alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Spinner napisał/a:
ale niech ma to swiatelko 1,8 np

Masz sigme. Jak widac, za swiatelko 1.8 placi sie rozmiarami i ciezarem... po co mi odpowiednik 35/1.8 wielkosci ziuuuuma?

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
FA35/2 malenkie jest - nie mow, ze nie mozna do APS-C zrobic czegos takiego tylko odrobine wiekszego... ;-)

Pzdr
Spinner

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Spinner napisał/a:
FA35/2 malenkie jest - nie mow, ze nie mozna do APS-C zrobic czegos takiego tylko odrobine wiekszego...
- no.... takie : "Spinner edition " :-P

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Ooooo... to, to, to wlasnie... :mrgreen:

A tak na serio - pelnoklatkowa M20/4 byla malutenka... ciekawe ile by musiala urosnac gdyby byla 20/2 jednoczenie "pomniejszona o niepelnoklatkowosc"... :mrgreen:

Pzdr
Spinner

Spinner napisał/a:
FA35/2 malenkie jest - nie mow, ze nie mozna do APS-C zrobic czegos takiego tylko odrobine wiekszego...

O ogniskowej 21?

Watpie.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Aaaa Spinner teraz rozumiem o co Ci chodzi :-) Faktycznie ciemno tzn 2.4 jeszcze jest ok ale 21mm 3.2 to strzał w stopę. Szałki powinny być jasne :mrgreen:
77 ltd fajny jest ale w 2k się nie zmieścisz niestety :-(
FA 35/2 jest bardzo fajnym i nie dużym szkłem ale miałem w reku Sigmę 30/1.4 (dzięki Dada :-) ) i powiem wam że nie wiem czy nie wolałbym jednak większej i cięższej Sigmy tu Spinner masz sporo racji światło jest ważne :-)

chociaż z drugiej strony ten 21/3.2 bardzo mi się podoba :mrgreen: w cyfrze to będzie jakieś 32mm czyli całkiem przyjemnie nie za szeroko nie za wąsko :->

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
wlasnie - czy wreszcie gdzies pojawil sie jakis miarodajny test tej 21mm? bo to powinno byc idelane szklo "kieszonkowe" :mrgreen:

[ Dodano: 2007-11-04, 14:21 ]
bo tu :
http://www.photozone.de/8...21_32/index.htm
brzegi wygladaja dosc slabo.... :roll:

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
awakqwq napisał/a:
Faktycznie ciemno tzn 2.4 jeszcze jest ok ale 21mm 3.2 to strzał w stopę. Szałki powinny być jasne :

jasne szerokie kąty mozna robić tylko do dalmierzy i mają wtedy rewelacyjną jakość - vide wszystkie biogony i vgtlandery 12-15mm :).. to się chyba nie opłaca do SLR w ogóle (Technologicznie prawdopodobnie)

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
guerilla napisał/a:
jasne szerokie kąty mozna robić tylko do dalmierzy i mają wtedy rewelacyjną jakość - vide wszystkie biogony i vgtlandery 12-15mm :).. to się chyba nie opłaca do SLR w ogóle

a np. Canon 24/1.4, Sigma 24 1.8, czy chocby FA 24/2 ? Oczywiscie sa jasne i szerokie w porownaniu do FA 21. Nie mowie o 12-15mm...

zy napisał/a:
a np. Canon 24/1.4, Sigma 24 1.8, czy chocby FA 24/2 ? Oczywiscie sa jasne i szerokie w porownaniu do FA 21. Nie mowie o 12-15mm...

Ale jakie wielkie....

[ Dodano: 2007-11-04, 14:51 ]
guerilla napisał/a:
jasne szerokie kąty mozna robić tylko do dalmierzy i mają wtedy rewelacyjną jakość - vide wszystkie biogony i vgtlandery 12-15mm :)

Nie jasne, bo jasnych do dalmierzy nie ma, ale małe i baaardzo szerokie - a z racji nie-retrofokusowosci ;-) prawie calkowicie pozbawione znieksztalcen geometrycznych...

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
alkos napisał/a:
Ale jakie wielkie....

duzy moze wiecej ;-)

Cytat
duzy moze wiecej

Ale to małe jest piękne :-P

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
nie liczy się wielkość,liczą się umiejętności :-P

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
Ten post skasuje się automatycznie.

ta? :-B
A ten tez? ;-)

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
Mam takumara 135/2.5(bagnet bez powłok) i zamierzam zmienić na coś takiego:
http://allegro.pl/item327..._8_105%5D_.html
Miał ktoś taką portretówkę? Sample jakie znalazłem w sieci mało mi mówią bo nikt nie podaje na jakiej przysłonie a w ogóle mało portretów znalazłem. Postanowiłem zaryzykować mimo grzyba i wiecej jak 50-60zł nie dam. chce zmienic bo ma powłoki a mój pod słońce to szkoda gadać :-? i troche za duża ogniskowa jak na moje potrzeby. Jeśli ktoś ma/miał do czynienia z takim takumarem prosze o jakieś wskazówki :-B

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
to SMCT to dobre szkiełko, chociaż ciekawe jak sobie radzi na cyfrze, no i już przekroczył 60 zł. Nie wiem tylko po co kombinować. Moim zdaniem na cyfrze idealna ogniskowa do portretu to 77 (* :mrgreen: ) - 90. A tu jest tani jupiter, który uważam za bardzo dobry. Ale co człowiek to opinia - długi ten temat się zrobił

truskawka  Dołączyła: 15 Mar 2008
a ktory lepszy?
SMC PENTAX-M 1:3,5 135mm
czy
PENTAX M 1:1.7 50mm
:?:

obydwa niby portretowe z tego co czytam na forum ale dlaczego taka roznica :P
dopiero sie ucze, wiec wiem pewnie pytanie glupie
z gory dziekuje za odp.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
truskawka napisał/a:
ale dlaczego taka roznica

Ale w czym różnica?

W/w obietywy różnią się zarówno ogniskową, jak i światłem. I to bardzo. Jeśli mówisz o właśnie tej "różnicy", to na początek proponuję poczytać nieco teorii - łatwiej będzie Ci się zdecydować, jeśli będziesz wiedziała jak "czytać" oznaczenia obiektywów.
Dla mnie osobiście 50 jest trochę za mało, a 135 trochę za dużo dla portretów... Tak koło 70-85 by mi bardziej pasiło...

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
Wg mnie warto mieć obydwa. 135mm lepiej sprawdza sie w plenerze, zaś 50 w pomieszczeniach przy świetle zastanym

Jasiek Matacz napisał/a:
Bo o ile pamiętam ogniskową się mnoży razy 1.5 a światło się nie zmienia, więc Helios o światle 2.0 i ogniskowej 58mm zamienia się w Heliosa o światle 2.0 i ogniskowej 87mm?

Funkcjonalnie (kat widzenia) tak, fizycznie to nadal 58/2.0.

(103454544 razy.)

Skocz do: