macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
screwdriver napisał/a:
da się zrobić XP i Vistę na jednym dysku, ale jest to skomplikowane i nie zawsze w 100% skuteczne

głównie chodzi o kolejność instalacji. Jeśli najpierw będzie zainstalowany XP a potem zechcemy mieć jeszcze Vistę to nie ma problemu. przy wyborze miejsca docelowej instalacji wybieramy inną partycję niż tą z XP (to jest jedyna zmiana względem klikania next, next, ok, next = system postawiony) i wsio. Bootloader sam doda odpowiednie wpisy i będzie banglać. Przy starcie komputera będzie okienko z wyborem systemu. Win98 i XP tak działały, potem XP i bety Server 2003. Ja problemów nie miałem ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Ja mam na dysku XP i Vista64. Wprawdzie to admin się z tym męczył, nie ja, ale chyba nie ma z tym większego problemu.

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Zrobić się da, ale trzeba pewnych sztuczek. Zarówno XP jak i Vista przy starcie nadpisują pewne obszary dysku swoimi wpisami, skutecznie blokując uruchomienie drugiego systemu.
macioh napisał/a:
Przy starcie komputera będzie okienko z wyborem systemu. Win98 i XP tak działały, potem XP i bety Server 2003. Ja problemów nie miałem
w przypadku tych systemów - ja również :)
macioh napisał/a:
Jeśli najpierw będzie zainstalowany XP a potem zechcemy mieć jeszcze Vistę to nie ma problemu. przy wyborze miejsca docelowej instalacji wybieramy inną partycję niż tą z XP (to jest jedyna zmiana względem klikania next, next, ok, next = system postawiony) i wsio.
Tu się zgadzam. Po instalacji na jednym dysku fizycznym na różnych partycjach - zadziałało. Problem w tym że działa tylko przez pewien czas, potem jeden z systemów przestaje się uruchamiać. Przerabiałem to już jakiś czas temu, więc dokładnie nie pamiętam powodów, chyba działo się tak przy aktualizacji Visty.

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Fafniak napisał/a:
Tok'Ra, - ale zrozum.....chodzi o to czy da sie pracowac czy nie......ja windowsow nie zamienei na zdadne smuxy linuxy bo softu nie znajde a ten ktory mam jest wart.......kupe kasy....
A na tych systemch da sie pracowac.....

Oki....zgoda, da sie kulawo pracowac. Ale problem dotyczy jakosci produktu oferowanego za spore pieniadze. To co rozni "producenci" oferuja jako Vista preinstalowana przypomina niemiecki samochod, do ktorego trzeba wchodzic przez okno, bo gdzies kluczyki zapodziano. Bez 1GB pamieci nawet nie zaczynaj na Viscie pracy - mozesz ja sobie poogladac, ale sensownej pracy nie ma. A o tonie syfilisu, jaki pakuja do systemu tacy wielcy jak HP, tak przy okazji - by miec kontrole nad klientem - to juz nie wspomne. Mialem kiedys taki problem - dedykowana Vista na notebooku HP z 1GB pamieci - kaszana i mul straszny. Pracowac komfortowo sie nie dalo. Format c:/ i instalacja wersji oem Vista na czysto - maly tuning - i zupelnie nie ta jakosc - jak zupelnie inny system - mozna bylo normalnie funkcjonowac. To swiadczy tylko o zlej woli producenta, by uczynic sprzedawany przez siebie system tak przeladowanym smieciami, by klient juz po roku wyrzucil ten sprzet do smietnika i zakupil nowy lepszy - taka perwersja marketingu. No bo jak go zamulisz jeszcze bardziej, to sila rzeczy bedziesz chcial wymieniac na nowy szybszy.

Co innego, jak potrafisz przeprowadzic tuning srodowiska w ktorym pracujesz - powyrzucasz rzeczy ktorych nie uzywasz, poblokujesz szpiegostwo, wylaczysz procesy o jakich nawet filozofom sie nie snilo, ze moga byc Ci potrzebne - i wtedy masz dopiero godne srodowisko pracy. A jak masz taki system zoptymalizowany - to 4GB pamieci to ho ho... wystarczy do naprawde ciezkich zadan :mrgreen:
I na koniec - do czasu gdy bezpieczenstwo tego nie wymaga, a kazdy program na XP dziala, to Vista jest nowinka dla eksperymentatorow. Pierwszy soft ktory nie ruszy na XP, a bedzie chcial Visty - spowoduje ewolucyjna zmiane, tak jak juz bylo wczesniej.

dpodlejski  Dołączył: 23 Kwi 2006
To pobawmy się w nekromantę.

Zakupiłem małżonce laptopa. Acer 2920 - mały, lekki, całkiem mocny - 2GB RAMu, C2D 2.2GHz. I miał wytrzymywać na baterii do 4h (do tego ostatniego podszedłem ostrożnie, bo różnie to bywa). Była na nim preinstalowana Vista.
Pierwszy rozruch - porażka, dwie godzin zanim wszystko się "zapreinstalowało". Ale ok, dajmy Viście szansę, w końcu ja nie będę się z tym męczył, tylko moja żona ;-)
Żeby nie być złym mężem odchudziłem, wywaliłem niepotrzebny szajs, wyłączyłem Aero. Chodziło toto nadal koszmarnie wolno. Ale nic. Zróbmy eksperyment na ZU [tm] (*).
Po dniu używania stanowczo zażądała "czegoś normalnego, na czym się da pracować i się nie muli" albo rozwodu ;-)

Skończyło się na instalacji XP i Ubuntu, które śmigają aż miło - czuć że to szybki komputer i ma całkiem sporo RAMu. Instalacja XP zajęła mi mniej niż godzinę, łącznie ze ściąganiem driverów ze strony Acera. Z samą instalacją Ubuntu też nie było problemów, ale spędziłem całe popołudnie na walce z WiFi - okazało się, że madwifi niepoprawnie rozpoznaje kartę, która jest w tym komputerze, przez co nie chce ona działać - skończyło się na budowaniu deba z nowszym madwifi, żeby wszystko było koszernie.

Podejrzewam, że mulenie się Visty to kwestia tego, że mieli ona straszliwie dyskiem, a ten ma tylko 5400RPM. Tyle że obecnie >90% laptopów sprzedawana jest z dyskami wolniejszymi niż 7200RPM. Tak więc - odradzam. Ja na 100% nie podejdę do Visty na laptopie po raz kolejny, szkoda mojego czasu. Na desktopie też nie zamierzam póki co dawać jej szansy, może kiedyś, jak będzie mi się bardzo nudziło.

A na koniec ciekawostka związana z czasem pracy na baterii - Vista ledwo dociągnęła 2.5h na baterii. XP i Ubuntu wytrzymują około 3.5h.

(*) ZU [tm] - Zwykły Użytkownik

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
nic dziwnego, ja na takim samym acerze również walczę w vistą..

uruchomiłem PS CS2 i komp siadł. zrobił pik pik i się zawiesił na kwadrans.. :)

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
dzerry napisał/a:
Ale w pracy, gdzie nie ma czasu na zabawy w odkrywanie Ameryki, XP jest o niebo lepszy.

zalezy w jakiej pracy ;)
ja u siebie, musze pracowac na kilku systemach na raz, odpalanych na jednej maszynie, a tych maszyn jest kilkadziesiat. na kazdym inny system, czy to jakis linux, unix, windows, czy mac os. Do wszystkiego sie da przyzwyczaic ( niestety ), ale kazdego systemu trzeba sie nauczyc, tak samo jak z jazda autem, jak masz juz prawko kat. B to malo kto od razu bedzie dobrze jezdzil np Tirem, trzeba sie podszkolic, nikt mi nie wmowi ze odpalil windows'a ( czy jakikolwiek system ) i od razu wszystko wiedzial.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
vertiico napisał/a:
nikt mi nie wmowi ze odpalil windows'a ... i od razu wszystko wiedzial.

Bill Gates ?

:-P

Tok'Ra napisał/a:
Bez 1GB pamieci nawet nie zaczynaj na Viscie pracy

1GB ramu? procek 3Ghz 2 albo 4 rdzeniowy ( jezeli mowa o nowym sprzecie ) i tylko 1GB ramu?
to ja na 2ghz ( stary athlon xp) mam 2 gb ramu.
teraz 4gb ramu to dla mnie min. a docelowo 8gb dla 4 rdzeni.

dagio napisał/a:
Bill Gates ?

no fakt , o nim zapomnialem :mrgreen: on wmowi wszystko ale nie mi ;-)

dpodlejski, stare pentium 4 HT, nawet nie prawdziwe 2 rdzenie, 2GB ramu. Visual studio + projekt na blisko pół miliona linii. Czasem odpalony dwa razy, jak termin goni i trzeba klepać na 2 monitory. Śmiga. Na Viście. Z Areo (muszę mieć, bo klepię głównie gui). Tak samo szybko jak na XP z 1.5GB. Dokładnie, co do sekundy. W domu XP na 1GB muli mi się bardziej.

Bardzo przepraszam, ale naprawdę nic na to nie poradzę :-P Jak komuś się muli, niech nie używa.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
bEEf napisał/a:

Bardzo przepraszam, ale naprawdę nic na to nie poradzę :-P Jak komuś się muli, niech nie używa.

dobra instalka nie muli. ale kiepskie pre-instalowane wersje Home na laptopach - ma sa kra (dotyczy Visty i XP w takim samym stopniu)

guerilla napisał/a:
dobra instalka nie muli. ale kiepskie pre-instalowane wersje Home na laptopach - ma sa kra (dotyczy Visty i XP w takim samym stopniu)

100% zgody, właśnie miałem to dopisać a propos laptopów. Nowa instalka ZAWSZE będzie chodzić dużo lepiej niż preinstalowany system na laptopie, nawet, jesli sie powywala co upierdliwsze badziewia. To z pół dnia trzeba spędzić, żeby uzdatnić system do użytku - niestety. A i tak coś zostanie.

Np mam od nowości jakieś nadmuchane sterowniki do karty WIFI z panelami itd. Na 99% stykną systemowe, ale nie znajduję w sobie siły, by zaryzykować to 1% - z lenistwa, no i ryzyko godziny bez netu - brr ;-) Został też jakiś dinsk do obsługi "specjalisticznich guziczków" - stwierdziłem, że może się przydać. I jeszcze pewnie coś tam siedzi.

Inna sprawa, że instalując "na czysto" - fakt - widać najpierw ten nieziemski speed, ale potem i tak się dochodzi do podobnego poziomu, co preinstalki, tylko od drugiej strony. Tu sterownik od myszki, tu panelik do grafiki itp. Ale pamięta się to pierwsze wrażenie.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
vertiico napisał/a:
a docelowo 8gb dla 4 rdzeni.
- ? a jaki soft obsluzy ci 8gb ramu ? XP roklada rece juz przy 4gb ramu gdzie faktycznie do uzycia jest3....

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
a jaki soft obsluzy ci 8gb ramu ?
XP/Vista 64 bit.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
XP/Vista 64 bit.
- no fakt - tylko trzeba miec wersje 64....

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
vertiico, a co robisz że potrzebne Ci 4GB ramu?

Ja przesiadłem się wstecz (z Visty na XP) z dwóch powodów; mam 1GB ramu i niestety to dla Visty mało, a nie planuję teraz dokupywać, to raz a dwa jakoś po dwóch tygodniach z Vistą była dla mnie zbyt chimeryczna (a dałem jej spory zapas "zaufania" i niektóre rzeczy naprawdę mi się podobają).

bEEf napisał/a:
Czasem odpalony dwa razy, jak termin goni i trzeba klepać na 2 monitory
Kupiłem laptopa i zaczynam się zastanawiać czy zostawić sobie jednak monitor, żeby go podpinać jako drugi ...
BTW. Ostatnio przesiadłem się na Visuala (z Borlanda) i jakoś 1GB mi wystarcza, a długo pracowałem z 512MB (Borland plus nieco "chory" projekt na około 200 milionów linii) ... i to właśnie Visual wymusił na mnie kupno drugiej 512. IMO 1GB do wygodnej pracy na 2000 albo XP w zupełności wystarczy.

dpodlejski  Dołączył: 23 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
dpodlejski, stare pentium 4 HT, nawet nie prawdziwe 2 rdzenie, 2GB ramu. Visual studio + projekt na blisko pół miliona linii. Czasem odpalony dwa razy, jak termin goni i trzeba klepać na 2 monitory.

Wnioskuje, że to desktop? Czyli pewnie masz szybkie dyski, a nie standardowe laptopowe 5400RPM?

we wstepie dodam, ze dla mnie nie ma rozroznienia komp domowy a komp do pracy, bo na kompie domowym tez niekiedy pracuje ;)

co do systemu jaki pociagnie 8GB ramu, ja od kilkunastu lat uzywam linuxa ( ale aby byc szczerym rowniez DOS'a , Windowsa , Unixy ( glownie Solaris, FreeBSD ) Mac OS na szczescie tylko pracy. Nie chodzi mi o to by sie chwalic, ale jak widac glownie to systemy unixowe, ktore nie maja problemu z taka duza iloscia ramu.
Poza tym ciagnie mnie do platformy Power 5/6 , badz chociaz 2x xeon + 16gb ramu. ale kazdy ma inne zboczenia

Jak wspomnialem pod VMWare mam niekiedy 2-4 systemy odpalone rownolegle. Na moim obecnym kompie domowym ledwie ciagnie 2 systemy pod VMWare. Ale to sa moje wymagania, malo kto w domu tak uzywa kompa jak ja.

Zanjomym daje do kompa 4GB ramu ( koszt 300zl ddr2 800 cl4 ) tyle im styknie, ale im tez instaluje Linuxa, chyba ze koniecznie chca miec Wndowsa, zaden problem ok 350zl za Viste, to nie tak duzo.

[ Dodano: 2008-01-08, 13:41 ]
bo mi umknelo, kupuje nowy sprzet, bo by pociagnac taka kombinacje:

Linux + VMWare ( Vista, Fedora, FreeBSD , Solaris (niestety w domu tylko wersja i686 ), Linux develop )
troche wymaga stad 4rdzenie + min 4gb najlepiej 8gb ramu.
docelowo rowniez do tego kompa podlaczyc 2 terminale, i 2 kompy obecne usunac.

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
vertiico napisał/a:
Jak wspomnialem pod VMWare mam niekiedy 2-4 systemy odpalone rownolegle
A sorki, gdzieś mnie umknęło ... nie było pytania :mrgreen:

dpodlejski, tak, desktop. Ale nie wiem, czy Vista miele więcej dyskami - no miele, ale jak ma mało pamięci. Pamięć to przyczyna raczej, nie dyski.

Skocz do: