Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
lipalipski, matb, nie chcę Was martwić ale na Allegro tego szkła raczej nie znajdziecie.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ale w Twojej stopce widzę :-P
Na allegro to nie liczę. Ale na ebaju też nie bardzo się pojawia, niestety. Jakiś czas temu widziałem na giełdzie, ale człowiek dość dużo chciał, poza tym AF nie działał :-(

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Mnie się udało dopaść na eBayu dzięki takiemu jednemu z nad morza ;-)
Ceny faktycznie są dość wysokie za ten obiektyw. Mój jest jak nowy z oryginalną osłoną przeciwsłoneczną, no i AF działa.

dwakleszcze  Dołączył: 17 Lis 2006
Mnie i mojej narzeczonej już kilka razy się podobna historia przytrafiła. Za pierwszym razem na nic się zdały mejle do allegro i sprzedawcy.
Teraz już nauczony doświadczeniem mam taki algorytm:
- Drukuję do pdf stronę z zakończoną aukcją ( ze mną jako zwycięzcą i kwotą do zapłaty)
- Staram się jak najszybciej wypełnić pkt 9.1 i 9.2 regulaminu allegro (ten pierwszy to siłą rzeczy, a drugi to nawiązanie kontaktu ze sprzedającym potwierdzające zakończenie aukcji, dane do przelewu itp)
- Jak mam dane Przesyłam pieniądze jak najszybciej
Kiedy okazuje się, że aukcje są przedłużone o 24h (albo jakieś inne problemy techniczne Allegro) to mam gotowe dowody prawidłowego zawarcia umowy kupna-sprzedaży, zgodnie z regulaminem Allegro ( wypełnione zostały pkt 9.1 oraz 9.2).
W regulaminie i komunikacie allegro jest wyraźnie wskazane,że przedłużeniu ulegają aukcje w których nie można było składać ofert lub nie mogły się zakończyć z przyczyn technicznych.
Natomiast jeśli żaden z tych warunków nie był spełniony, składanie ofert było możliwe do końca aukcji oraz aukcja zakończyła się prawidłowo ( tzn. w ustalonym wcześniej terminie) to w mojej ocenie nie ma podstaw do unieważnienia naszej wygranej.
Mejla o podobnej treści, z powołaniem się na regulamin Allegro i z załącznikiem z wydrukiem aukcji wysyłam do sprzedawcy w razie problemów.
Wszystkie spory udało się tym sposobem zażegnać.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
dwakleszcze, no to przerób na poradnik i wrzuć na FAQ dla potomnych ;-)

dwakleszcze, w ten sposób argumentuję w dyskusji z allegro. Tylko mnie tak średnio zależy, towar zapewne poszedł już w ludzi, sprzedawca nic sprawie nie winny i w ogóle. W każdym razie w regulaminie allegro jest jak wół napisane, kiedy jest zawarta umowa i kiedy się kończy aukcja. I w odpowiednich paragrafach nie ma ŻADNYCH wyłączeń, dotyczących problemów technicznych itd. O przedłużaniu aukcji jest tylko w załączniku!
Co więcej sytuacja, w której to przedłużenie aukcji może zaistnieć jest mocno wątpliwa. Tam jest mowa o "zdecydowanej większości użytkowników, nie mogącej składać ofert kupna". Zwykła większość, to - załóżmy przy milionie użytkowników allegro w świecie - wynosi 500.001 osób. Z decydowana większość? 750 tyś? 800tyś? Czy może tylko 550tyś? Czyli tyle osób nie może składać ofert. To praktycznie ZAWSZE tak jest, bo nie podejrzewam, żeby owa zdecydowana większość użytkowników kiedykolwiek była zalogowana na allegro jednocześnie. A jak nie są zalogowani (bo np. nie chcą, akurat robią coś innego, w ogóle nie siedzą przy komputerze itd.) to nie mogą składać ofert. Czyli allegro mogłoby przedłużyć każdą aukcję :-P
Ale nijak nie mogę wyczytać z regulaminu, żeby można było wznowić aukcję zakończoną!!!

Z mojego doświadczenia wynika ,że generalnie nie ma sensu walczyć z Allegro.
Wysyłają standardowy komunikat i na tym się kończy. Co ciekawe jak coś im nawali to jakieś rekompensaty są tylko dla sprzedających. nie słyszałem, żeby Allegro w jakiś sposób wynagrodziło kupującemu poniesioną szkodę.
Jeśli udało mi się coś załatwić to tylko ze sprzedającymi. ( sposobem opisanym wyżej)
Problemem jest jednak, że masz na to tylko 24h albo mniej a nie zawsze jest możliwość skutecznego kontaktu ze sprzedawcą ( a musi on zakończyć "przedłużoną" aukcję z odwołaniem ofert)
Jak nie zdążysz to jest problem, bo dwie osoby wygrywają tą samą aukcję.

[ Dodano: 2007-11-04, 15:11 ]
matb napisał/a:
Ale nijak nie mogę wyczytać z regulaminu, żeby można było wznowić aukcję zakończoną!!!

Dokładnie!!! nigdzie tego nie ma.
Ale Allegro przedłuża wszystko hurtem bez względu na to, czy aukcja zakończyła się prazidłowo, czy nie.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wyrok sądowy pewnie by ukrócił takie praktyki allegro, ale kto pójdzie do sądu, jak chciał kupić rzecz za 150 zł?

dwakleszcze, jest sens - nie ma sensu. Pewnie jakby złożyć pozew zbiorowy, i wytknąć że działają w oparciu o wewnętrznie sprzeczny regulamin narażając użytkowników na utratę korzyści, to by chociaż zaczęli się liczyć ze swoimi klientami. A tak podobne praktyki będą trwały nadal. Pozew jednej osoby pewnie nie ma szans, z uwagi na niską szkodliwość czy jakoś tak :-P
Na razie spróbuję ścieżki z gwarancją, rzecznikiem konsumentów, sądem polubownym czy jakoś tak. Tylko pewnie nie będzie mi się chciało, i sobie dam spokój...Takie życie :-?

matb napisał/a:
Tylko pewnie nie będzie mi się chciało, i sobie dam spokój...Takie życie

I większość ludzi też tak zrobi. I ja też pewnie, bo kto ma pieniądze, determinację i czas na takie rzeczy.
Podobnie było z autostradą A4, wszyscy narzekali, ale płacili. Do czasu kiedy trafili na prawnika z zacięciem i kontaktami. Teraz firma zarządzająca A4 może mieć duże kłopoty.
Mechanizm ten sam.
I rozwiązania są dwa. Albo pozew zbiorowy ( co mało prawdopodobne - gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania) albo precedensowa akcja jakiegoś pasjonata, albo zawodowego prawnika.

Albo ebay... ( ale oni w Polsce jeszcze malutcy)

Skocz do: