Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
zorzyk napisał/a:
Dla mnie zawsze przysłona o numerku 2.0 była mała, a 22 duża

No i w odniesieniu do przysłon (niekoniecznie otworów względnych obiektywu) to jest logiczne: mała przysłona w odcina niewielką ilość światła, duża - przeciwnie.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
jpserwis napisał/a:

Najprawdopodobniej angielskie "aperture" należałoby tłumaczyć jako "jasność", choć niektóre, źródła podają, że aperture zależy od średnicy czynnej soczewki, nie wspominając przy tym o ogniskowej. Zapewne to błąd.

ogółem znaczy przesłonę po prostu (w fotografii) bo przecie nie będziemy tłumaczyć stop apertury na pl z *aperture stop* :)

bo inaczej nie byłoby softu nazywającego się Apple Aperture :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Aperture

tam jest napisane to o czym mówisz a propo mikroskopów etc.

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
Słabo znam angielski ale upieram się, że przysłona to f-number
http://en.wikipedia.org/wiki/F-number i jest odwrotnością aperture

Cytat z twojego linku :The maximum aperture (minimum f-number) tends to be of most interest; it is known as the lens speed and is always included when describing a lens (e.g., 100-400mm f/5.6, or 70-200mm f/2.8).

[ Dodano: 2007-11-04, 00:32 ]
To, że za wielką wodą używają przy opisie temperatury stopni farenheight, to nie znaczy, że po swojsku to znaczy Celcjusz. Trzeba to najpierw przeliczyć.

[ Dodano: 2007-11-04, 00:42 ]
Porównałem wiki angielską i polską. Definicja przysłony (liczby przysłony) to angielskie F-number.
Zresztą sama wikipedia ma błąd pisząc w definicji przysłona fotograficzna (niem: blende, łacina: aperture), a w słowniku łacińsko-polskim znalazłem, że to otwór.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Teoretycy - założycielowi wątku chodziło zapewne o liczbę przesłony mniejszą od 2 ale jak Was poczytał to się przestraszył i nie daje znaku życia.

paj  Dołączył: 20 Kwi 2006
jpserwis napisał/a:
Pogmatwane to wszystko. Generalnie jak operujemy na f/(liczba przysłony) - czyli fachowo to f/1.4>f/2>f/2.8>f4

Wygląda to dziwnie, bo to jakby skrót myślowy, ale z matematycznego punktu widzenia się zgadza bo przecież wartości przysłon powinno się podawać 1:1,4 1:2 1:2,8 itd.

locke  Dołączył: 02 Lis 2007
Panowie, Panowie... Wcale się nie przestraszyłem :-)

Abstrahując od OT - skłaniam się ku M-ce 1.7, a zadecydowały przede wszystkim względy ekonomiczne. Szkoda tylko, że będzie skazany na cyfrę nim zmienię Prakticę MTL50 na jakiegoś Pentaxa, a niewątpliwie chcę całkowicie przejść na ten system. Dlatego też myślałem całkiem poważnie o czymś pod M42 - po prostu mam przejściówkę tylko w jedną stronę.

Dziękuję serdecznie za pomoc w tej sprawie, może uda mi się wziąć do łapek parę szkieł i je potestować - to jest jednak lepsze od liczenia linii :)

[ Dodano: 2007-11-05, 08:06 ]
hmmm... widzę dla forumowego automatu "Abstrahując" to przekleństwo. tj.
A B S T R A H U J Ą C :)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dołóż parę złoty do A50/1.7

Jak się trafi to tak właśnie zrobię - szczególnie, że myślę o kupnie korpusu serii -A. Z tego co wiem właściwości optyczne są praktycznie takie same, ale za to jaka wygoda :-)

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak myślisz tylko o korpusie A to spokojnie możesz wziąć tańszą eMkę. Raczej nie będziesz fotografował w trybie Tv (większość ludzi tak ma) więc nie będzie Ci potrzebna pozycja A. Ale jeśli myślisz o kupieniu w przyszłości jakiegoś nowszego korpusu analogowego bądź cyfrowego to weź A.

tak się składa, że mam jeszcze K100D, więc celowałbym w -A chyba że się trafi jakaś M-ka za bardzo małą kasę. Brak automatyki przysłony faktycznie może być troszkę upierdliwy na dłuższą metę.

wieja  Dołączył: 10 Wrz 2007
A jak sie ma głębia ostrości w 50 macro a zwykłej ? 50 macro niebedzie mieć mniejszej GO ?

locke napisał/a:
Brak automatyki przysłony faktycznie może być troszkę upierdliwy na dłuższą metę.

bzdura :_)

kilkadziesiąt rolek zrobiłem tym szkłem manualnym i jakoś nie zauważyłem większej uciężliwości na dłuższą mete

wieja napisał/a:
A jak sie ma głębia ostrości w 50 macro a zwykłej ? 50 macro niebedzie mieć mniejszej GO ?

GO przy np. f/2.8 będzie taka sama na macro 50/2.8 jak i na 50/1.4. Tak naprawdę jest to wypadkowa ogniskowej i wartości przysłony.

guerilla napisał/a:
locke napisał/a:
Brak automatyki przysłony faktycznie może być troszkę upierdliwy na dłuższą metę.

bzdura :_)

kilkadziesiąt rolek zrobiłem tym szkłem manualnym i jakoś nie zauważyłem większej uciężliwości na dłuższą mete

locka pisał zapewne o K100D. Dopiero zaczyna byś upierdliwe z lampą p-TTL.

jpserwis napisał/a:

locka pisał zapewne o K100D. Dopiero zaczyna byś upierdliwe z lampą p-TTL.

no wiesz, jak się jest artystą biednym to trzeba się pogodzić, a jak nie to przecież FA1.4 50 za 700 pln to jest tanio jak barszcz! w porównaniu do nikona/canona gdzie od tysiąca w górę stoją te szkła.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
jpserwis napisał/a:
Dopiero zaczyna byś upierdliwe z lampą p-TTL.

nie tylko z lampa, wszedzie tam gdzie chcesz dzialac sprawnie i brakuje tej sekundy/dwoch
by przymknac przyslone/zmierzyc swiatlo/ i ew. zrobic korekte...wtedy przeklinasz brak literki A na pierscieniu przyslon;]
pozdrawiam
kp

A czy zna ktoś sposób komunikacji z body obiektywów "A"? Bo jeżeli to kwestia zwierania odpowiednich styków to może jest możliwość takiego zaizolowania styków aby np M50/2 był widziany jako przysłona 2. Można by używać Av i matrycowego, a przy przymykaniu korygować na plus.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
jpserwis napisał/a:
M50/2 był widziany jako przysłona 2. Można by używać Av

Milion razy bylo! Podpinasz jakiekolwiek szklo bez stykow (M, K) ustawiasz Av i jazda! (na roboczej, czyli w przypadku 50/2 - f/2). Pomiar CW.

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
jpserwis, proszę bardzo:
http://kmp.bdimitrov.de/technology/K-mount/Ka.html

Jest tylko kilka problemów, musiałbyś jeszcze opracować patent na zwarcie tego wklęsłego styku w body. Zwarcie tego styku informuje aparat o tym że ma do czynienia z obiektywem z pozycją A na pierścieniu przysłon.
Drugi problem to inny sposób przymykania przysłony w obiektywach ze stykami i bez nich. Już gdzieś o tym pisałem na forum.... w skrócie wygląda to tak że w obiektywach bez styku ruch popychacza przysłony jest proporcjonalny do średnicy otworu przysłony, a w obiektywach ze stykami ruch popychacza jest proporcjonalny do pola powierzchni otworu przysłony. Jak nie trudno się domyśleć, im bardziej będziesz przymykał tym większy będzie błąd pomiaru światła....

No ale bym chciał, żeby widział bo:
a- matrycowy
b- lampa

Skocz do: