iso 3200.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
irek6311 napisał/a:
jedno mnie boli że ten na LCD ne-ma podglądu ,
jakby było jak w FZ8 < na wizjerku i LCD podgląd toby Bajka była :-P

Kup aparat z Liveview. Np. Canon 1D mkIII, Olympus e510, albo nikon d3 / d300...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Stachu napisał/a:
Ten drugi jest większy, cięższy i droższy
I lepszy, zapomniałeś dopisać

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
No tak, zapomniałem. I lepszy, ale nie dla mnie (przynajmniej na razie).

gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
A nie myslales o Nikonie D40?

:evilsmile:

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Dla tych co mają jeszcze dylemat czy K10D przygotowałem ten link:

http://www.fotobis.net.pl...id=6095#details

Najniższa cena w Polsce na K10D +18-55 50-200 = 3545.00 zł

(lampa pentaxa 540 w tym samym sklepie = 1441 zł)

Dodam że przesyłka w obu przypadkach - gratis !!!

Myślę że nie ma nad czym się zastanawiać ;-)

[ Dodano: 2007-11-03, 14:10 ]
gorky napisał/a:

Proszę o szczerą odpowiedź:

Co wy tak z tym z D40 ew. D40X?

Czy wy wyśmiewacie ten aparat? Czy żałujecie że kupiliscie pentaxa a woleli byscie D40?

:-(

gorky napisał/a:

Fakt .. Tani 1,6 tyś w promocji ale to okrojona Lustrzanka < nawet nie patrze nań > ew jakby z Nikona D80 , ale to nie moja rozterka bo Pentax bardziej mi spasował ze swymi Lustrzankami , narazie to wacham się pomiędzy K100D a K10D i nadal nieprzekonany który kupić .

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Ja mając taki dylemat kupiłem k100d a 5 miesięcy później kupiłem GX-10. Tylko że gdy ja kupiłem K100d to kosztował jakieś 2100zł a K100d 4000zł więc różnica była olbrzymia. Teraz gx10 kupisz za jakieś 2500/2600 zł (k10d jest chyba niewiele droższy), a k100d super kosztuje 2000zł. IMHO jeżeli nie przeszkadza ci większy rozmiar i waga k10d kup go.

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
ja kupilem k100d w maju a teraz chce kupic k10d...

awakqwq więc doświadczenie z K100D masz a teraz przesiadka o poziom wyżej ,
może coś napiszesz jakie wrażenia czy inne odczucia , bo zmienianie po 6 miesiącach K100D na K10D raczej mnie nie Interesje .

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
sunshine napisał/a:
Czy wy wyśmiewacie ten aparat?

Tu na forum zawsze mówimy poważnie.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ja kupiłem k100d rok temu. Teraz gdzieś leży w szufladzie, a ja fotografuję analogami :-P

Skocz do: