dan  Dołączył: 11 Sie 2006
jpserwis napisał/a:
a- matrycowy

Tak bardzo Ci potrzebny?

Ja w ogole go nie uwzywam - wole zblizony a bardziej przewidywalny CW.

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
Dzięki rafalf. Z tym popychaczem to nie wiedziałem. Czyżby obiektywy "A" miały inną konstrukcje mechaniczną?

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
Akurat mają inną konstrukcję mechanizmu domykania przysłony.
Myślę że zmieniono konstrukcję tego mechanizmu właśnie od wprowadzenia obiektywów z automatyką przysłony.
Aparaty z serii K i M po prostu przesuwały popychacz do końca a przysłona domknęła się do wartości ustawionej na pierścieniu.
W przypadku serri A i późniejszych, aparat już "wie" jaką maksymalną dziurę ma szkło i jak bardzo można go przymknąć, więc po dokonaniu pomiaru na pełnej dziurze i zczytaniu ustawionej przez fotografującego przysłonie w APARACIE, domyka przysłonę poprzez odpowiednie domknięcie dźwigienką popychacza. Stąd ta zmiana proporcji ruch dźwigni/stopień domknięcia przysłony.

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
dan napisał/a:
jpserwis napisał/a:
a- matrycowy

Tak bardzo Ci potrzebny?

Ja w ogole go nie uwzywam - wole zblizony a bardziej przewidywalny CW.

Najczęściej, używam na manualu, z punktowym. Ale chciałbym używać P-ttl z K135/3.35 do fill flash.
Jakby to była prosta operacja zamalowania kilku punktów na bagnecie obiektywu, to czemu nie.

[ Dodano: 2007-11-06, 23:58 ]
Rafalf z twoje poprzedniej wypowiedzi wywnioskowałem, że dla styków popychacz porusza się liniowo w raz z wartością przysłony (pole powierzchni),a w K/M przy ruchu popychacz przysłona zmienia się wykładniczo (średnica) z tąd błąd pomiaru. W/g mnie to dziwne aby była zastosowana taka zmiana. Możliwe, że jeżeli dało by się oszukać korpus, że jest obiektyw np. 3.5 to przestawiając pierścień na obiektywie na 32, można by zmieniać przysłonę kółkiem, no i działałby również Tv. Martwi mnie tylko ten błąd pomiaru.

Skocz do: