kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Cytat
Zaraz zaraz, czy to oznacza, że przy obiektywach AF też nie będzie można zmienić punktu ostrości niż środkowy?

Przepraszam, bredze. Wlasnie spawdzilem, z obiektywem AF dziala wybor punktow potwierdzenia ostrosci. :-B

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Cytat
Ludzie tutaj narzekali na klin jezeli chodzi o macro, poniewaz strasznie sie ciemno robi przy wiekszych przyslonach, ale to tylko przypadlosc pracy na przyslonie roboczej.
kierdel generalnie nawet na f5,6 nie jest źle więc jak dla mnie problemu nie ma. Szkła które mam wszystkie mają bagnet K więc nie mam problemu ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Przepraszam Struna za opóźnioną reakcję (praca), ale informuję - matówka doszła i jest git! :-B :-)

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
Dziś wreszcie postanowiłem wymienić matówkę. Na początku założyłem bez ramki, bo jedna już była tam oryginalnie. Okazało się, że jest BF więc dołożyłem ramkę i jest OK. Linie trochę grube ale da się przyzwyczaić, choć wolałbym gdyby ich nie było wcale. Zrobiłem test na A50/1.7 i ostrzy się precyzyjnie i dużo szybciej niż z potwierdzeniem ostrość. Zwłaszcza mikroraster jest bardzo użyteczny. Jestem zadowolony z zakupu - Dzięki Struna.
Dostało się trochę syfków na matówkę bo jest naelektryzowana, ale z tym nie walczę - może kiedyś. Całość zajmuje kilkanaście sekund. Potrzebna jest penseta owinięta izolacją i precyzyjny wkrętak płaski do podważenia metalowej ramki.

SlawekR  Dołączył: 04 Lis 2007
Na początek przywitanie, Slawek jestem ;-) Forum czytam od dawna, ale jeszcze się nie udzielałem w dyskusji. Ale i na to przyszedł czas.

Od razu zaczynam od pytania: czy jest szansa na kolejną "akcję matówka" dla śpiącej królewny :-) co się dopiero obudziła?

Chętnie nabyłbym do K10D.

Pozdrawiam

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
musisz pytać na PW organizatorów tego typu akcji

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
SlawekR napisał/a:
czy jest szansa na kolejną "akcję matówka"
raczej marna, bo struna ma już dość i wcale mu się nie dziwię, chyba, że znajdzie się ktoś inny

piotr_luk napisał/a:
SlawekR napisał/a:
czy jest szansa na kolejną "akcję matówka"
raczej marna, bo struna ma już dość i wcale mu się nie dziwię, chyba, że znajdzie się ktoś inny

Co do zapytania na PW to faktycznie słuszna uwaga. Uczynię tak.

Ewentualnie może komuś, kto już nabył w tej "akcji" lub wcześniej, znudziła się taka matówka. Może patrzy na nią z obrzydzeniem ;-) . Ale to już na PW raczej ciężko pytać wszystkich po kolei, więc może ktoś takowy do mnie zagada... :-)

Pozdrawiam

heheheh ;]

Dział "Giełda" -> [KUPIĘ] Matówkę do manualnego ostrzenia.

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Ja moge do kadyszki swoja opchnac - cos mi manuale w cyfrze nieteges... Jakby co wal na PW...

Pzdr
Spinner

Spinner przyznaj się że boisz się że ci soczewki sczarnieją... a nie tu jakieś wykręty że ci manuale w cyfrze nietegęs

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Mam pytanie (może już było ale nie mogę doszukać się odpowiedzi) - czy wymiana matówki w K100D zrywa gwarancję? Wg opisów producenta K100D ma niewymienną matówkę.

StarskiPL napisał/a:
Wg opisów producenta K100D ma niewymienną matówkę.

Ale przecież to nieprawda jest... Niewymienną to ma MeSuper :-) Zasada mocowania matówki w k100d jest identyczna jak w k10d, do którego sam Pentax sprzedaje wymienne matówki! Może chodzi o to, że do k100d Pentax matówek nie sprzedaje i nazywa to "niewymiennością". Bo fizycznie - matówka jest jak najbadziej wymienna.

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Ale to to ja wiem :] Podejrzewam, że żaden serwisant nie kapnie się czy matówka była wymieniana czy nie jeśli przed oddaniem do serwisu wymienimy na standardową.

Spinner napisał/a:
Ja moge do kadyszki swoja opchnac - cos mi manuale w cyfrze nieteges... Jakby co wal na PW...

Pzdr
Spinner

Sprawdź PW proszę, bo nie wiem czy prawidłowo wysłałem. Cośkolwiek niepewnie mi działa forum :-?

Cytat
jednak wizjerek w K100D to maleństwo w porównaniu z tamtym, siłą rzeczy więc i klin i raster są mniejsze

nie-praw-da. Tzn wizjerek maleństwo, ale klin i raster nie są mniejsze. Te matówki (z tego, co wyczytałem) są robione z normalnych Full-Frame'owych matówek do jakiś innych aparatów, przez przycięcie. Klin zajmuje po prostu proporcjonalnie więcej miejsca w kadrze. Sa z ciekawości porównywałem z mesuperem - wielkość klina taka sama, komfort ostrzenia z tym samym obiektywem - podobny. Tak więc Cypis, może to kwestia przyzwyczajenia?

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
bEEf napisał/a:
Cytat
jednak wizjerek w K100D to maleństwo w porównaniu z tamtym, siłą rzeczy więc i klin i raster są mniejsze

nie-praw-da. Tzn wizjerek maleństwo, ale klin i raster nie są mniejsze. Te matówki (z tego, co wyczytałem) są robione z normalnych Full-Frame'owych matówek do jakiś innych aparatów, przez przycięcie. Klin zajmuje po prostu proporcjonalnie więcej miejsca w kadrze. Sa z ciekawości porównywałem z mesuperem - wielkość klina taka sama, komfort ostrzenia z tym samym obiektywem - podobny. Tak więc Cypis, może to kwestia przyzwyczajenia?

powiem ci, że nawet sprawdziłem - zajrzałem do swojej Yashici - i niestety ;-) masz chyba rację. Tzn. matówa sama w sobie jest ogromna, dużo większa od tej do K100D, ale sam klin i mikroraster wydają się takie same. Ja z technologii wszelakich jestem cienias, ale skoro w yashice ta matówka daje totalny komfort, a klin i raster są w wizjerze duuuże, jasne, wyraźne, precyzyjne, po prostu boskie, to czemu w K100D są prawie do niczego? :-/ Chodzi chyba o wielkość wziejrka i marne powiększenie, co?

cypis napisał/a:
chyba o wielkość wziejrka i marne powiększenie, co?

No właśnie powiększenie jest chyba nawet większe - tylko format klaty obcięty. A może zapiąłeś ciemne szkło po prostu? Hm - muszę zrobić jakiś dłuższy plener z mesuper i kasetką z klinem, to będę mógł porównać komfort ostrzenia osobiście. Na razie to takie przymiarki o drugiej w nocy, więc wrażenia mogą być zafałszowane :-)

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
bEEf napisał/a:
A może zapiąłeś ciemne szkło po prostu?

1.4 to chyba nie jest ciemne... Na pewno duży wpływ ma pryzmat (ktorego w KaSetce nie ma), ale nie tylko. Nieważne, po prostu manulane ostrzenie w yashice i w K100D to dwie różne bajki. Jak już gdzieś pisałem: dla mnie matówka z klinem w KaSetce okazała się zbytkiem łaski (tym bardziej, że nie ostrzyło się z nią w punkt) i wróciłem do fabrycznej.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ja mam Katz Eye'a i na oko wydaje mi się, że klin i raster są mniejsze niż w tych chińskich matówkach, które zamawiacie...

Skocz do: