Drukarz  Dołączył: 06 Sty 2007
Pentax 18-55, 50-200 czy warte wymiany na 18-250 ?
Witam. Od pewnego czasu a mianowicie od chwili wejścia do sprzedaży obiektywu Pentax 18-250, zacząłem się zastanawiać czy jest sens wymiany obiektywów 18-55 i 50-200, właśnie na ten jeden. Jestem ciekaw tego co Wy o tym sądzicie. Na pewno wielu posiadaczy tych „szkieł” o tym myślało.

Pozdrawiam

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
gdybym mial taki wybor to zdecydowanie wzialbym jeden. roznice w jakosci pewnie niewielkie a wygoda duzo wieksza. a jak sie chce super jakosc to i tak stalki.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Drukarz, ciemno, bardzo ciemno

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
W 50-200 na długim końcu 5,6, w 18-250 6,3. A w 18-250 przy 200 ile?

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
awakqwq napisał/a:
ciemno, bardzo ciemno

ale to i tak nie jest szklo do trudnych warunkow, wiec 1 dzialka w porywach i tak nie robi wiekszej roznicy

I to 50mm dalej, więc coś za coś.

zy napisał/a:
awakqwq napisał/a:
ciemno, bardzo ciemno

ale to i tak nie jest szklo do trudnych warunkow, wiec 1 dzialka w porywach i tak nie robi wiekszej roznicy

Wiem ale zważywszy na fakt, iż ma to być jedyne szkło szkoda i tej jednej działki. IMHO wolałbym zestaw dual kit niż jeden uniwersalny obiektyw ale każdemu wedle potrzeb.

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
Ja bym nie brał z tych powodów ciemności!

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
zy napisał/a:
ale to i tak nie jest szklo do trudnych warunkow

ale majac tylko jeden (taki jasny) obiektyw praktycznie rezygnujesz z wielu roznych warunkow. troche napatrzylem sie na piejacych z zachwytu nad ostroscia takiego samego jak wspomniany pentax tamrona na dpreview i sprobowalem w nie takich znow zlych warunkach przymknac roboczo jasniejszy obiektyw do wartosci takich jakie ma ow 18-250.
jak dla mnie np za ciemno na zabawe w manualne ostrzenie (nie wierze pentaxowemu potwierdzeniu ostrosci, raczej patrze na matowke), czasy dlugie. ogolnie wybilem z glowy to szklo komus marzacemu o jednym obiektywie;]
pozdrawiam
kp
ps. ale zrozumiem ze ktos moze byc w pewnych warunkach bardzo szczesliwy majac to szklo bez zonglowania zestawem robiacym taki zakres ogniskowych

Coś mi się zdaje, że nie będzie różnicy w świetle, bo jeśli 18-250 na 250mm ma 6,3 to na 200mm pewnie 5,6 jak długi kit.

[ Dodano: 2007-11-05, 21:30 ]
Poza tym do kiepskich warunków oświetleniowych i tak kit słabo się nadaje. A 18-250 to po prostu wygodny spacerzoom na niedzielne spacery. Do gorszych warunków lepiej mieć jasne (i droższe) gwiazdki lub Sigmy.

oscar  Dołączył: 02 Paź 2007
a jaka jest roznica w cenie?
Fajnie byloby gdyby ktos wlasnie sprawdzil jakie swiatlo ma przy 200 ten 18-250.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Oprócz samego światła trzeba zwrócić uwagę na jakość optyczną. Akurat za nią Tamron 18-250 jest chwalony, ale... czy nie sa to pochwały wynikające z porównania z hiperzoomami klasy 18-200? Był na naszym forum link do zdjęć robionych tym Tamronem - pamietam jakąś kaczkę (a może łabędzia lub gęś - w każdym razie jakiegoś ptaka wodnego) zrobionego pzry pełnej dziurze na 250mm. I prawdę powiedziawszy jakość techniczna zdjęcia zdecydowanie nie powalała na kolana. Oprócz więc nominalnej jasności warto by też wiedzieć, o ile działek tzreba przymknąć obiektyw aby uzyskać zadowalającą jakość optyczną. Bo co z tego, że długi kit i 18-250 mają przy 200mm identyczna jasność, jeśli wyjdzie np. że dla zadowalającej jakości tzreba kita przymknąć o pół działki, a hiperzooma o dwie działki? Zaznaczam - liczby podaję przykładowo - nie udało mi się nigdzie znaleźć takich porównań. A szkoda, gdyż nie wątpię, że taki hiperzoom to duża wygoda - i jeśli się okaże, że jakość optyczna nie jest specjalnie gorsza od kita - to możliwe, że go kiedyś kupię.

lipalipski napisał/a:
Coś mi się zdaje, że nie będzie różnicy w świetle, bo jeśli 18-250 na 250mm ma 6,3 to na 200mm pewnie 5,6 jak długi kit.

Tamron 18-250mm
Focal Length 18mm f3.5
35mm f4.0
50mm f4.5
70mm f5.0
100mm f5.6
200mm f6.3
250mm f6.3

Pentax 55-200
50mm – 58mm f4.0
63mm – 135mm f4.5
150mm – 200mm f5.6

To źle mi się wydawało.

Drukarz  Dołączył: 06 Sty 2007
Pomijając kwestie techniczne, to aby sobie sprawić taki jeden najpierw trzeba się pozbyć tych dwóch. Bez sensu byłoby mieć trzy, które w sumie dają taką samą ogniskową + 50mm.
Z tym to chyba będzie problem bo patrząc na Allergo to wzięcia one nie mają. Zresztą prawie wszyscy użytkownicy Pentax’a są tu i wątpie aby ktoś marzył 2 kitach :-) , natomiast Nowi pewnie se już kupią z takim 18-250.

Drukarz napisał/a:
natomiast Nowi pewnie se już kupią z takim 18-250.
raczej sobie ;-)
Szczerze wątpię. Jeżeli nie pojawi się na rynku wersja kitowa z tym szkłem to raczej nie będzie ono super popularne. IMHO jest użyteczne jako szkło wakacyjne. Co do sprzedaży na allegro popyt na 55-200 jest dość duży i raczej nie ma problemu z odsprzedażą tego szkła.

awakqwq napisał/a:
IMHO jest użyteczne jako szkło wakacyjne.

mam za soba kilka totalnie zachmurzonych urlopow, mysle ze majac do dyspozycji tylko 18-250 na takim wyjezdzie bym mocno przeklinal;]
rozumiem 200mm ze swiatlem 4ry ktore trzeba przymknac o dzialke zeby nie miec sie czego czepiac (jakosc/ostrosc), ale 200 z 6.3 i perspektywa przymykania..... brrrrr
pozdrawiam
kp

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
klimecki_ napisał/a:
200mm ze swiatlem 4ry

Cytat
150mm – 200mm f5.6

Stachu napisał/a:
klimecki_ napisał/a:
200mm ze swiatlem 4ry

to byla wypowiedz o tym co jest dla mnie ogolnie akceptowalne (niezaleznie czy to bedzie stalka z takim swiatlem czy zoom przy tej ogniskowej majacy dlan takie a nie inne swiatlo), prosze jej nie odnosic do dlugiego kita pentaxowego (rozumiem ze moglo to troche wygladac na nawiazanie do tego co pisal Marek W. o przymykaniu dlugiego kita o dzialke)
pozdrawiam
kp

klimecki_, jak pisałem wszystko zależy od potrzeb. Ja lubię obiektywy jasne i bardzo jasne - dlatego zacząłem zabawę ze skałkami. Mi ten obiektyw absolutnie nie odpowiada, a f6,3 to koszmarek jest. IMHO użyteczność tego szkła powyżej 100mm jest dyskusyjna. Raczej szkło nie wakacyjne a na słoneczny dzień :mrgreen: Przypomnę jednak że są osoby na forum zadowolone z możliwości tego szkła. Ja trzymam się wersji że ze względu na deficyt jasności szkło to nie będzie powodowało na rynku masowej wyprzedaży duetu 18-50 55-200 ;-)

Skocz do: