zszywka  Dołączył: 28 Wrz 2007
Prosze o wytlumaczenie - pomiar swiatla
Czesc
Znow kolejne z moich glupich pytan.
Prosze Was zebyscie mi wytlumaczyli jak dziecku na czym polega pomiar swiatla.
Wiem ze mierzy sie np punktowo najjasniejsze miejsce w kadrze ale probowalem to robic i nie widzialem roznicy (moze mam wlaczony pomiar ogolny?)
Czytam w internecie o tych pomiarach i naprawde znow mam metlik w glowie
Wydaje mi sie to czarna magia a chcialbym zglebic temat - dodam ze mam pentaxa 100dsuper
Jak to robic tak po prostu - nie teorie naukowe a praktyka :)
Z gory dzieki, mysle ze moze sie to jeszcze komus przydac - jakiemus zoltodziobowi co boi sie zapytac bo to obciach a ja juz sie nie boje obciachu bo juz sobie narobilem mylac f ze srednica filtra :)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
zszywka, spróbuję coś napisać. Generalnie są trzy sposoby pomiaru światła:
1. punktowy
2. centralnie ważony
3. matrycowy
ad 1. mierzy światło w punkcie (niekoniecznie najjaśniejszym, zależy co chcesz mieć na zdjęciu). Jeżeli chcesz rozjaśnić ciemne miejsca, to tam właśnie mierzysz światło, blokujesz i robisz zdjęcie, ale istnieje realne ryzyko, że przepalisz w takim wypadku miejsca jasne
ad. 2. zbiera dane mniej więcej ze środka kadru (ile procentowo nie wiem)
ad. 3. jak nazwa wskazuje dane zbierane są z całej matrycy i uśredniane
Tak ja to rozumiem. Chyba, że się mylę, to niech ktoś poprawi :-P

Tylko jak to fizycznie zrobic? :) ---> Wiecie o co chodzi?
Dzieki Piotr za odpowiedz

[ Dodano: 2007-11-07, 10:58 ]
"Tam mierzysz światło" - ale jak? Poprostu ustawiam aparat? Wlasnie nie wiem jak to robic, musi mi sie wyswietlic jakis punkcik w wizjerze ktorym najezdzam na ten obiekt? jak ten punkcik znalesc?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
zszywka napisał/a:
Wydaje mi sie to czarna magia
Nie czarna tylko szara. Dla swiatlomierza swiat to szara masa i cokolwiek zobaczy, w jakimkolwiek trybie, tak bedzie tak dobieral ekspozycje, zeby to co fotgorafujesz bylo szare. Dlatego, czarna tablica zajmujaca caly kadr bedzie przeswietlona, a biala tablica bedzie niedoswietlona. Jesli uzywasz pomiaru punktowego, to widzenie swiata ogranicza sie do tego punkciku - dlatego musisz go skierowac na cos, co wg ciebie ma te 19% szarosc - na przyklad skora bialego czlowieka, plyta chodnikowa, niebieskie niebo w sloneczny dzien. Pomiaru matrycowego nie ma chyba sensu opisywac, bo przeciez i tak musisz mu zaufac, bo nie jestes w stanie przewidziec jaki algorytm akurat teraz zastosuje aparat. Najwazniejsze jest zrozumienie calej filozofii pomiaru, miedzy innymi po to, zeby nauczyc sie, kiedy ekspozycja wyliczona przez swiatlomierz to tylko cenna wskazowka, a nie ostateczny wynik.

dz.

zszywka napisał/a:
Tylko jak to fizycznie zrobic? :)
Co? Ustawić pomiar światła?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
zszywka napisał/a:
jak ten punkcik znalesc?
Masz go zaznaczonego na matowce - sam srodek kadru ;-)

dz.

zszywka napisał/a:
jak ten punkcik znalesc?
Przy pomiarze punktowym: w centrum

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
http://www.fotal.pl/artyk...1_doc12454.html

Google Twoim przyjacielem jest.

zorzyk, jest jeszcze instrukcja obsługi i tam pewnie też o tym jest napisane

Dzieki
W instrukcji owszem jest i robilem jak jest napisane i nie widzialem zadnej roznicy w zdjeciach robionych z pomiarem na jasne, ciemne czy bez.
W googlach znowu wszedzie sa scharkteryzowane roznice miedzy pomiarami punktowymi, matrycowymi a wlasnie jak to zrobic nie ma :)

czyli tym punkcikiem w srodku mam najechac na cos jasnego jak nie chce zeby mi przeswietlilo zdjecia (do polowy wcisnac) i potem wracam do kadru i ciach do konca? Tak robilem, hmmm, hmmm, moze poszukam bardziej jaskrawych obiektow. tak czy inaczej dziekuje wam :)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Panowie, jestem pełen podziwu i szacunku dla Waszej cierpliwości i chęci niesienia kaganka oświaty...

zszywka napisał/a:
czyli tym punkcikiem w srodku mam najechac na cos jasnego jak nie chce zeby mi przeswietlilo zdjecia (do polowy wcisnac) i potem wracam do kadru i ciach do konca?
jeżeli chcesz, aby ostrość była w tym samym punkcie co pomiar, to tak.
Jeżeli ostrość ma być gdzie indziej, to pomiar światła blokujesz przyciskiem AE-L (to też jest w instrukcji)

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
zszywka napisał/a:
W instrukcji owszem jest i robilem jak jest napisane i nie widzialem zadnej roznicy w zdjeciach robionych z pomiarem na jasne, ciemne czy bez.

Zszywka, roznice w pomiarze jest latwo dostrzec.
0. Wyjdz w dzien na swieze powietrze, lepiej sie mysli.
1. Ustaw sobie pomiar punktowy (w instrukcji powinno byc napisane jak).
2. Ustaw aparat na AV (wtedy sam ci bedzie dobieral czas migawki i zobaczysz jak mocno sie rozni w zaleznosci od pomiaru wlasnie).
3. Skieruj aparat w ziemie, dostajesz czas przypuscmy 1/30.
4. Nacisnij przycisk AE-L (blokowanie ekspozycji, czyli pomiaru swiatla Sprawdz w instukcji, masz go mniej wiecej pod prawym kciukiem). W wizjerze zapali ci sie gwiazdka, ze jest zablokowane.
5. Skieruj aparat na jakis obiekt i wykonaj mu zdjecie.
6. Teraz powtorz kroki 3 do 5 ale w punkcie 3 skieruj aparat w niebo. Zobaczysz ze ustawi ci czas na przypuscmy 1/2000, czyli duzo szybsza migawka, poniewaz niebo jest jasne i wpada duzo swiatla, wiec trzeba szybko mrugnac, zeby nie przeswietlic zdjecia.

Jak zablokujesz znowu pomiar i zrobisz zdjecie temu samemu obiektowi a potem porownasz dwa zdjecia to wyjdzie, ze pierwsze jest jasniejsze od drugiego. Wiec byly 2 rozne pomiary swiatla, raz bylo ciemno a raz jasno. Nie ma bata, musisz dostrzec roznice. :-B

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
zszywka napisał/a:
dodam ze mam pentaxa 100dsuper
Dodam, że zasady naświetlania i pomiaru ostrości (no, i oczywiście jeszcze parę innych) odnoszą się do fotografowania w ogólności.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
zorzyk napisał/a:
Dodam, że zasady naświetlania i pomiaru ostrości (no, i oczywiście jeszcze parę innych) odnoszą się do fotografowania w ogólności.
a skoro tak tozszywka poczytaj sobie jakiś podręcznik, tam to powinno być.

Jak chcesz dalej drążyć temat to powiedz w jakim trybie fociłeś? Np. jak na auto to powinna być jakaś różnica, jak na manualu to różnice sam musisz skorygować a światłomierz mówi ci tylko o ile.

Arti napisał/a:
Panowie, jestem pełen podziwu i szacunku dla Waszej cierpliwości i chęci niesienia kaganka oświaty...
kiedyś chciałem zostać nauczycielem

Hamster - wlasnie na manualu.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
no to wszystko jasne :-B

Czyli mam to robic na auto?
Wole tryb manualny - czy w takim razie w okienku pojawi mi sie o ile mam zmienic ekspozycje? Chyba napisze z domu jak bede mial w reku aparat.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Cytat
Czyli mam to robic na auto?

Możesz robić na czym Ci wygodnie, ale powinieneś rozumieć co robisz.

Jeśli chcesz zobaczyć różnicę w pomiarze ekspozycji, to przestaw na auto - aparat będzie AUTOmatycznie dobierał czas i przesłonę - a Ty będziesz mógł to zaobserwować w wizjerze [zmieniające się cyferki].
Jeśli dasz na manual, to cyferki nie będą się zmieniać, tylko będa takie jakie ustawiłeś MANUALnie. Natomiast będziesz mógł zaobserwowac działanie świetłomierza poprzez pokazywanie stopnia niedoświetlenia, albo prześwietlenia - K100D ma chyba wskazania liczbowe [będziesz widział np -1 = niedoświetlenie, +1 = prześwietlenie], a K10D ma drabinkę.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
zszywka napisał/a:
Prosze Was zebyscie mi wytlumaczyli jak dziecku na czym polega pomiar swiatla.
Tutaj masz parę przydatnych linków.

link

link

Skocz do: